Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Fimi media

Ivica Kirin optužen za štetu od 21 milijun kuna

  Dušan Miljuš/Jutarnj list           04.04.2012.         4160 pogleda
Ivica Kirin optužen za štetu od 21 milijun kuna

Ivici Kirinu, bivšem ministru unutarnjih poslova, jučer je stigla optužnica za Fimi-Mediju kojom ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti vezano uz poslovanje MUP-a s tvrtkom Nevenke Jurak u razdoblju od kolovoza 2006. do srpnja 2009. godine, koje je MUP platio 21.467.402,61 kunu. Prema optužnici za Fimi-Mediju, tvrtka Barišićeve bliske prijateljice zaradila je 10,5 milijuna kuna u poslovanju s MUP-om, a 49.311,83 kune plaćeno je za poslove koji nikad nisu obavljeni.

Kirina, sadašnjeg virovitičkoga gradonačelnika, USKOK tereti da je bio jedan od onih koji je realizirao financiranje HDZ-a putem "crnih fondova".

Prema navodima optužnice, MUP je sklopio pet poslova u promidžbenim kampanjama Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, izrade i emitiranja radijskih i TV spotova, grafičke pripreme brošura te preinaka za radio i TV spotove . MUP je ministarstvo koje je platilo najveći "ceh" u poslovanju s Fimi-Medijom. Ispitani svjedoci pak tvrde da je Kirin bio jedan od stranačkih dužnosnika koji je vrlo agilno ispunjavao zahtjeve Ive Sanadera za financiranje stranke, čime se hvalio i na sjednicama Predsjedništva, a MUP nije tražio ni diskontne cijene emitiranja spotova za Nacionalni program sigurnosti

Fingirani natječaji

Fimi-Media je MUP-u ispostavila 11 računa, a plaćani su u roku od 28 dana od dana ispostavljanja. Tijekom istrage u aferi Fimi-Media o poslovanju s MUP-om policajci i tužitelji USKOK-a ispitali su i Kirina, ali su izuzeli i cijeli niz dokumentacija. Bivši ministar policije i u istrazi je priznao navode koji mu se stavljaju na teret. Priznao je i da su natječaji na kojima je Fimi-Media bili fingirani. Kirin je tvrdio da je sve to radio na traženje Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, a ustanovljeno je da je Kirin dolazio i u carinu i tamo dogovarao s Barišićem poslove za N. Jurak. Tijekom istrage USKOK je ispitao i niz svjedoka iz MUP-a, i to Kirinove suradnike - Andreju Benić, Nevenku Cujzek, Nevu Budimir, Zlatka Mehuna i Dražena Krtanjeka. Neva Budimir rekla je da je na natječaje pozivala ona društva koja joj je predložila Nevenka Cujzek, te da se, unatoč tome što ju je upozorila da se cijene Fimi-Medije nisu uspoređivale s cjenicima radijskog i televizijskog emitiranja, to nije radilo i nije se postizala niža cijena.

Božićni pokloni

No, Cujzek je rekla da je Fimi-Mediju favorizirao Kirin i da zapravo uopće nije bilo bitno koja su trgovačka društva bila pozivana na natječaje kad se ionako znalo da će posao dobiti tvrtka Nevenke Jurak.

Optužnicu protiv bivšeg ministra policije razmotrit će optužno vijeće na čelu sa sucem Zoranom Luburićem. Hoće li se Kirin nagoditi, tek će se vidjeti.

Članak o novim optužnicama u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
14.4.2012. 23:02
cheguevara ja sam za to da se krene od početka i da svi koji su nešto ukrali odgovaraju sad je tema kira ali opet napominjem treba i one koji su prije kire to radili jer tako se pošalje poruka i sadašnjoj vlasti da je neće mimoići kazna,ako se baziramo na pojedine političare kao sad na kiru oni prije njega su profitirali a budući političari mogu isto to raditi misleći na one prijašnje kako su prošli nekažnjeno ,znači treba pojačati ispitivanje svih političara od 1990 to jest d početka rata pa neka se dokaže kako je netko mogao kao vozač zaraditi da kupi dukat ili bilo koju tvornicu.
cheguevara
8.4.2012. 11:11
stole, a da nam kažeš otvoreno što je tvoja poruka iz tih tvrdnji? da ne treba nikog sankcionirati "jer su svi isti", ili ??
stole123
8.4.2012. 10:58
sad svi vidimo kirina kako je maznuo silne miliune,kad bi se stvarno htelo stati lopovluku na kraj trebalo bi poći od samog početka nastanka države ili od 1990 godine,nitko više ne spominje nikicu valentića i kako je nastao njegov kapital,pa pašalića,škegru i sve ostale koji su bili na vlasti zar mislite da su oni bili toliko pošteni da nisu zamračili možda puno više nego kira .ja mislim da su do sada samo mali broj političara(mogli bi se izbrojati na prste jedne ruke) bili stvarno pošteni.kod nas se ide u politiku da se čovjek može obogatiti na brzinu ja mislim da svi političari i bivši i sadašnji imaju putera na glavi i da se love samo oni koji su malo ukrali a oni koji su maznuli puno više su nedodirivi i danas glume uspešne menadžere.
radioton
7.4.2012. 11:55
zašto teretiti kirina da je nešto uzeo?
pa sam je priznao!
ili je lud ili je bio prisiljen na takvu izjavu?????
nenad
4.4.2012. 22:21
interesantno po nekima političari nisu ljudi, oni su vjerovatno nadljudi koje obični smrtnici smiju svakodnevno pljuvati, a da u svom životu nikada ništa za ovaj grad nisu učinili. Samo one mlađe razumijem jer ne razumiju igru da taj čovjek svima smeta jer ga se možda plaše i plavi i crveni pa ga je najlakše diskreditirati i onda mu "prijateljski" ponuditi mrvice u vidu nagodbe kako ne bi možda progovorio o nečemu što nikome od njih ne odgovara i iskreno se nadam da će izdržati ovaj pritisak jer koliko je vidljivo do sada još nisam nigdje pročitao da ga se tereti da je nešto uzeo za razliku od ostale ekipe i nije bilo podizanja ničega dok se nisu pojavili tkz. svjedoci pokajnici koji su svi od reda punili svoje džepove i sada su se nešto nagodili i nešto će vratiti - e moja pravdo, no netko to od gore vidi sve to svi moramo znati ....
slavujj
4.4.2012. 20:10
Slazem se sa chegeuarom samo bih nadodao da se ne smije dogoditi da ti optuzenici nagodbom dobiju uvjetnu ili gotovo nikakvu kaznu.pa oni su zavukli ruke gdje ne smiju i to mora biti strogo kaznjeno.to je izravno protiv svih nas i protiv drzave koju toliko vole.
nicko
4.4.2012. 19:22
al učinkovitije funkcionira u jednoj istočnoj komunističkoj "državici"
Lj. R. Weiss
4.4.2012. 17:54
"Običan čovjek nije kriv dok mu se ne dokaže, političar nas treba uvjeriti da nije kriv" (po jednom talijanskom misliocu!). U zapadnim parlamentarnim demokracijama odmah nakon podizanja tako teške optužnice podnosi se ostavka!
sitni
4.4.2012. 14:51
ošlo je vrijeme za ostavku !!!!!!!!!!!!!!
Drago25
4.4.2012. 13:50
Ide se redom od zapada , pa na istok.Sada je naša županija na redu, prvo gradonačelnici: Kirin, Roštaš, Nemec.....
Tko je jamio, jamio....:))
cheguevara
4.4.2012. 13:19
e, prijatelju, (nevjerni) tomo - BITNO u svemu jest to da je ovo što ti držiš nebitnim zapravo jako bitno-jer da mafija nisu pokrali i očerupali proračun onda bi bilo posla i za tebe i za dio od tih 350 000 nezaposlenih.
po tvojemu je pšoruka ista kao i ljube rojsa-tko je jamio-jamio!! nadam se da neće ići!! žalim za kineskim rješenjem kriminalnih radnji....
Tomo
4.4.2012. 11:32
Ma sve je to nebitno. I drugi su optuženi, ali nisam siguran da je itko vratio novac. Ali sad ono bitno, 350000 nezaposlenih i ja među njima. Obitelji se ne osnivaju, djeca se nerađaju. A što če se to Hrvatskoj osvetiti. A tek kad se otvore granice EU pa kad se desi odljev mozgova. ...


Još iz kategorije Dossier Fimi media