Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Likovna umjetnost

Izložba Mencija Klementa Crnčića (1865.-1930.) u Gradskom muzeju Virovitica

        29.03.2010.         2068 pogleda
Izložba Mencija Klementa Crnčića (1865.-1930.) u Gradskom muzeju Virovitica

Poznati hrvatski slikar i grafičar. Slikarstvo studira na Akademiji u Beču i Münchenu. Kratko vrijeme je učitelj slikanja na Obrtnoj školi u Zagrebu, no posredstvom Izidora Kršnjavog dobiva stipendiju za studij grafike na Akademiji u Beču koju završava 1897. U Zagrebu 1903. otvara privatnu slikarsku školu s Belom Čikošem-Sesijom koja prerasta u Akademiju na kojoj i predaje do 1930.

Crnčićeve zasluge u hrvatskoj umjetnosti su po mnogočemu pionirske. Prvi počinje slikati motiv marine, a s njim započinje i razvoj moderne hrvatske grafike. Izvrstan je pejzažist, a najviše slika primorje, Istru i Novi Vinodolski. U kasnijim djelima s naglašenog kolorizma prelazi na ugašeniji tonalitet nanesen na platno tankim namazima kista postižući tako dojam zraka i daljine.

Crnčićeve grafike najvažniji su dio njegovog slikarskog rada jer je prvi školovani grafičar u nas koji je postigao na svojim grafikama europsku razinu izražavanja. Gravirao je pretežno bakropise koje izlaže od početka svog grafičkog djelovanja, a bit će izloženi i na najavljenoj izložbi u Muzeju. Bakropisi su realistični, sugerirane atmosfere, definiranih planova, bilo da se radi o portretima ili pejzažima. U bakropisima obrađuje književne teme, radi kolorirane bakropise starog Zagreba koje rješava čisto slikarski, a u posljednjem ciklusu vraća se primorskom krajoliku. Crnčić se bavio karikaturom (Satir, 1901.), crtao je plakate, radio kazališne scenografije. Retrospektivna izložba priređena mu je u Zagrebu 1931.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Likovna umjetnost