Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Olgine recenzije

Istina je najstrašnija opcija

  Olga Vujović           24.06.2020.         904 pogleda
Istina je najstrašnija opcija

Engleska spisateljica trilera Ruth Ware (1977.) svoj je prvi roman objavila 2015. i od tada (uredno) godišnje objavljuje po jedan roman, u što su se, s vremenskim odmakom ,mogli uvjeriti i hrvatski čitatelji. Nakon romana „U mračnoj, mračnoj šumi“, „Žena u kabini 10“ i „Igra laži“ pojavio se roman „Smrt gospođe Westaway“ (The Death of Mrs Westaway, 2018.) u prijevodu Josipa Kovačevića (Mozaik knjiga, 2020.), a slutim da možemo očekivati i njezin sljedeći, nedavno objavljen „The Turn of Key“ (2019.).

Roman počinje brojalicom i zapisom (kasnije saznajemo iz dnevnika) koji zlokobno najavljuje : „Vratile su se svrake“… No, prije razotkrivanja veze između dnevničkih zapisa i brojalice, susrećemo mladu prestrašenu Hal (pravim imenom Harriet Westaway) koja pokušava pronaći novac kojim bi mogla vratiti dug kamatarima. Naime, nakon što joj je majka pregažena, Hal preuzima njezin posao čitačice sudbine iz karata za tarot na brightonskom pristaništu, ali kako joj to nije osiguravalo dovoljno novaca , Hal se našla u nezavidnoj situaciji.

Međutim, jedne je večeri primila pismo odvjetnika Roberta Treswicka iz kojeg saznaje da je navedena u oporuci svoje preminule bake Hester Westaway zbog čega  treba doći na bakino imanje. Svjesna da se radi o zabuni, jer njezina samohrana majka nikada nije spominjala bogatu rodbinu , Hal ipak odlazi u nadi da će makinacijama uspjeti izvući nešto novaca. Trojica braće Westaway prihvaćaju je blagonaklono , jer je smatraju kćerkom svoje nestale sestre.

Međutim kada Hal oporukom gospođe Westaway dobiva cijelo imanje, odnosi se zaoštravaju i sinovi, odnosno njezini navodni ujaci nastoje osporiti oporuku. Sama Hal osjeća nelagodu uvjerena da je njezina prevara otišla predaleko, ali kada na obiteljskim fotografijama prepoznaje svoju majku, ali ne u očekivanoj relaciji s ostalima, naslućuje da joj je jedan od „ujaka“ zapravo otac.

Isprepleteni obiteljski odnosi , zamjene identiteta i mračne tajne vode čitatelje u labirint nerazumnih i nerazumljivih postupaka. Roman „Smrt gospođe Westaway“ napisan je u najboljoj tradicionalnoj pripovjedačkoj maniri i, usprkos ubojstvima, pripada prije obiteljskoj psihološkoj sagi nego kriminalističkom žanru.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Olgine recenzije