Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Izašla knjiga Auschwitz, i poslije Ljube Rubena Weissa

  Goran Gazdek           30.03.2015.         2357 pogleda
Izašla knjiga Auschwitz, i poslije Ljube Rubena Weissa

U petak, 27. ožujka, pred Šabat, u uskom krugu članova Židovske općine Virovitica promovirana je knjiga Ljube Rubena Weissa "Auschwitz, i poslije". Riječ je o zbirci članaka, eseja, kritičkih tekstova, kolumni i polemika koje je autor objavljivao u različitim medijima od 1990. godine do današnjih dana. Posebno je zanimljiv članak "Tuđi ste mi, Tuđmane" iz 1990. godine i pismo objavljeno u Vjesniku u povodu Tuđmanove izjave da je sretan što mu žena nije ni Srpkinja, ni Židovka.
U knjizi je objavljen i fragment dnevnika Marka Weissa iz 1945. koji do sada nikada nije publiciran, tri pjesme „u sjeni Auschwitza“ te tri prvonagrađena rada sa Natječaja Židovske općine Virovitica na temu „Aushwitz, 70 godina od oslobođenja“.

"Ovom knjigom želim, prije svega, ostavti traga u javnosti i potaknuti političko osvještavanje o antifašizmu te edukacija o Šoa, holokaustu", rekao je Weiss.

Predgovor pod naslovom Pripovijedanje povijesti napisao je dr Žarko Puhovski, a kratku preporuku za sadržaj knjige dao je dr. Ive Goldstein.

„Ranije sam u životu prodavao knjige drugih, eto, sada objavljujem svoje rukopise, i to, osim umora, donosi i zadovoljstvo. Ako bude zdravlja, uskoro slijedi i još jedna knjiga. Želja mi je završiti i objaviti nekoliko knjiga, one su već u kompjuteru, manje ili više dovršene. Posebno mislim na povijesnu studiju o Židovima Virovitice i okolice, pisanu i sa podosta autobiografskih umetaka. Evo, na portalu Virovitica.netu toliko je mnogo objavljenih kolumni gdje se radi i o Virovitici, da bi bilo pametno izabrati najbolje i objaviti ih", kaže Weiss.

Izdavač knjige je Židovska općina Virovitica, grafički ju je oblikovala Ines Golić, a tiskana je u Grafoprojektu. Knjiga obuhvaća 151. stranicu i 21 poglavlje. Po cijeni od 120 kuna možete je naručiti na e-mail: zid.opcina.vtc@gmail.com. Ukoliko se šalje poštom, pouzećem, cijeni će se dodati poštanski troškovi.

Prava, oficijelna promocija bit će tokom travnja ili početkom svibnja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
31.3.2015. 6:49
osobno sam poznavao vašeg oca, gospodin
Autor Lj.R.W.
31.3.2015. 0:03
@freeman
Našega kraja se tiče, ali ne izravno previše. Kako smo otac i ja ovdje rođeni, s knjiga ima za temu oca, njegov život, te moje članke, vjerujem da će biti zanimljiva i Virovtičanima. Bilo ju je teško pisati, i hvala na čestitkama! Uskoro će promocija, pa se vidimo na njoj! Pozz!
freeman
30.3.2015. 14:14
svaka knjiga je dobrodošla, posebice ako se tiče našeg kraja, čestitam vam


Još iz kategorije Aktualnosti