Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Izbori 2021

Ivan Jerbić, kandidat SDP-a za načelnika Općine Čačinci: Transparentnost, pa sve ostalo

  Ivan Jerbić           13.05.2021.         839 pogleda
Ivan Jerbić, kandidat SDP-a za načelnika Općine Čačinci: Transparentnost, pa sve ostalo

Kandidat SDP-a za načelnika Općine Čačinci Ivan Jerbić, rođen u Našicama 1983. godine.  Inženejr je lovstva i zaštite prirode, radi u Hrvatskim šumama na poslovima lugara. Oženjen je, otac dvojice sinova. Član SDP-a od 2011 godine. "Kad me pitate zašto volim svoje mjesto, mogao bih Vam postaviti protupitanje: Kako objasniti ljubav? Ovdje sam od rođenja, odrastao, ovdje su mi prijatelji, dragi ljudi… Najjednostavniji odgovori koji govore sve. U Čačincima sam kod kuće, a volio bih da mi barem jedan od sinova ostane ovdje. Zato i bavljenje politikom, između ostalog", objašnjava Jerbić

O PROBLEMIMA U OPĆINI ČAČINCI
Najlakši odgovor na pitanje što ne valja u Općini Čačinci bio bi: Puno toga. Lakše bi bilo nabrojati što valja. Da sada ne nabrajam taksativno, reći ću nekoliko činjenica. RH je po razvijenosti na dnu EU, u istoj toj RH, VPŽ je po svim pozitivnim pokazateljima na začelju. Po indeksu razvijenosti Općina Čačinci nalazi se u predzadnjoj skupini od osam mogućih. Pametnom dosta. HDZ je na vlasti u Čačincima 30 godina. Činjenice, ma koliko nam crtali da nam je dobro.

KAKO IH RIJEŠITI
Kako se ti problem mogu riješiti? Najlakše promjenom vlasti… ha ha ha. Naravno da bih bio neozbiljan kada bih obećao blagostanje, kako to inače rade dečki i cure koji se bave politikom, ali zdrav razum govori da model upravljanja Čačincima koji traje već 30 godina nije uspješan. To nam govore činjenice o razvijenosti naše Općine, a vjerujem da bi mogli potvrditi i oni koji su, trbuhom za kruhom, otišli iz Čačinaca. Prvenstveno je potrebno interese i potrebe ljudi, same Općine Čačinci, staviti ispred svih drugih interesa. Reći ću Vam nekoliko stvari koje ne koštaju ništa, mogu se provesti odmah i utjecale bi pozitivno na život u Čačincima.

ŠTO NAM JE NAJPOTREBNIJE
Transparentnost. Već imamo pozitivnih primjera uvođenja transparentnosti u RH, ne vidim razloga zašto tu novinu ne bismo uveli i u našu Općinu. Sva utrošena sredtva proračuna moraju biti javno prikazana i obrazložena. Vjerujem da bi cijene mnogih radova u našoj Općini naglo pale. Jedan od svježijih primjera je tržnica u Čačincima. Naime, nakon što je kupljena nekretnina, na dosadašnje uređenje buduće tržnice utrošeno je 300 000 kn. Vjerujem da bi mnogi voljeli vidjeti taj troškovnik radova. Nadalje, uvođenje javne rasprave, za sve veće i bitne projekte u Općini dovelo bi do pravog partnerstva Općine i mještana. Ovih dana Čačincima predstoji semaforizacija centra, zbog povećanja sigurnosti. Danas, kad bi normalno bilo razgovarati o izmještaju tranzitnog prometa iz Čačinaca u vidu obilaznice, za što bi se u “Projektu Slavonija” moglo naći mjesta, mi uvodimo semafore, kojih se razvijeni svijet riješava. Semafori iziskuju dodatnu prometnu traku, što znači drastično smanjenje parkirališnih mjesta u centru Čačinaca. Na spomenutom potezu smješteno je desetak poslovnih subjekata kojima će gubitak parkinga zagorčati život, a i pješaci na najfrekfentnijem pješačkom prijelazu u Čačincima neće biti sretni čekajući “zeleno” za prelazak ceste. Naravno, postoji mnogo jednostavnije riješenje za pitanje sigurnosti sudionika u prometu u Čačincima, a ja bih volio provesti javnu raspravu o tome, pa kako narod odluči.

MOJA VIZIJA RAZVOJA OPĆINE
Kada govorimo o Interesima Općine Čačinci, ponekad imam osjećaj da živimo kombinaciju Alana Forda i Beskrajnog dana. Svi radovi koji se izvode u Općini Čačinci možda i jesu loše izvedeni, ali su barem skupo plaćeni… i onda se ujutro probudite i opet ista stvar. To nije u intreresu Općine, a u čijem je, neka svatko zaključi za sebe. Znam samo da će se ponavljati dok god izvođači radova ne budu nedostatke otklanjali o svom trošku. Samo ću podsjetiti, mi smo kanalizaciju počeli raditi 2007. godine i napravili smo nešto više od pola, a dobar dio toga nije dobro napravljen i radit će se ponovno.

Osim ovakvih radova imamo mi u Čačincima i zgodnih “investitora”. Tako smo proteklih godina po povlaštenim cijenama prodali ambulantu u Drenovcu i školu u Bukviku, a sve kako bi se otvorilo nešto radnih mjesta za naše mještane. Naravno, ne radi nitko. Također, vrlo povoljno prodali smo i zemljište u poslovnim zonama za izgradnju staklenika, u svrhu otvaranja radnih mjesta, te za izgradnju prihvata građevinskog materijala. Posljednji investitor dobio je popust od 97,5 % na zemljište. Danas čovjek ima jeftino poljoprivredno zemljište. Općina Čačinci mora se boriti za svakog investitora, ali ako investicija izostane nekretnina se mora vratiti u vlasništvo Općine i ponuditi nekome drugome. Danas to nije slučaj u Čačincima.

Još ću spomenuti vjerovatno i najvažniji segment koji može mjenjati Općinu Čačinci. To je poljoprivreda, odnosno Program raspolaganja poljioprivrednim zemljištem. Danas je to još jedan alanfordovski scenarij… Dajmo bogatima još, sirotnja ionako nije navikla imati. Naime, Općina Čačince odlučila je dodijeliti do 150 ha zemlje za zakup po jednom OPG-u. Na raspolaganju nam je cca 2500 ha, što znači da zemlje ima dovoljno za 16 OPG-ova. Ako uzmemo u obzir da svaka jača poljoprivredna obitelj u “dvorištu” ima nekoliko OPG-ova, jasno je da će svu zmlju dobiti 4-5 obitelji. Zemlje imamo koliko imamo, ali ako smanjimo maksimalno dozvoljenu površinu za zakup, zemlju bi dobilo 50-60 OPG-ova. Također je moguće izdvojiti dio zemlje gdje bi na malim površinama, 1-2 ha, uzgajali visokodohodovne kulture. PP Orahovica uzgaja velike površine ljeske i vjerujte mi, nisu oni ludi.

Princip zadruga omogućio bi optimalnu nabavu mehanizacije putem fondova EU, a velika ukupna površina, pa onda i proizvodnja, lakši plasman na tržište. Uz pomoć struke, ministarstvo, agencije, Poljop. fakultet u Osijeku, moguće je složiti ozbiljnu priču i veliki dio stanovnika vezati uz Čačince. Ili ćemo zemlju dati nekolicini, a ostali neka sreću potraže negdje drugdje? Ovo je nekoliko točaka koje ne koštaju Općinu ništa, a mogu mjenjati stvari u Čačincima. Klasični dio programa ne bih posebno nabrajao, svako kućanstvo dobilo je letak na adresu, pa mogu proučiti program koji je u nekakvim realnim okvirima.

IZAĐITE NA IZBORE
Izbori su u nedjelju, ako ljudi misle da je model upravljanja Općinom Čačinci u posljednjih 30 godina dobar, do promjene neće doći, ja nekako računam na inteligenciju naših mještana, posebno onih koji inače nemaju običaj izaći na izbore.

Izbor imate, birajte bolji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2021