Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Izvješće Gonga o tijeku izbora do 14 sati

        10.01.2010.         1490 pogleda
Izvješće Gonga o tijeku izbora do 14 sati

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača te neanonimnim prijavama građana.  GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10% biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 10 mobilnih timova, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj.  Do 14.00 sati GONG je zaprimio izvještaje s 504 biračka mjesta.

Izborni dan protječe bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom. Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu pomiješani, posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - Sjeverna Hrvatska, manje greške u radu odbora, Hrvatska i BiH).

Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici. Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveća je gužva u Grudama. Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnoj atmosferi. Na pojedinim mjestima u Mostaru se povremeno, zbog gužvi, javljaju napetosti oko izdavanja prethodne suglasnosti u slučajevima kada se osobe ne nalaze na popisu birača. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to izaziva dodatne napetosti.

U Ljubuškome (BM u osnovnoj školi) je biraču izdan novi listić nakon što je rekao da je pogriješio. Promatrači GONG-a su reagirali i stavili primjedbu na zapisnik.

Izuzev navedenog, nije bilo dojava o kritičnim situacijama na biralištima te možemo reći da se izbori odvijaju u uglavnom mirnoj i staloženoj atmosferi.

Kao posebne probleme možemo spomenuti činjenicu da se određeni broj biračkih mjesta u Slavoniji nalazi u neadekvatnim prostorima, u kojima često nema grijanja. Sličan je problem i u BiH, u Fojnici gdje nema struje pa se na biračkim mjestima radi pod svjetlom svijeća i bez grijanja. Dodatne probleme u Hrvatskoj uzrokuju i poplave, pa je tako u Gospiću na BM 7 (Žabica) birački odbor organizirao prijevoz birača čamcima preko poplavljenog područja, a do dijela biračkih mjesta u Metkoviću promatrači GONG-a nisu mogli doći.

GONG je do 14.00 sati zaprimio i određeni broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta. Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

Građani su nam dojavili da u nekim slučajevima nije osigurana tajnost glasanja (zbog načina na koji su postavljeni paravani), da listići nisu promiješani i okrenuti prema dolje te u jednom slučaju da su izlazne ankete provođene u samoj prostoriji u kojoj se odvija glasanje (u Stupniku) te je kontaktiran DIP, nakon čega su anketari izmješteni izvan birališta. U svim slučajevima kontaktirana su nadležna izborna povjerenstva te nam je rečeno da će problemi biti riješeni.

No, GONG već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih možemo zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar...). Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka. Dodatno, na području grada Zagreba i okolice (Zagrebačka županija), građani su jučer u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega. Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat, odnosno njegov stožer, došao u posjed osobnih podataka građana.

No, u vremenu između 11 i 14 sati bilo je više dojava o kršenju izborne šutnje i od strane kandidata Ive Josipovića. Prvenstveno je riječ o dojavama o zaprimanju sms poruka s pozivom da se glasa za tog kandidata, a koje su slane od strane SDP sms sustava (uglavnom dojave s područja Zagreba). Također, primili smo i prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta (Zagreb, Split).

Iz Samobora smo zaprimili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata (Bandić - na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović - u Osijeku).

Dodatno, popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom „Zašto Ivo Josipović NE!" (Karlovac, Varaždin) te da su župnici prilikom blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb - Dubrava, Čučerje) ili da su to činili tijekom mise (Zagreb, Palmotićeva).

Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata („Bošnjaci za Josipovića", „Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića. Tijekom današnjeg dana primili smo dojavu da satelitska postaja iz BiH „Lijepa naša" emitira predizborne poruke Milana Bandića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica