Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Blog urednika

Izvan kontrole

  Goran Gazdek/Glas Slavonije           28.02.2010.         4236 pogleda
Izvan kontrole

Hrvatska bukti! Stotine radnika prosvjeduje u riječkom brodogradilištu, osječki pivari ne kuhaju zlatnu tekućinu, štrajkaju dubrovački građevinari, više mjeseci plaće nije dobilo tisuće radnika od Vukovara do Splita, od Slavonskog Broda do Pule, štrajk su najavili i radnici Keramičke industrije Orahovica, a ministar Šuker nas širokim osmijehom uvjerava da je sve u redu, da je stanje pod kontrolom i da svi mogu mirno spavati. Iz ministarske perspektive problema dosita nema. On i oni kojima je okružen i tako ne dijele sudbinu onih dolje i ne strahuju da bi se mogli naći među 350 tisuća nesretnika koji bi, predviđaju analitičari, do kraha godine mogli ostati bez posla.  Ako ministar gospodarstva mora lagati i uvjeravati puk da je bijelo crno, a crno bijelo jer voda još nije ušla u grlo, ministar poljoprivrede Petar Čobanković više nema nikakvih uzmaka.  Uz sve nedaće hrvatske poljoprivrede ovoga tjedna još je morao obznaniti smanjenje poticaja zbog prilagodbe Europskoj uniji i to za gotovo milijardu kuna. Poljoprivrednici su najslabija karika, neobrazovani, razjedinjeni i nezaštićeni, misle si u Vladi, pa mogu poslužiti kao pokusni kunići bolnih rezova koje država mora učiniti prije nego što raspiše referendum u kojem od hrvatskih građana očekuju „da" pristupu europskoj zajednici.

Seljaci su, naravno, očajni. Većina ne može shvatiti da su već odavno u stroju, sitna zrnca pšenice koje svaka vlast melje kako hoće i umije koristeći ih tek kao metu pljačke kad im treba ukrasti žito iz silosa ili bazu pred izbore. Vlastodršci su pravi majstori kad poljoprivrednike treba zavaditi. Eto, demokratski izabrana Skupština Hrvatske poljoprivredne komore i njena tijela nisu dobra jer je u toj novoj instituciji slaba zastupljenost poljoprivrednika iz Slavonije i Baranje pa Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, ili da budem precizniji, Antun Laslo i Stanko Zdravčević, sada prijete da će Slavonci istupiti iz Komore. Nema Slavonaca? Pa odakle je predsjednik Darko Grivičić?

Isfrustrirani  lošim rezultatima izbora za komorsku skupštinu Zdravčević i Laslo sada siju dodatni nemir. Kakve, pobogu, ima veze koliko koja županija članova Upravnog odbora kada je jednake muke brinu i onog u Varaždinskoj i onog u Virovitičko-podravskoj županiji? I zašto članovi nebi plaćali svojoj komori baš kao što obrtnici plaćaju obrtničkoj, a poduzetnici gospodarskoj komori.

I u Hrvatskom seljačku savezu vatra! Nezadovoljni članovi žele smijeniti Željka Mavrovića zbog navodno slabog angažmana za interes seljaka. Seljacima ne ide u prilog što se upravo u resoru sela i poljoprivrede dogodio skandal oko imenovanja savjetnika predsjednika republike. I to je posljedica uplitanja dnevne politike u seljačke odnose pa je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić odlučio obnoviti postupak i dokazati da ga se neosnovano blatilo i nepravedno osudilo, s čim je tada, prije dvije godine, bio upoznate i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Baš kao što Vlada treba objaviti registar hrvatskih branitelja kako bi porezni obveznici vidjeli tko su uljezi koji se nezasluženo koriste njihovim novcem tako treba objaviti i popis korisnika poljoprivrednih poticaja, kapitalnih ulaganja i ostalih subvencija kako su to ovoga  tjedna zatražili čelnici Udruge ratara Donjeg Miholjca i Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije. Javna je tajna da poticaje koriste i ljudi koji nikada na traktor nisu sjeli i to za zemljište na kojemu umjesto ljetine raste ambrozija, a među poljoprivrednicima puno je muljatora, prevaranta i raznih mutnih likovi koji koriste javašluk državnih službenika i kilave kontrole Ministarstva poljoprivrede pa uzimaju ono što im ne pripada.  Sve ono što se danas događa u poljoprivredi rezultat je izrazito loše politike prema selu, poljoprivredi, proizvodnji hrane i općenito gospodarstvu u protekla dva desetljeća. Od nezaštićene domaće proizvodnje, nekontroliranog uvoza, kupovanja socijalnog mira i nagrađivanja izborne baze. Da se ranije krenulo u reforme i pravedno poticanje danas bi rezovi bili manje bolni.  Traktorska kolona opet ide prema Zagrebu, ali, što se može postići blokadom cesta kada novaca više nema.

Glas Slavonije, tjedni prilog Magazin
kolumna Ni crno ni bijelo
27.2.2010.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
2.3.2010. 9:49
Netko je napisao da novaca više nema, ima novaca ima, samo ih bajić i dorh trebaju potražiti i bude za sve!
Danica
1.3.2010. 22:25
Odličan komentar, pogodak "u sridu".Glad na pragu, a mi u kaosu s poljoprivredom. Čoban-koviću, što čekaš?
terzo
1.3.2010. 19:30
Sjecate se one Franjine "stoka sitnoga zuba"
Mislim da smo na pragu necega novog....
Ta "stoka sitnoga zuba" nije vise voljna trpit i sutit .....krajnje je vrijeme za promjene .....
dr. evil
28.2.2010. 20:34
Možda mnogi nisu svjesni da je prva rečenica teksta točna. Poučeni iskustvom iz prijašnjih prosvjeda seljaci ne najavljuju prosvjede s točnim datumom, vremenom i mjestom. Ali doista se kuha i neko će biti skuhan. Pa po onoj narodnoj: "Kom obojci kom opanci!"
karlo01
28.2.2010. 15:37
Laslo bi trebao vidjeti da je njegovo vrijeme prošlo.Kada bi mu Hdz obećao saborski mandat bio bi kao onaj takozvani sindikalac šminker Boro Kunst. Zato Laslo mani se politike i drži se motike ,kakvo vrijeme nadolazi tu si siguran!


Još iz kategorije Blog urednika