Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Zanimljivosti

Izložba vodenog svijeta koju svakako morate posjetiti

  Emil Gazgek           06.06.2017.         2337 pogleda
Izložba vodenog svijeta koju svakako morate posjetiti

Zaroniti u morske dubine i zavirit u taj čaroban svijet života koji se skriva ispod površine mora, vjerojatno je svatko od nas barem jednom u životu poželio. Da bi se sve to vidjelo uživo, potrebno je imati ronilačku opremu, obilaziti mora i oceane i biti u dobroj tjelesnoj kondiciji.

Danas bez ronilačke opreme i obilaska mora i oceana a zahvaljujući Osječaninu Vladimiru Filipoviću zaljubljeniku u vodeni svijet i udruzi Gloria Maris (slava moru), već tu na Tvrđi u Osijeku, možemo vidjeti ono što ne možemo nigdje u Hrvatskoj ni u Europi - Stalnu izložbu vodenog svijeta.

Pedeset godina rada, odricanja, putovanja po svijetu, sakupljačke strasti i Vladimirove vještine ronjenja, bilo potrebno da se Osijek može podičiti ovom impresivnom zbirkom. Iako se zbog nedostatka prostora veliki dio zbirke nije izložio a tisuće i tisuće primjeraka nisu još obrađeni niti stručno sortirani, Vladimir i njegova asistentica Mandica u svojim su vitrinama posložili preko milijun primjeraka raznovrsnih kopnenih i slatkovodnih mekušaca s područja Drave, Dunava, Kopačkog rita. Tu su i fosilizirani trilobiti negdašnjeg Panonskog mora, kosti ralja sadašnjih morskih pasa, sedefni pužići veličine nekoliko milimetara pa do gotovo metar širokih školjki čiji stisak, kako nam priča Vladimir, može prikliještiti nogu neoprezna ronioca, i još mnoštvo sitnih morskih stanovnika koji privlače pažnju znatiželjnih ljubitelja morskih dubina.

Čak i ugledni turistički vodič Lonely Planet preporučuje turistima i ljubiteljima čarobnog života svijeta pod morem ovu jedinstvenu izložbu, kojoj po rijetkosti eksponata mogu pozavidjeti mnogi muzeji u svijetu a o ovoj impresivnoj zbirci uvjerili su se članovi Hrvatskog pjevačkog društva Rodoljub na nedavnom gostovanju u Osijeku.

Udruga Gloria Maris koristi ovu jedinstvenu zbirku školjaka kao pomagalo u obrazovnim programima iz prirodoslovlja, za integraciju različitih nastavnih sadržaja te poticanja kreativnosti, u radu s djecom i mladima. Posebne programe Udruga organizira za djecu i odrasle s posebnim potrebama.

Cijene ulaznica za učenike i studente su 15 kn a za nastavnike koji dovode grupe, ulaznice su besplatne. Dolazak organiziranih ili specifičnih skupina posjetitelja, potrebno je unaprijed najaviti. Svim posjetiteljima osigurano je vodstvo (informiranje i educiranje o eksponatima) bez obzira da li se radi o pojedinačnim ili grupnim posjetima. Vodstvo traje 2 do 3 sata i više (ili po dogovoru).

Radno vrijeme: Utorak, srijeda, petak - od 10 do 16 sati, četvrtak - od 10 do 20 sati, subota i nedjelja - od 10 do 13 sati. Ponedjeljkom zatvoreno!

Posjete izložbi moguće su i u neko drugo vrijeme, uz  prethodnu  najavu na: tel: +385 31 322 907 ili

mob:  +385 91 506 46 68, +385 91 955 69 73

Udruga Gloria Maris (Tvrđa, Svodovi bb)
Kod restauratorskog zavoda u Tvrđi (kraj Vodenih vrata)
e-mail: udrugagloriamaris@gmail.com

www.gloria-maris.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti