Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Aktualnosti

Ivan Turudić, jedan od autora knjige Europski uhidbeni nalog s primjerima iz sudske prakse

        05.06.2014.         997 pogleda
Ivan Turudić, jedan od autora knjige Europski uhidbeni nalog s primjerima iz sudske prakse

Sudac Ivan Turudić, jedan je od autora knjige Europski uhidbeni nalog s primjerima iz sudske prakse ( Novi informator, 2014.). U predgovoru piše: 'U kratkoj, ali intenzivnoj sudskoj praksi Županijskog suda u Zagrebu, u odnosu na izdavanje i izvršenje europskih uhidbenih naloga, susreli smo se s brojnim dvojbama i nejasnoćama koje smo, s ciljem da dođemo do najboljih rješenja, rješavali konzultiranjem kolega drugih država članica, sudske prakse Europskog suda pravde, Asser instituta, Europske pravosudne mreže. Sva utvrđenja i saznanja iznijeli smo u ovom radu, s ciljem da kolegama olakšamo rad na materiji europskog uhidbenog naloga, a ujedno potaknemo na promišljanja i suradnju u svrhu zajedničkog ostvarenja još boljih rješenja.

U neposrednim kontaktima s državama članicama utvrdili smo da su se i ostale zemlje članice susretale s istim problemima i dvojbama te da je materija europskog uhidbenog naloga, unatoč desetljeću primjene, još uvijek u razvoju. Naime, okolnost da europski uhidbeni nalog omogućava predaju vlastitih državljana, još uvijek predstavlja »kamen spoticanja« za većinu država članica, kao i uvođenje »kataloga« od 32 kategorije kaznenih djela za koja se ne traži provjera dvostruke kažnjivosti, pa većina država članica smatra da su ugrožena prava i pravna sigurnost tražene osobe, zbog neodređenosti i široko opisanih kategorija djela. U praksi su, također, uočene određene dvojbe i nejasnoće kako u ispunjavanju obrasca europskog uhidbenog naloga, tako i u njegovu prosljeđivanju državama članicama EU u kojima se tražene osobe nalaze...

Više

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.