Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Politika

Istražili smo: Tko su mogući kandidati za župana i gradonačelnika Virovitice

  Goran Gazdek           16.01.2017.         4320 pogleda
Istražili smo:  Tko su mogući kandidati za župana i gradonačelnika Virovitice

Ostalo je otprilike pet mjeseci do lokalnih izbora, a jedino je SDP istako kandidata za gradonačelnika Virovitice. Bit će to, kao što smo pisali izvještavajući s konferencije za novinare na kojoj je predstavljen, bivši pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić. Još se ne zna tko su kandidati za njegove zamjenike, ovisit će to, rekao nam je danas Kurečić u kratkom telefonskom razgovoru, o dogovoru s potencijalnim koalicijskim partnerima. Za sada su to vjerojatno HNS i HSU, a pregovara se još s MOSTOM i Hrvatskom stranKom pravne države.

U Hrvatskoj stranci pravne države međutim još nisu spremni govoriti o svojim potezima, a nemaju ni kandidata za gradonačelniku u slučaju da i ovoga puta na izbore izađu samostalno. Predsjednik stranke Siniša Prpić kratko nam je odgovorio da „HSPD još nije donio odluku vezano za izbore 2017.“.

Ni Hrvatska stranka umirovljenika još nije odlučila s kim će i koga će podržati oboga puta. "Po demokratskum načelim pregovarati ćemo sa svima. To je stav HSU u Virovitici", kazao nam je predsjednik Dražen Moslavac.

U HDSSB-u znaju da će na izbore u Virovitici izaći samostalno i da će imati svog kandidata za gradonačelnika.Preciznije, kandidatkinju. „Da, bit će to žena, naša cijenjena kolegica i ugledna građanka ovog grada, ali o imenu još ne možemo govoriti u javnosti dok prijedlog i formalno ne potvrde relevantna stranačka tijela“, rekao nam je povjerenik HDSSB-a za Viroviticu, Stjepan Kapoli.

U kontekstu novih strujanja u HSS-u bit će zanimljivo vidjeti kome će se prikloniti virovitička organizacija te stranke. Do sada o tome nisu službeno razgovarali, čekali su da u nedjeljne izbore u svojoj stranci. Lokalni haesesovci imaju slobodu odlučiti s kim će koalirati jer najbolje znaju stanje na terenu, a sve na dobrobit lokalne zajednice. Prvo će, logično jer s njima obnašaju vlast, pregovarati s HDZ-om, ali ni koalicija koju će okupiti SDP nije za odbaciti. „Sve opcije su otvorena pa i samostalni izlazak“, potvrdila nam je predsjednica Županijske organizacije HSS-a Ana Marija Petin.

No, sve su oči ovih dana uprte u HDZ i svi željno iščekuju kandidata stanke koja na lokalnim izborima u Virovitici već tri mandata ne zna za poraz. I dok prethodnih godina nije bilo dileme koga će stranka u gradu i županiji predložiti, jer je imala svoje mlade uzdanice koje su dobivale potpore na svim razinama, uoči ovih zbora u HDZ-u nisu tako jedinstveni pa će stvar još barem tjedan dana biti krajnje neizvjesna. Kako to obično biva kada se odugovlači s odlukom ili se kalkulira i kada nema bilo kakvih službenih vijesti, informacije kroji ulica. A grad već mjesecima bruji da će jedini kandidat za gradonačelnika biti Mario Klement, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice i kratko vrijeme pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Upravo u činjenici da je povučen s te funkcije i da se iz Zagreba vratio u Viroviticu proširila se glasina da je on kandidat za gradonačelnika Virovitice. Aktualnog gradonačelnika Ivicu Kirina i predsjednika gradske organizacije HDZ-a čeka suđenje u aferi „Fimi media“ pa neki drže da ga iz tog razloga neće podržati predsjednik stranke Andrej Plenković. Kako bi sve ostalo u obitelji, kaže druga glasina, pojavila se ideja da će HDZ predložiti Sanju Kirin. „Čuo sam za Maria Klementa, ali ta priča za Sanju mi je prvi glas“, nasmijao se Kirin i dodao: „Kako još uvijek ne postoji zakonska prepreka ja sam se unutar stranke kandidirao i za sada sam jedini. Konačnu odluku donijet ćemo sljedeći tjedan“.

Od visokopozicioniranog hadezeovca u Županijskom odboru doznali smo da Klement je možebitni kandidat, ali ne za gradonačelnika već za župana i da se upravo tu ukrštaju unutarstranačka koplja jer druga struja HDZ-a gura pročelnika za gospodarstvo i direktora sajma Viroexpo Igora Androvića, a treća želi na tome mjestu vidjeti sadašnju vd. županicu Sanju Bošnjak.

U SDP-u još nisu odlučivali tko će biti njihov kandidat za župana, neslužbeno smo doznali da bi to mogao biti njihov dugogodišnji aktivni član i novi predsjednik Županijske organizacije Mate Vukušić, ali on to nije želio ni potvrditi ni demantirati.

Jedini sigurni kandidat za župana u ovom trenutku je neovisni saborski zastupnik Tomislav Žagar, donedavni predsjednik Županijske organizacije SDP-a. „Želim okupiti stranke koje stoje nasuprot lokalnoj politici HDZ-a. Očekujem podršku Mosta i Nezavisnih seljaka i tom smislu već sam obavio neke razgovore. Očekujem i podršku HSS-a, njih vidim kao jednu ozbiljnu stranku. Međutim, ne želim postavljati uvjete, niti ucjenjivati, ako mi Most, Nezavisni seljaci ili HSS dokažu da imaju boljeg kandidati ja sam ih spreman podržati“, izjavio nam je Žagar.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika