Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Iva Anzulović oslobođena optužbe da je transparentom i porukama na stablima narušavala red i mir, sud kaže da je to sloboda izražavanja

  Goran Gazdek           22.12.2020.         2549 pogleda
Iva Anzulović oslobođena optužbe da je transparentom i porukama na stablima narušavala red i mir, sud kaže da je to sloboda izražavanja

Novinarka i aktivistica Iva Anzulović nije narušavala javni red i mir kada je 3. srpnja prošle godine na sjednicu Gradskog vijeća pokušala unijeti transparent s tekstom 'Zašto je Simpa mrtav', a na dva stabla nasuprot zgrade Gradske uprave perivim bojama ispisala brojku 17 znak ?. Obrazloživši svoju odluku sudac prekršajnog odjela Općinskog suda u Virovitici Petar Bajan ocijenio je to slobodom izražavanja zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom EU o ljudskim pravima.

Iva je zadovoljna presudom za koju kaže da je mali korak za nju ali veliki za Viroviticu.„Bilo je divno slušati oslobađajuću presudu. Sjajno je čuti kako se uvažavaju i prepoznaju zakonske granice slobode izražavanja misli, gotovo jednako koliko i osjećaj kojeg imate kada vam se sudi zbog činjenice da ste zauzeli stav i izrazili to svoje mišljenje", komentirala je kratko Iva nakon uzlaska iz sudnice.

Predstavnici tužitelja, Policijske uprave Virovitičko-podravske, jutros nisu nazočili čitanje presude jutros.

Važna je to presuda ne samo za Ivu i Viroviticu već za cijelu Hrvatsku koja još uvijek stenje pod čizmom autokratske vlast koja bi ograničavala aktivizam, zviždanje, prvao javnosti na istinu i u konačnici slobodu govora o čemu najbolje svjedoči više od 900 aktivnih tužbi protiv novinara i medija.

Konkretno, transparenti, grafiti i svaki drugi oblik uličnog izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja predstavljaju slobodu izražavanja zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom EU o ljudskim pravima na što Iva Anzulović upozorava prigodom svake svoje akcije. U demokratskim sredinama to bi trebala biti abeceda, nešto što se podrazumijeva i što se policija, državno odvjetništvo, huškački poltronski mediji i nalogodavci iz političkih struktura ne bi trebali zadirati uz smiješnu kvalifikaciju narušavanje javnog reda i mira kako se to događa u Virovitici. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm