Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Zdravlje

Istraživanje pokazalo da gotovo svaki drugi Europljanin nikad ne vježba

  Hina           20.09.2022.         401 pogleda
Istraživanje pokazalo da gotovo svaki drugi Europljanin nikad ne vježba

Gotovo svaki drugi stanovnik Europske unije kaže da nikad ne vježba niti se bavi sportom, pokazalo je novo istraživanje provedeno među ispitanicima koji žive u državama članicama EU-a.  Po istraživanju EU-ova Eurobarometra broj onih koji ne vježbaju porastao je na 45 posto u odnosu na 2009. godinu kada je 39 posto ispitanika odgovorilo da ne prakticira tjelovježbu. Usto je gotovo svaki peti ispitanik ili njih 17 posto odgovorio da vježba manje od triput mjesečno.

Ukupno 32 posto stanovnika EU-a vježba najmanje jednom tjedno, a tek 6 posto ih to čini najmanje pet puta tjedno. Uočena je i geografska razlika među ispitanicima i sklonosti bilo kakvoj tjelovježbi. Sudionici istraživanja koji žive u sjevernijim članicama EU-a aktivniji su vježbači. Istraživanje je pokazalo da vježba 71 posto Finaca, 63 posto Luksemburžana i 60 posto Nizozemaca. Anketa je pokazala i da se fizičkom aktivnošću ne bavi niti će se vjerojatno ikada baviti 73 posto Portugalaca, 68 posto Grka i 65 posto Poljaka.

Studija je pokazala da su fizički aktivni stanovnici Europe većinom zaposleni, dobro obrazovani i financijski stabilni muškarci. Porazan je podatak da čak 49 posto žena nikad ne vježba, u usporedbi s 40 posto muških ispitanika.

Samo 13 posto osoba koje su s 15 godina (ili u još mlađoj dobi) napustile školu, vježba najmanje jednom tjedno u usporedbi s 42 posto onih koji su se nastavili obrazovati barem do 20 godine života ili dulje. Samo 22 posto nezaposlenih ispitanika vježba najmanje jednom tjedno u odnosu na 45 posto menadžera koliko ih redovito vježba jednom tjedno.

Anketa je pokazala kako je manja vjerojatnost da siromašnije osobe, koje teško podmiruju osnovne životne račune (njih oko 20 posto) redovito vježbaju svaki tjedan u odnosu na one koji takvih financijskih poteškoća nemaju ili se s njima gotovo nikada ne susreću (36 posto).

Nedostatak vremena glavni je razlog koji ispitanici navode kako bi opravdali činjenicu da ne vježbaju (41 posto), a slijede ga nedostatak motivacije ili interesa (25 posto).

Tijekom pandemije covida-19 rjeđe je vježbala trećina ili oko 34 posto ispitanika, 18 posto ih je sasvim prestalo vježbati, a 34 posto nastavilo je s fizičkom aktivnošću istim tempom, a 9 posto ih je povećalo broj treninga.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje