Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Izražen rast zaposlenih i udjela stranih radnika u građevini

  hgk           22.07.2023.         2160 pogleda
Izražen rast zaposlenih i udjela stranih radnika u građevini

Nedostatak radne snage ključno je strateško pitanje za Hrvatsku. Očekuje se da će se iz godine u godinu izdavati sve više dozvola stranim radnicima kako bi gospodarstvo moglo funkcionirati, stoga je zapošljavanje strane radne snage bila tema Zajedničke tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Jedna od grana gospodarstva gdje je to posebno izraženo već dugi niz godina je graditeljstvo.

"Po gotovo svim pokazateljima vidljiv je rast građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj proteklih godina. Broj zaposlenih, izdanih dozvola za strane radnike u graditeljstvu, vrijednost radova, poduzeća u sektoru, iznos prihoda te dobiti svi bilježe rast, odnosno jasno upućuju na porast građevinskih aktivnosti od 2016. godine do danas",  rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, pojasnivši da je važan faktor rasta obnova od potresa, kao i sredstva iz NPOO-a i ostalih mehanizama usmjerenih na infrastrukturu. Razdoblje niskih kamatnih stopa do sredine 2022. godine uz porast inflacije kao posljedice pandemije te pripreme za preuzimanje eura kao službene valute također su pridonijeli rastu potražnje za nekretninama u Hrvatskoj.

Čagalj pojašnjava da je s obzirom na takav rast aktivnosti rast zaposlenih očekivan, kao i povećanje udjela stranih radnika u sektoru. Tako su strani radnici 2016. godine činili 0,9% radne snage u sektoru (mjereno po izdanim dozvolama za rad), 13,2 posto u 2018. godini, 26,6 posto 2020. godine te 37,5 posto 2021. godine.

Pred građevinom je veliki posao i velika očekivanja. Velika je potreba za kvalificiranim radnicima, posebno u području srednje i više stručne spreme, a procjena je da će daljnja potražnja za radnicima rasti, kao i udio stranih radnika.

"Moramo biti svjesni da je natjecanje u privlačenju stranih radnika već davno počelo. Slika Hrvatska na van ovisi o svakom akteru u sustavu. Svakako je bila pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, kao i izmjene Zakona o strancima. Moramo voditi računa o adekvatnim radnim uvjetima, u slučaju građevine posebno o sigurnosti radnika",  poručila je Čagalj, istaknuvši da rastući broj stranih radnika ne znači da trebamo zaboraviti na posao koji nas čeka na domaćoj fronti, a to je prilagodba obrazovnog sustava potrebama tržišta rada i popularizacija ovih zanimanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo