Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Izaslanstvo HGK posjetilo Privrednu komora Kosova

        13.05.2010.         1573 pogleda
Izaslanstvo HGK posjetilo Privrednu komora Kosova

Izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore predvođeno Ilirjanom Šehu, direktoricom Predstavništva Hrvatske gospodarske komore na Kosovu, s predstavnicima Središnjice HGK, Županijskih komora iz Bjelovara, Pule i Virovitice posjetilo je Privrednu komoru Kosova. U poslovnim razgovorima sa Safetom Gerxhalui, predsjednikom Komore i suradnicima, utvrđene su daljnje zajedničke aktivnosti radi unapređivanja međusobnih gospodarskih odnosa i promociji hrvatskog gospodarstva na Kosovu i gospodarstva Kosova u Hrvatskoj.  Kosovski gospodarstvenici, Gospodarska komora i tvrtke službeno su pozvani na sajamske manifestacije „Viroexpo" i Bjelovarski sajam u Gudovcu. „Vrlo rado ćemo pokušati doći na sajam Viroexpo. Većina  informacija koje danas stižu do Europe s Kosova su crne kronike pa radimo na tome da prvo promoviramo vrijednosti naše zemlje pa tek onda gospodarske potencijale i investicije.  Sajmovi su najbolja mogućnost i za jedno i za drugo i upravo na njima želimo prenijeti realnu sliku Kosova. Bili smo n sajmu u Njemačkoj i doznali koliko ima malo informacija o Kosovu. U okviru komore imamo 34 razna udruženja i netko će naći interesa za put u Hrvatsku. Zato već sada mogu reći da ćemo se svakako vidjeti u Virovitici", rekao je Safet Gerxhalu, inače zagrebački student i dobar poznavatelj gospodarskih prilika u Hrvatskoj.

 Poslovni tajnik HGK-Županijske komore Virovitica Milan Vađura primijetio je da gospodarski odnosi dviju zemalja, iako sporo idu na bolje, a kao primjer izdvojio izravnu zrakoplovni vezu Zagreb-Priština na koju je inicirao poslovni svijet Hrvatske i Kosova. „To je približilo gospodarske partnere, a rezultat je i prvi organizirani nastup hrvatskih gospodarstvenika na sajmu Expokos" u Prištini. Inicijative su da se vidimo i na sajmu roba široke potrošnje u lipnju, a drago nam je da ste pristali doći na sajmove u Hrvatskoj", rekao je Vanđura zaključivši kako je i ovaj posjet novi impuls suradnje.

„Imajući u obzir odnose između dva naroda Hrvatska može učiniti puno više. Ako znamo koliko je na Kosovu zagrebačkih studenata na jako dobrim položajima i ljudi koji su na bilo koji način povezani s ljudima u Hrvatskoj možemo reći da je gospodarska suradnja naših zemalja neiskorišteni potencijal. Šteta je što Hrvatska nije ranije iskoristila nerazvijenost Kosova, ali nikad nije kasno biti sretan i bogat pa se nadamo da će suradnja u budućnosti imati bitnih pomaka. No, prije svega moramo puno napraviti da eliminiramo sve barijere i predrasude i da Hrvatska konačno nađe svije mjesto u kosovskom gospodarstvu.

Sektori koji su jako zanimljivi su odgoj i obrazovanje, a Hrvatska, na žalost, više nije gnijezdo obrazovanja kosovskih đaka. Slijede drvo, metal IT sektor i ono što je najbitnije što možemo uzeti iz Hrvatske je agrar i prerađivačka industrije", kaže  Gerxhalu i dodaje kako postoji  velika mogućnost je zajedničkog pristupa europskim fondovima kako bi implementirali određene projekte na Kosovu. „Puno toga može se napraviti ako postoje pravi dijalozi i komuniciranje, a to su ovakvi susreti i nastupi na sajmovima. Kosovo i Srbija nemaju gotovo nikakvu suradnju, ali s ekonomskog aspekta dobro surađuju. Oni na Kosovu ostvaruju 500 milijuna eura što je najbolji dokaz koliko još ima prostora", zaključio je  Gerxhalu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica