Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Ivan Gudelj: Ljubav i pozitiva pobjeđuju depresiju, nema situacije iz koje se snagom volje ne može izaći

  Goran Gazdek           16.02.2016.         3246 pogleda
Ivan Gudelj: Ljubav i pozitiva pobjeđuju depresiju, nema situacije iz koje se snagom volje ne može izaći

U Hrvatskom domu u Suhopolju večeras je održana promocija knjige Blaža Duplančića “Ivan Gudelj – Hajdučka priča”. Ivan Gudelj je bio talentiran sportaš i odlučan nogometaš. Kao kapetan Hajduka i reprezentacije Jugoslavije bio je iznimno popularan u cijeloj bivšoj državi, europski klubovi su se otimali za njega, ali mu se svijet sušio kada je u 26 godini oblio od teške bolesti, hepatitisa B, koja mu je promijenila život. Gudelj je u Viroviticu došao na Virkas, pogledao je primjeru predstave Kralj Ubu Kazališta Virovitica i družio s kazalištarcima. Bio je to povod za kratki razgovor.

- Došao sam na poziv mog dragog prijatelja Mirana Hajoša. Uvijek ovdje rado dođem, Virovitica je mali grad, ali ima veliko kazalište! Vezan sam za kazalište i ljude oko njega, kćer mi je glumica u HNK Osijek pa sam tako upoznao i Mirana. Zajedno smo otišli do načelnika općine Suhopolje, gospodina Marija Brleka i odmah dogovorili promociju knjige. Inače sam u Viroviticu dolazio krajem osamdesetih kod doktora Ratka Vlatkovića i uz njega stekao puno prijatelja.

 *Riječ je o biografskoj knjizi koja, međutim, ne govori toliko o nogometu kako bi se na prvi pogled moglo zaključiti, koliko o snazi volje i pozitivnom razmišljanju. I na promocijama posjetiteljima govorite što napraviti kad ste pred zidom ako ste bolesni, ako vam je teško, i ako pomislite da nema izlaza?

 - Imali smo do sada više od sedamdeset promocija diljem lijepe naše i dijaspore, i ja ovo više ne zovem promocijom. To su razgovori s ljudima, susreti koji imaju specifičnu ulogu i jasnu poruku. Pričam im svoju životnu priču, priču o mladom sportašu koji je u veliki grad i veliki klub došao iz jednog malog mjesta Zmijavci. U kratkom razdoblju su mi se ostvarili svi snovi, sve sam postigao do 26 godine - postao kapetan Hajduka i kapetan reprezentacije Jugoslavije, s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i Europskom prvenstvu u Francuskoj, imao ponude najvećih klubova u Europi i cijeli svijet ispred sebe. Cijeli život! A onda, u jednoj sekundi zbog bolesti sve to izgubite. Umjesto Real Madrid završite u bolnici!

*Pozitivnom pričom, na osnovu osobnog iskustva tvrdite da nema situacije iz koje se snagom volje ne može izaći?

- To je drugi dio moje životne priče, onaj iznad 26. godine i to je poruka koju šaljem. Možete zamisliti mladića koji je na vrhu popularnosti, kojega svi tapšu i kojemu se dogodi hepatititis B. Najedanput ste ostali u teškoj situaciji jer morate pobijediti bolest i drugo, isto tako teško, ne možete raditi ono što najviše volite. Prvo se morate boriti za ozdravljenje. Pomislite da pobjegnete negdje s tim što nosite u sebi, ali nemate gdje. Morao sam izabrati novi put, a to nije lako. Na tom sa putu izgubio puno prijatelja, ili sam bar mislio da su mi bili prijatelji. No, kroz razdoblje drugog životnog puta dobio sam puno pravih ljudi, iskonskih prijatelja koji su me razumjeli, koji su mi prišli u teškoj situaciji i koji su mi učinili boljim taj drugi dio moje životne priče. U prvoj godini sam, žureći, napravio fatalne pogreške u smislu povratka na teren jer sam to želio. Ali sam dva puta doživio recidiv, bolest mi se vratila. Onda sam rekao stop.Uspio sam na tom novom putu, pobijedio sam depresiju. U 35. godini sam upisao Kineziološki fakultet i danas mladima, ljudima koji su u depresiji, kojima je teško pomažem da nađu duha snage i vjere.

 * Vaša životna priča završava pozitivno. Bili ste vrlo uspješan izbornik mlade reprezentacije Hrvatske punih 18 godina. Što savjetujete mladim ljudima i sportašima?

- Mi nismo samo sportski treneri, mi smo pedagozi i roditelji. Učimo ih da je na prvom mjestu škola, savjetujemo kršćanske vrijednosti a to su velikodušnost i međusobno uvažavanje. Govorimo da je obitelj je temelj svega, nešto što je najbliže, a da su prijatelji bogatstvo. I na kraju, najveća pozitivna sila je ljubav. Uvijek kad pričam govorim o ljubavi i pozitivi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

franjomrak@gmai
16.2.2016. 22:13
Intervju , hvale vrijedan ! Veličina g.Ivana Gudelja upravo su njegovi stavovi koji ga godinama vode , na kojima je ustrajan i prepoznatljiv . Gorane , ovoga puta čista petica !


Još iz kategorije Aktualnosti