Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Virovitica.net

Izmišljeni “govor” poglavice Seattlea desetljećima kruži online prostorom. Objaviljen je i na našem portalu bez provjere autentičnosti

  vn/Raskrinkavanje.ba           06.09.2020.         1410 pogleda
Izmišljeni “govor” poglavice Seattlea desetljećima kruži online prostorom. Objaviljen je i na našem portalu bez provjere autentičnosti

Našoj redakciji mailom se obratilo uredništvo portala Raskrinkavanje, koji se bavi provjerom i ocjenjivanjem točnosti medijskih informacija na osnovu metodologije koju su objavili na svom portalu i koja se može pogledati ovdje.  Povod za obraćanje je članak koji smo na portalu Virovitica.net 22. ožujka 2008. prenijeli s portala Zvjezdranica i objavili pod naslovom Stiglo je proljeće - Pismo poglavice Seatle. 

U svjetskom online prostoru već decenijama, piše portal Raskrinkavanje, kruži tekst navodnog pisma (u nekim verzijama se tvrdi da je u pitanju govor) davno preminulog američkog poglavice Seattlea, a koji je predmet naše analize. Iako se ovaj tekst već godinama dijeli i objavljuje i u medijima i na društvenim mrežama širom svijeta, u američkim nacionalnim i predsjedničkim arhivama ne postoje dokazi o postojanju takvog dokumenta, kao što između ostalih stoji u članku objavljenom na zvaničnoj stranici Washington univerziteta.

Kolge s portala Raskrinkavanje su analizom utvrdili i da je tekst navodnog govora ili pisma poglavice Seattlea u obliku u kojem posljednjih godina kruži medijima, u stvari napisan kao dio scenarija za ekološki TV film "Home" iz 1972. godine, o čemu više možete pročitati i u članku na Hrvatskom povijesnom portalu.

Tu verziju priče je napisao čovjek po imenu Ted Perry, dok je tekst naknadno dodatno izmijenio i producent filma John Stevens, a njihova svjedočanstva su objavljena u knjizi  “The Many Speeches of Chief Seattle (Seathl): The Manipulation of the Record on Behalf of Religious Political and Environmental Causes” iz 2015.

Poglavica Seattle, zaključuje Raskrinkavanje, nikada nije rekao "Zemlja je naša majka”, niti "Vidio sam po preriji hiljade bizona koje je bijeli čovek ubio, pucajući iz jurećeg vatrenog konja", s obzirom da je poglavica živio na sjeverozapadu Pacifika i da nikada nije vidio bizona. U suštini, pismo (ili govor) koji u današnjem obliku kruži medijima, u stvarnosti nema nikakve veze za poglavicom Seattle, nego je u pitanju tekst koji je za potrebe filma napisao Ted Perry, a onda dodatno izmijenio John Stevens.

Iako poglavica Seattle jeste 1855. godine pred tadašnjim guvernerom Washingtona govorio tokom sastanka o primopredaji zemljišta - njegove stvarne riječi nemaju nikakve veze sa “pismom” ili govorom o kojem se piše danas. 

Ono što je sigurno je i to da “pismo” nikada nije postojalo, niti da je upućeno predsjedniku SAD-a.

Shodno tome, sve medijske tvrdnje u kojima se navodi da se u ovom slučaju radi o pismu upućenom tadašnjim vlastima u Americi, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje u kojima se navodi da je tekst koji kruži online medijima zapravo originalni govor poglavice Seattle iz 1855, s obzirom da se zapravo radi o tekstu napisanom za potrebe filma od strane Ted-a Perry-a, i to čak 117 godina kasnije.

Cijeli tekst s portala Raskrinkavanje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica.net