Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Gospodarstvo

Izgradnja modernih cestovnih prometnica riješit će pitanje prometne izoliranosti županije

        11.03.2016.         2098 pogleda
Izgradnja modernih cestovnih prometnica riješit će pitanje prometne izoliranosti županije

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Ivana Slamića, predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica i direktora Tvina, održana 88. sjednica Gospodarskog vijeća.

 Članovi Gospodarskog vijeća su, na temelju prezentiranih podataka iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, koju osmu godinu za redom, na početku poslovne godine, Odjel za makroekonomske analize, HGK – Županijske komore Virovitica provodi, među vodećim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, kao i stanja u vlastitim tvrtkama, raspravljali o aktualnom stanju u gospodarstvu na području Virovitičko-podravske županije i dali niz konkretnih prijedloga, u cilju poboljšanja stanja u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije i RH.

 U anketiranim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, koje su odgovorile na anketu, ostvareno je, u 2014. god., 32,57% (odnosno 1,07 mlrd kn) sveukupnog prihoda svih poduzetnika na području Virovitičko-podravske županije, a u njima radi 1.469 zaposlenih, što je 8,77% svih zaposlenih u županijskim tvrtkama.

 Iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, evidentno je da je na početku 2016. god., nastavljena intenzivna negativna refleksija svjetskih recesijskih tokova i utjecaj recesije na poslovanje tvrtki i gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, a obuhvat refleksije recesije, različit je, ovisno o djelatnosti i širini tržišta, na koja se plasiraju proizvodi i usluge županijskih tvrtki, pojedine tvrtke i djelatnosti bilježe blage pozitivne pomake u svom poslovanju.

 Članovi Gospodarskog vijeća su predložili niz konkretnih mjera za zaustavljanje negativne recesijske refleksije na županijsko gospodarstvo, a dio prijedloga koje su davali odnosi se na rješavanje problema nelikvidnosti, adekvatnu tečajnu politiku koja bi poboljšala poziciju izvoznika na tržištu, te razvoj domicilnih tvrtki utemeljen na postojećim resursima.

PRIJEDLOZI ZA POBOLJŠANJE POSLOVNE POZICIJE

- aktivno sudjelovanje svih relevantnih faktora (Županija, Komora, tvrtke) u kreiranju  odgovarajućeg poslovnog okruženja za agro i ostale proizvođače, osobito duhana  (fondovi – maksimalno korištenje poticaja unutar zadanog okvira, energetska  učinkovitost, zakonodavni okvir i dr.)
- gospodarstvo i Virovitičko-podravska županija u cjelini, će stagnirati u razvoju i  zaostajati za ostalim dijelovima Hrvatske i EU, bez izgradnje brzih cesta na promenim pravcima na prometnim pravcima:
  -  Pananoka  - Cugovec-Bjelovar-Virovitica-Barcs-Szigetvar- Szentlorinc-Pecs-Szeged- Rumunjska (Arad)- Moldavija-Ukrajina

- Ormož (Slovenija)-Varaždin-Virovitica-Osijek-Ilok-Srbija,

- Barcs (Mađarska) – Virovitica – Okučani – Banja Luka (BiH) - Split
- osnaživanje uloge HGK, kao najstarije gospodarske institucije u RH, koja je  organizirana, policentrično, djelujući na cijelom području RH i može kvalitetno i  uspješno voditi registar tvrtki i ostale aktivnosti, potrebne gospodarstvenicima u  županijama- neposrednom okružju

- adekvatnim mjerama smanjiti porezna i ostala opterećenja, koja direktno
negativno utječu na konkurentnost proizvođača namještaja i konkurentnost ostalih proizvodnji
- u Hrvatskim šumama – više fleksibilnosti i pojednostavljenje postupaka nabave sirovine proizvođačima finalnih proizvoda, zbog veće dodatne vrijednosti, a ne primarnoj preradi drva
- povećanje kupovne moći i pomoći tvrtkama kod izvoza: intenzivnim aktivnostima gospodarske diplomacije i sudjelovanje predstavnika tvrtki u poslovnim razgovorima prilikom posjeta stranih poslovnih izaslanstava
- manje preferirati izvoz poluproizvoda, a više finalnu proizvodnju koja ima veću dodanu vrijednost, što je osobito naglašeno u drvno-prerađivačkoj industriji

- destimulaciju jeftinog izvoza kvalitetne drvne sirovine
- smanjenje kamata na poduzetničke kredite, na način da kamate budu poput onih

za poduzetnike u EU, a kakve komercijalne banke već daju trgovačkim lancima u
stranom vlasništvu
- smanjenje poreza, doprinosa, te ostalih naknada i drugih davanja državi
- potpuno funkcioniranje pravne države: tko ne plaća poreze, obveze prema radnicima i dobavljačima, treba ga sankcionirati na način da ga se udalji s tržišta
- sivu ekonomiju (koja ima značajan udio na tržištu) detektirati i eliminirati
- sankcioniranje onih koji se u poslovanju ne pridržavaju etičnosti i kodeksa dobre prakse
- jedan od prioriteta realnog sektora je koordiniranje obrazovnih programa s obrazovnim institucijama, na način da obrazovni programi prate potrebe tržišta rada, te uvođenje više prakse, osobito u strukovnim zanimanjima
- da se poštuju i uvaže stavovi gospodarstvenika, u cilju optimalizacije poslovnih procesa, osobito uvjeta rada, uz pojednostavljenje regulative

- resorna ministarstva trebaju imati kontinuitet komunikacije sa tvrtkama iz realnog sektora

- subvencioniranje edukacija, istraživanja i uvođenja novih tehnoloških rješenja, u cilju povećanja profitabilnosti poslovanja kroz ostvarenje većih prihoda i smanjenje troškova mjerama energetske učinkovitosti.

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU I PROGRAM RADA ZA 2016.

Na sjednici je prihvaćeno i temeljno izvješće o radu HGK – Županijske komore Virovitica u 2015. godinu na 75 stranica koje je iscrpno podnio direktor Milan Vanđura, kronološkim redom događanja u protekloj poslovnoj godini u svim segmentima djelovanja:zastupanju interesa članica, promotivnim aktivnostima i poslovnim izaslanstvima u zemlji i inozemstvu, obavljanju poslova javnih ovlasti, edukacijama članova poslovne zajednice, odgovorima na tražene upite i informacije članicama, informacije o dodjeljenim Zlatnim kunama-priznanjima HGK najboljim tvrtkama u prethodnoj godini i niz dugih aktivnosti.
Donesen je i plan rada za 2016. godine, koji je pripremljen prema iskazanom interesu članica i usaglašen sa središnjicom HGK, a u kom su predviđene i nove usliuga HGK.

U CILJU RAZVOJA PROFESIONALIZIRATI VIROEXPO

Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, iznio je izvješće o aktivnostima HGK – Županijske komore Virovitica na organizaciji 21. „Viroexpa 2016“, međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

Članovi Gospodarskog vijeća predlažu i inzistiraju da se u cilju daljnjeg jačanja sajma „Viroexpo“ trajno riješi lokacija sajma sa svom potrebnom infrastrukturom, te da se sajam profesionalizira, kako bi se kontinuiranim radom cijele godine, sajam uzdigao, po uzoru najuspješnijih svejtskih sajmova, na vodeću poziciju u RH.

 Izabrani su i novi članovi Skupštine HGK za razdoblje 2016. – 2020. i to: Ivan Slamić i Rajko Stilinović.

 Članovima Gospodarskog vijeća prezentirane su mogućnosti apliciranja i vizualnog označivanja znakovima HGK „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“ na kvalitetne županijske proizvode. Tom prigodom je navedeno da 143 proizvoda i usluga na razini Hrvatske, ima oznaku „Hrvatska kvaliteta“, a među njima 5 županijskih proizvoda, a znak „Izvorno hrvatsko ima 80 proizvoda i usluga, na razini Hrvatske, a među njima 4 županijska proizvoda.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo