Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Deset mojih najdražih knjiga

Iva Anzulović: Čitajmo u vrijeme dok smo doma - deset preporuka

  Iva Anzulović           01.05.2020.         2350 pogleda
Iva Anzulović: Čitajmo u vrijeme dok smo doma - deset preporuka

Novinarstvo u samoj esenciji svog poziva podrazumijeva mnogo čitanja; od statistike preko raznoraznih povijesnih zapisa, transkripata, zakona i dokumentacije do književnosti i poezije. Rječnik novinara njegov je alat rada i direktno kao posljedicu ima, ne samo informiranje već i educiranje javnosti.

Riječ, riječ i samo riječ ona je koja je (od)uvijek jača od svakog mača. Upravo stoga vam donosim popis knjiga koje će vam u vrijeme samoizolacije unutar četiri zida donijeti moć i snagu bezuvjetne i vječne slobode koju ćete, jednog dana, sa sobom i u sebi ponijeti u svijet jer, kako kaže Konfucije: "Proučavaj prošlost ako želiš znati budućnost".

Devet knjiga sa ovog popisa svakako treba biti obvezatnom literaturom povijesti već u srednjim školama. Odgovori na sva pitanja o tome zašto nam se događa sve što nam se događa u državi od njenog osamostaljenja te koji se sve razlozi korupcije i veličanja ratnih generala, nalaze se u knjigama koje svjedoče vremenu stvaranja mlade države i posljedice kojih osjećamo dan danas, trideset godina kasnije.

Za kraj i odmor od povijesti koja je iznimno ružna isključivo krivnjom pojedinaca iz najviših političkih krugova, nikako novinara koji su je sam bilježili kako se događala, tu je svevremenski Vasko Popa sa svojih stihovima koji lakoćom mjesečina na ramenima "udaraju" snažno u srce. Tko zna, možda vas upravo njegovi stihovi inspiriraju da se zaljubite u svoje partnere pa nakon ove samoizolacije Hrvatska doživi "baby-boom"?

U svakom slučaju, zaljubili se ili ne, od sveg vam srca želim da uživate; kako u čitanju i osobnom rastu tako i u slobodi koju će vam ono donijeti, bez obzira na zidove oko vas, figurativne i one doslovne.

Jasna Babić: Urota Blaškić
Knjiga koja daje odgovore na pitanje "kako već trideset godina političkom scenom drmaju ista lica" a koji korijen svojih djelovanja imaju upravo u ratnom razdoblju Hrvatske.

Jasna Babić: Zagrebačka mafija
Trajni podsjetnik na najveći montirani proces samostalne Hrvatske koji otkriva podobnost državnog odvjetništva i razloge nefunkcionalnog, korumpiranog pravosuđa naše zemlje.

Silvija Šeparović, Nataša Magdalenić Bantić: Hrvatska, njenih prvih 20-ak
Davno zaboravljene afere i progon slobodnih medija pokojnog prvog predsjednika Tuđmana osvježiti će vam sjećanje i pojasniti mnoge situacije koje se danas odvijaju oko nas.

Boris Pavelić: Smijeh slobode
Za sve one koji Tuđmana smatraju "ocem samostalne Hrvatske" i štuju njegovu ostavštinu, ova je knjiga prebolan podsjetnik i nikako se ne preporuča njeno čitanje.

Miroslav Edvin Habek: Pad kuće Vjesnik
Počasni građanin Virovitice Vladimir Šeks učinio je više zla nego dobroga za samostalnu Hrvatsku i to svakako valja imati na umu pa mu se, možda, jednog dana oduzme ta titula počasnog građanina.

Matej Šurc, Blaž Zgaga: U ime države
Kako su u prvim danima rata Slovenci potpisali sa Miloševićem pakt o nenapadanju te prodavali zatočeno oružje Hrvatskoj i BiH pod krinkom solidarnosti, samo je potvrda uvijek zategnutim odnosima sa tim sjevernim susjedima.

Predrag Lucić, Boris Dežulović: Greatest shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti
Vrhunska kronologija apsolutno najglupljih izjava javnih dužnosnika ikad! Doza smijeha koja će vas razvedriti u ove izolacijske dane.

Drago Hedl: Glavaš – kronika jedne destrukcije
Veliki prijatelj Virovitice i "potpuno nevin i krivo optužen" ratni zločinac upisan je u povijest vrhunskim djelom novinarskog pera i ne preporuča se čitanje nego samo onima sa jakim želucem.

Božidar Novak: Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću
Koja je uloga novina u svakodnevnom životu svakoga od nas i kako bi svijet izgledao da nema novinara niti medija, najbolje pokazuje ovaj sjajan uvez povijesnih podataka sa preciznim prikazom razvoja novinstva u Hrvatskoj, kroz sve ratove i nedaće.

Vasko Popa: Pjesme
Čitanje za uživanje.

Iva Anzulović  rođena je u Rijeci 11. studenoga 1975. U dobi od 4 godine sa roditeljima seli u Zagreb. Početkom 1997. odlazi u Split na Radio Gradska mreža u sportsku redakciju. Zasićena sportskim temama vraća se u Zagreb na OTV televiziju i Radio 101. Honorarno piše za magazin Smart i dobiva stalni posao u redakciji magazina Moja TV gdje dobiva mogućnost pisanja satiričnih kolumni. Rad natsvlja kao slobodna novinarka na internetskom Radiju 808 gdje produkcijski potpisuje i uređuje emisiju Speed. U potpunosti se posvećuje istraživanju ratnog profiterstva i gospodarskog kriminala. Godine 2018. seli u Viroviticu gdje radi i živi s dvoje djece.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Deset mojih najdražih knjiga