Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Aktualnosti

Iz Virovitice krenula konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

  Goran Gazdek           28.10.2014.         2486 pogleda
Iz Virovitice krenula konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Virovitici je jučer pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održana prva konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje će u okviru nacionalne kampanje “Živjeti zdravo” sljedećih mjeseci biti organizirane u sjedištima svih hrvatskih županija. Iz Virovitice se krenulo jer je u Virovitičko-podravskoj županija najviša smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. "Cilj nam je, suradnjom svih zainteresiranih strana, razviti lokalnu strategiju smanjenja broja obolijevanja i smrtnosti. Iz mjeseca u mjesec, kako u kojoj županiji budemo organizirali konferencije, pratit ćemo aktivnosti koje smo ovdje predložili i dogovorili i brojke o oboljelima", rekao je ministar zdravlja dr Siniša Varga.

U Virovitičko-podravskoj županiji najveći broj umrlih u ukopnom broju smrtnosti čine oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, 55 posto. Stopa smrtnosti je 475,4 na 100 tisuća stanovnika. Primjerice, u Šibensko-kninskoj županija ta stopa iznosi 264,3.

Projekt "Živjeti zdravo pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja u okviru Nacionalne strategije zdravstva 2014. do 2020. godine, a predstavila ga je dr.sc Sanja Musić Milanović, voditeljica službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Cilj nam je sačuvati zdravlje s kojim s rađamo. Zahvaljujući mogućnosti djelovanja na rizične čimbenike kao što su prehrana i kretanje možemo spriječiti gojaznost i kardiovaskularne bolesti", rekla je dr Milanović.

Od bolesti srca i krvnih žila umire skoro svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije i one su  uzrok 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je 2013. godine umrlo 24.232 osobe, odnosno 48,1 posto ukupno umrlih.  Oko 80 posto prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjem glavnih čimbenika rizika kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i štetna uporaba alkohola.

U dvorani za svečanosti Viro Više škole za menadžment u turizmu i informatici okupili su se predstavnici županijskih Zavoda za javno zdravstvo iz cijele Hrvatske. Oni su sudjelovali u radionici "Kako djelovati preventivno od osobne do županijske razine" i na okruglom stolu "Kako koordinirati provedbu aktivnosti nacionalnog programa na županijskoj razini".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti