Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kultura

Iznimna manifestacija narodnih pjesama, plesova i prelijepih nošnji

  Peta Žarković/glasslavonije.hr Foto: Robert Turkalj           06.09.2018.         2266 pogleda
Iznimna manifestacija narodnih pjesama, plesova i prelijepih nošnji
Kulturno-umjetničko društvo Dika, gradska Turistička zajednica i Grad Slatina organizirali su 24. slatinsku smotru folklora. Ta iznimna manifestacija prikazivanja izvornih narodnih pjesama i plesova te prelijepih narodnih nošnji u posljednje se vrijeme održava u okviru programa obilježavanja Dana grada pa su tako i ove godine članovi kulturno-umjetničkih društava zapjevali i zaplesali na velikoj pozornici ispred zgrade gradske uprave, gdje su održani i ostali slavljenički programi.

Sudionike u programu pozdravio je predsjednik KUD-a Dika kao organizatora smotre Dario Vrbaslija, a potom su se slatinskoj publici predstavila kulturno umjetnička društva iz Sesveta, Vivodine, Krapinskih Toplica, Končanice, Čačinaca i Suhopolja.
Kulturno-umjetničko društvo Sesvete djeluje od 1982. godine s tamburašima, tamburaškim i folklornim pomlatkom, folklorom za odrasle i zborom. Folklorna skupina odraslih prošle je godine proglašena najboljom folklornom skupinom 40. smotre folklornih amatera grada Zagreba. Društvo radi i na očuvanju nošnji pa organizira radionice na kojima se prezentiraju stare nošnje, ali i šivaju nove prema izvornim primjercima. U Slatini su se predstavili pjesmama i plesovima Zelinskog prigorja pod nazivom Rasti, rasti, fiolica.
Kulturno-umjetničko društvo Vivodina, osnovano 2003. godine, trenutačno okuplja tridesetak odraslih članova u plesnoj i pjevačkoj sekciji te četrdesetak djece u dječjoj sekciji i pet tamburaša. KUD Vivodina rekonstruirao je mušku, žensku i dječju nošnju prema starim zapisima i usmenoj predaji, ali i dalje radi na kompletiranju i usavršavanju nošnji te obnavljanju starih običaja. U Slatini se
predstavio pjesmama i plesovima vivodinskog kraja
Kulturno umjetničko društvo „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica osnovano je 1978. godine, a ima mješoviti pjevački zbor, tamburašku i likovnu, a od 1997. godine i folklornu sekciju sa 90 članova. Prošle godine na županijskoj smotri folklora odrasla folklorna sekcija osvojila je nagradu za najbolju izvedbu koreografije izvan Hrvatskog zagorja. U Slatini su izveli pjesme i plesove Hrvatskog zagorja pod nazivom Višnja stoji u polju.
Češka beseda u Končanici osnovana je 1932. godine, a sada u njoj djeluju tri folklorne, dvije glazbene i jedna pjevačka skupina. U Slatini se predstavila srednja plesna skupina, „Končenická chasa“‘, za koju stručnjaci iz Češke Republike redovito pripremaju koreografije. Nastupa u pratnji puhačkog orkestra, a na slatinskoj smotri prikazali su plesove pokrajine Horacko.
KUD „Čačinci“ po prvi puta je nastupio na Slatinskoj smotri folklora. Osnovan je 1952. godine, ali Domovinski rat zaustavlja djelovanje društva sve do 2006. godine, kad mještani obnavljaju rad KUD-a pod imenom „Čačinci“. U društvu djeluju pjevačka, folklorna, tamburaška i sekcija za očuvanje običaja sela, a po potrebi i dramska sekcija. KUD danas okuplja oko 40 aktivnih članova, a dolaskom voditelja Miroslava Šarića uspješno radi na izvornim koreografijama narodnih kola i plesova iz cijele hrvatske. „Ja se popeh na Papučke planine“ bio je naziv koreografije koju su Čačinčani izveli u Slatini.
Kulturno-umjetnička udruga „Suhopolje“ iz Suhopolja osnovana je 2008. godine, a danas ima tri dobne skupine u folklornoj sekciji te tamburašku i etno-sekciju. U deset godina postojanja već su nastupali na raznim večerima folklora, pjesama i običaja diljem Hrvatske, a gostovali su u Poljskoj, Mađarskoj te Bosni i Hercegovini. Predstavili su se spletom pjesama i plesova Slavonije.
24. slatinsku smotru folklora zaokružio je još jedan nastup KUD-a Sesvete, koji su izveli pjesme i plesove Korduna pod nazivom „Faljen Isus, prijatelji mili, živi, zdravi i veseli bili“.
Ove godine na Slatinskoj smotri folklora nije nastupio domaći KUD Dika, jer je zbog „smjene generacija“ i odlaska srednjoškolaca u sveučilišne centre došlo do naglog smanjenja broja članova, što je onemogućilo izvođenje uvježbanih koreografija. Prema najavama predsjednika Vrbaslije, već početkom nove školske godine situacija će se izmijeniti i Dika će ponovno pripremiti svoje nastupe. On očekuje da će se sljedeće kalendarske godine u gradskom proračunu naći više novca za rad i gostovanja društva, kako bi mladi članovi bili motivirani za upis i ostanak u KUD-u.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura