Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Pronađena zemlja

Izbori o identitetu

  Boris Pavelić/Novi list           06.11.2015.         1997 pogleda
Izbori o identitetu

Izbor je jasan. U nedjelju ćemo saznati u kakvoj zemlji većina želi živjeti. Ne treba očekivati da bi nam se mogli ponoviti izbori iz 2003. godine, kada je izborni pobjednik neočekivano izvrnuo ćurak pa krenuo provoditi program političkih protivnika.

Ovaj put bilo bi čudo neviđeno da se Karamarko, pobijedi li, preobrati u Sanadera – on to niti želi, niti može, niti smije, niti zna. I, što je najvažnije, niti mora, jer nikakva Europa više ne zahtijeva da rješava zadatke koji mu se osobno ne dopadaju. Hrvatskom premijeru sada Bruxelles vjeruje na riječ.

Zato, nije nezanimljivo podsjetiti se: nisu birači 2003. glasali za Sanadera zato da hapsi haške optuženike. Nipošto: oni su glasali za Sanadera koji je obećavao da će braniteljima »vratiti dostojanstvo«. Je li netko uoči izbora mislio da to pretpostavlja hapšenje Ante Gotovine?

Izbor je dakle jasan: ovo su izbori za identitet, izbori u kojima se odlučujemo za jedan od dvije dijametralno suprotne interpretacije građanskog identiteta. Utoliko, sljedeće četiri godine već bi se unaprijed mogle proglasiti izgubljenima: pobijedi li lijevi centar, sva je prilika da će golem dio energije opet morati trošiti da dokazuje kako nisu od onih koji »mrze Hrvatsku«. Kakav je to samo gubitak dragocjenog vremena, pristajati na politički redukcionizam koji tvrdi da politički suparnik u demokraciji ne voli i ne želi zemlju u kojoj živi! Kakvo je to samo neshvaćanje – ili odbacivanje – smisla demokracije, tvrditi da itko tko pristaje na demokratska pravila igre, želi, zapravo, srušiti zemlju u kojoj živi!

Takva rasprava nije dostojna razvijene demokracije, jer demokracija, samom činjenicom da postoji, dokazuje da nema baš nikoga tko bi je htio i mogao onemogućiti. Takva rasprava svjedoči o demokratskoj nezrelosti, ili pomanjkanju sposobnosti da formulira ozbiljniju temu, u onoga tko je započinje. A ova zemlja, eto, na takvu raspravu ipak pristaje.

Utoliko je desnica unaprijed u prednosti: utakmica se igra na njezinom terenu. U posljednje tri godine, HDZ je uspio raspiriti već gotovo ugasli žar objede o onih misterioznih dvadeset posto građana koji navodno nisu željeli Hrvatsku. Današnji HDZ u tih je dvadeset posto uključio, kako neprestano slušamo, i SDP, netočno tvrdeći da su napustili Sabor kad se glasalo o osamostaljenju. I prvi predsjednik ove zemlje u posljednjih je nekoliko godina mandata običavao spominjati tih navodnih dvadeset posto koji da ne vole Hrvatsku.

Ovdašnja se desnica, dakle, vratila dvadesetak godina unazad, odbijajući prihvatiti izbore primjerene trenutku, u kojima bi se stranke nadmetale kvalitetom prijedloga za gospodarski oporavak, u poboljšanju opće društvene atmosfere, u uvjerljivijim načinima zalječenja ratnih trauma, u prijedlozima za bolje zdravlje svih, ugodniji život manjinama, više znanja, kvalitetniji prirodni i životni okoliš, suvremene i čiste tehnologije, ljepše i čišće gradove, snažnije selo, otmjeniji i življi turizam, osmišljenije slobodno vrijeme...

Ne, desnica je htjela, i dobila, nešto drugo: obračun oko identiteta, tu temu predmodernih društava koja se još hrvu s »prihvatljivim« i »neprihvatljivim« identitetima, koja još strahuju od različitosti, koja još moraliziraju oko »moralnih« i »nemoralnih« načina života, koja još strahuju za kolektiv, istodobno se mršteći na pojedinca i njegovu jedinstvenu neponovljivost...

I sad imamo što imamo: ponudu desnice, čija predizborna krilatica o »hrvatskome zajedništvu« podrazumijeva kljaštrenje svega što ne pristaje na stranačku interpretaciju hrvatstva, možda i polulegalnim metodama; i ponudu ljevice koja ne misli ljudima propisivati što moraju misliti, te koja je – a to nije malo – pragmatičnim i pristojnim ponašanjem prema izbjeglicama pokazala da u Hrvatskoj postoji duboka, premda nedovoljno njegovana, zaliha tolerancije.

U utrci za mandatima, desnica je prigrlila i stranku koja veliča ustaše, zaziva lustraciju, izlazak iz EU-a, pa i ukidanje demokracije; ljevica se, u nedostatku plodnijih zamisli, pouzdaje manje-više u kontinuitet, nadajući se da (s)trpljenje i zdravi razum mogu postati dovoljnim motivima za izlazak na birališta. Izbor je dakle jasan. Neka se nitko kasnije ne žali da nije slutio što slijedi.

Koluman Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Terminator
9.11.2015. 12:05
http://www.index.hr/vijesti/clanak/preokret-sdpu-i-partnerima-62-mandata-hdzu-i-dijaspori-59/854646.aspx
slobodagovora
8.11.2015. 17:52
http://www.icv.hr/2015/11/domoljubna-koalicija-poduzetnicima-ce-osigurati-jednostavnije-i-kvalitetnije-poslovanje/
stole123
8.11.2015. 15:06
sloboda govora ponovo pro;itaj [to sam napisao iako mi tastatura nevalja, javorovi` nije nikada bio ;lan hdyea osim toga bio je u sdpeu kad moram da ti napi[em javno ,pretpostavljam da si sada shvatio da nisu problemi uvjek u hdyeu poydrav
stole123
8.11.2015. 15:04
sloboda govora ponovo pro;itaj [to sam napisao iako mi tastatura nevalja, javorovi` nije nikada bio ;lan hdyea osim toga bio je u sdpeu kad moram da ti napi[em javno ,
slobodagovora
8.11.2015. 8:59
stole,vjerujem da ste dovoljno pametni,kao i većina ljudi,da znate o kojoj stranci se radi ako je vijest objavio -icv.
stole ovaj tvoj komentar je samo provokacija,tebi su navažna ljudska prava i slobode.
Sve navedeno provjeri na stranačkom portalu-icv.com.
Ako se vlasnici tvrtki-Šečerane,Brane,Viro obuće,Javorovića, Vinera i dr.naslikavaju sa šalovima ili šuškavcima u pratnji hdzovih čelnika nije li to mobing?
Što time dobivaju vlasnici ?Kakova je poruka zaposlenicima?
Hoće li moźda biti kontraprodultivno?
Je li to sumrak demokracije?
stole123
7.11.2015. 21:00
sloboda govora, nabrojao si ljude a nisi napisao o kojoj stranci se radi, koliko je meni poynato ti koje si spomenuo ne pripadaju istoj stranci, bilo bi dobro da provjeri[ prije negoli napi[e[, siguran sam da pripadaju obema strankama a ne samo jednoj, poydrav
slobodagovora
7.11.2015. 8:19
Iskrena preporuka zaposlenicima tvrtki u kojima je ovih dana izvršen strašan mobing da kazneno prijave svoje poslodavce zbog grubog kršenja Zakona o radu i kršenja njihovih temeljnih ljudskih prava.Zastrašujuća je sama pomisao da si poslodavci uzimaju za pravo provoditi kroz proizvodne pogone političku propagandu.
Mogu gospodin Zadro,Javorović,Rajnović i ostali vlasnici tvrtki biti prijatelji s političarima kojima žele ali terorizirati svoje zaposlenike političkom promidžbom i naslikavanjem zaposlenika sa stranačkim prijateljima sa stranačkim obilježjima je kažnjivo.

Sumrak demokracije i slobode!
Perivoje
7.11.2015. 0:52
Evo filmića, umjesto komentara, o onih misterioznih 20%:
https://www.facebook.com/Potpora.M.P.Thompsonu/videos/10152583633001500


Još iz kategorije Pronađena zemlja