DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji


  Aktualnosti           07.11.2013.         822 pogleda
Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić započela je s održavanjem regionalnih konferencija o korištenju europskih fondova. Konferencija "Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji" održat će se u Virovitici, 14. studenoga, u Županijskoj vijećnici (Trg Lj. Patačića 1) s početkom u 10 sati.

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Virovitičko-podravske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 12. studenoga 2013. na e-mail ivana.petricko@imured.hr ili pozivom na telefon: 091 5853 599.

Europski fondovi bit će najvažniji izvor financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sljedećem desetogodišnjem, a negdje i dužem, razdoblju. S obzirom da je hrvatska Vlada zakazala sa pripremom projekata i pružanjem administrativne pomoći lokalnim jedinicama, Hrvatskoj prijeti opasnost da iskoristi manje od 5 posto dodijeljenih sredstava u prvoj godini članstva.

Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3% do 5% vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti.

"Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski značajnim ulaganjima u pripremu projekata" - zaključila je Maletić.

Regionalne konferencije organiziramo kako bismo lokalnim jedinicama i svim zainteresiranima pomogli u razumijevanju problematike europskih fondova i mogućnostima koje se njihovim korištenjem otvaraju. Cilj je pokazati Vladi da na lokalnoj razini ima puno vrijednih projekata, znanja, kreativnosti i energije, ali da Hrvatskoj nedostaje aktivna, pametna Vlada koja će strateški dobro definirati ciljeve i prioritete te iskoristiti financijske instrumente Europske unije i  usmjeriti ih na intenzivnu pripremu projekata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: