Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Komentar

Isprike čitateljima – pogotovo hrvatskim antifašistima

  Davor Suhan/MojaRijeka           24.06.2011.         2670 pogleda
Isprike čitateljima – pogotovo hrvatskim antifašistima

Štovani čitatelji kolumne "Priroda društva"! Ispričavam se što za ovaj tjedan nisam uspio napisati planirani tekst. Započeo sam ja sve na vrijeme, i sve je krenulo kako treba, ali onda zapnem na temi iz koje sam uvijek imao pet. Ne znam da li je kriva tema, krivo vrijeme, ili sve zajedno...Ali jednostavno je zapelo. Nije da se pravdam, ali, evo kako je bilo...

Kao i svaki puta kada biram temu najprije  pričekam ponedjeljak da vidim što su u nedjelju govorili velečasni. Oni veoma često za vrijeme nedjeljne mise kažu nešto nezgodno što meni bude jako zgodno.

Tako sam pričekao i ovaj ponedjeljak...prelistao sam sva jutarnja, dnevna i večernja izdanja ne bih li našao neku  zanimljivu duhovnu misao sa naših hrvatskih oltara...Ali ovoga puta ne nađoh ništa što bi meni bilo interesantno...Tada sam odlučio izabrati nešto drugo, a što je ovih dana također veoma aktualno.

Od svih vijesti koje sam pročitao najvažnija mi se činila ta da Hrvati, usred najveće ekonomske krize u svojoj povijesti, devet dana ne rade, i to baš u ovom tjednu.

Evo teme, rekoh.... Sada treba samo vidjeti što se slavi. Meni je to inače kroničan problem, koji me prati još od prvog dana naše neovisnosti,  da nikada ne znam što je povod našem kolektivnom neradu...Tako je bilo i ovaj put... Znao sam jedino to  da nije Prvi maj, Uskrs, Božić i Nova godina...a da bih se sjetio što je,  morao sam otići na Internet. Mislim, sjetio bih se ja i bez Interneta, ali, kad sam već on-line, čemu se zamarati, ionako je brže i sigurnije jer  uvijek brkam one stare i nove praznike.  

Ukucam ja tako "BLAGDANI u HRVATSKOJ" - sve velikim slovima osim slova "u" kojeg uvijek pišem malo - i meni Google izbaci, ni manje ni više nego tri blagdana:  Dan antifašističke borbe, Tijelovo i Dan državnosti...I to sve u istom tjednu, poredano odmah jedno iza drugog...Svaki dan pomnožim sa tri, i zbilja, ispada devet.

Da, to je to, promrmljah sebi u bradu....Preuzimam temu!...Nema se tu šta puno za mislit. Sadržaj, forma, sve je jasno...Kratki uvod, o svakom blagdanu po nekoliko riječi, i onda udri po pameti onih koji su dozvolili da se toliko radnih dana izgubi u komadu.

Uvod sam završio u samo nekoliko minuta jer sam bio toliko inspiriran da su mi rečenice tekle same od sebe. Kad ti je nešto potpuno bistro kao dan onda se tu nema puno za mislit.

Poslije toga krenem redom: prvi datum - Dan antifašističke borbe...Upišem podnaslov i počnem stvarati koncepciju poglavlja. U samom početku odlučio sam da neću biti previše opširan  jer ovo nije više omiljen blagdan u Hrvata. Napisat ću samo nekoliko rečenica o tome što je fašizam, tko su bili fašisti, tko su bili antifašisti, tko je pobijedio, a tko izgubio...tek toliko da se vidi kako je Hrvatska završila rat na strani antifašizma i zašto mi Hrvati kao i svi civilizirani narodi na svijetu slavimo svoj dan  antifašističke borbe.

Do tog momenta sve mi još uvijek ide kao po loju. Gledam na sat, 15,30...Kladio bih se u večeru sa cijelom redakcijom da je do 17,00 tekst na stolu urednika. Nikad brže i nikad lakše...Ali, što se u tom trenutku događa.

Umjesto da odmah nastavim pisati dalje, onako kako umijem i znam,  ja činim jednu kardinalnu grešku.

U namjeri da ne budem pristran prema vrhovnom komandantu naše Narodnooslobodilačke vojske maršalu Titu i mom omiljenim narodnom heroju Julu Brineru, prvo što sam učinio je to da sam ostavio tipkovnicu i posvetio nekoliko minuta meditaciji kako bih iz glave potpuno izbrisao tu slavnu, ali ušminkanu povijest, koju su pisali komunisti, i zamijenio je istinitim povijesnim činjenicama koje je uredno zapisivala naša mučenička katolička Crkva, čuvarica svih naših duhovnih, političkih, kulturnih i povijesnih istina od stoljeća sedmog do izlaska ove kolumne.  

I tu, dragi moji prijatelji, nastaju moje muke.

U autentičnom popisu svih vojnih postrojbi koje su u Drugom svjetskom ratu vojevale na prostoru Lijepe Naše, Crkva naša katolička bilježi podjelu na prijatelje i neprijatelje prema kojoj kao dvije sukobljene strane spominje - pazite sad -  PARTIZANE I HRVATSKU VOJSKU. Dakle, nema partizana, ustaša i domobrana, nego su s jedne strane partizani,  a na drugoj hrvatska vojska.

I kako ja sada da završim tekst?...Tko su onda tu bili fašisti, a tko antifašisti...Tko je pobijedio, a tko izgubio?

Jasno je meni, a vjerujem da je sve jasno i vama. Ali kako tu  hrvatsku vojsku  uklopiti u poglavlje o Danu naše hrvatske antifašističke borbe, a da u svemu tome ima neke zdrave logike?

Već nekoliko dana tražim neku stilsku figuru kojom bih uspio dočarati antifašističku Hrvatsku koja je u ratu bila na jednoj strani, a njezina vojska na drugoj strani. 

Eto, tu mi je zapelo, i dalje ne ide...Možda uspijem završiti za drugi petak, ali čisto sumnjam.

Blog Priroda drštva s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
23.6.2013. 12:24
Antifašizam je dio Hrvatske povijesti kojeg se, Mi Hrvati, ne sramimo. Naravno da batina ima dva kraja i tek kada ovaj drugi kraj prizna pogrešku i poraz - prestat će i podjele.
siniša prpić
25.6.2011. 15:15
Ljubo, ovaj Vaš komentar potpisujem u cijelosti.
Lj. R. Weiss
25.6.2011. 15:09
Siniša, tebi je dobropoznat moj stav da je svako ubojstvo u Križnom putu zločin, ako prije toga nije bilo korekstnog suđenja zarobljenim ustašama i drugima. Ali, postoje i povijesni događaji i njihov POLITIČKI kontekst. i ako bi trebalo nekome suditi, trebalo bi saveznicima koji su bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaky, pilotioma koji su sravnici sa zemljom njemački grad Dresden itd. Ali, uzima se u obzir UKUPAN RAT, pa i sva zločistva sila Osovine, i onda imamo to da pobjednik piše povijest, a poraženi snosi sankcije...Tek sada, u najnovije vrijeme, kriteriji se mijenjaju i ide se u sankcioniranje ratnog zločina na obje strane...
siniša prpić
25.6.2011. 13:58
Ljubo, ratni zločin, je ratni zločin. Ne može biti "partizan osvetnik", ako je poćinio zločin. Ako je u domovinskom ratu počinjen zločin ( a ljudima se zbog toga sudi ), onda je to zločin. Ne mogu se imati različiti kriteriji. Pozz
anakonda
25.6.2011. 10:59
prorajtano? možda, može se i tako reći? ja bi rekao da je sklonjeno u strane banke na tajne račune. zamislite da SE u nekoj zemlji sazna da neka politička stranka ima na STOTINE tajnih računa u inozemstvu, što bi se dogodilo?
skočile bi sve institucije zemlje na noge, a kod nas?

W.T.- hdz u austrijskim bankama ima 80 tajnih računa
ili

Afera Hypo: Istraga protiv Zdenka Zrilića vodi do Božidara Kalmete

Za HDZ, ODNOSNO za HDZ-ov politički vrh istraga protiv Zrilića mogla bi biti OPASNA i zbog toga što bi procesuiranje Zrilića, moglo DOVESTI do razotkrivanja mreže povjerenika koji su od 1990.-ih godina do DANAS, po TAJNIM ovlaštenjima političkog VRHA HDZ-a, u IME i za RAČUN kriminalne grupe u toj stranci, upravljali tajnim računima i financijskim operacijama pranja novca preko TAJNIH računa, koji su OTVARANI u Austriji i Lichtensteinu, Cipru, Monacu.....

Drugim riječima, istraga protiv Zrilića mogla bi RAZOTKRITI kriminalni povjerenički model, po kojem je HDZ tijekom zadnjih DVADESET godina izvlačio NOVAC iz Hrvatske, POHRANJIVAO ga na TAJNE račune u inozemstvu (ZA CRNE DANE KADA NE BUDE NA VLASTI), imenovao TAJNE POVJERENIKE (ZAMILITE?????????) koji su formalno UPRAVLJALI tim računima, s kojih je novac potom, REINVESTIRAN u financijskim operacijama preko Hypo Alpe Adria Banke, da bi potom ZAVRŠAVAO na tajnim računima privatnih OFF SHORE kompanija i zaklada u Lichtensteinu i drugim SLIČNIM odredištima.
Zdenko Zrilić, kako se to u istrazi pretpostavlja, samo je JEDAN od TAKVIH povjerenika (OD STOTINE SLIČNIH?), koji je bio pod KONTROLOM HDZ-ovog ministra i jednog od najdugovječnijih visokih dužnosnika te stranke, Božidara Kalmete.

ZATO PREDLAŽEM NOVI NAZIV ZA HDZ:

OFF SHORE COMPANY HDZ
terzo
25.6.2011. 10:44
@Lj.R.Weiss
Ovaj zadnji dio tvog komentara je zasigurno jedan veliki dio nase povjesne istine (mislim o najnovijoj povjesti). U pravu si "prorajtano" bogatstvo ......., ali samo za sirotinju (prorajtano). Poz. terzo
MMMM
25.6.2011. 9:57
Jako mi se sviđa tekst i suptilne poruke skivene u načinu pisanja kao pisma, dnevnika.
Davor
25.6.2011. 9:14
@Ljubo, tako to uvijek biva tamo gdje se siromašni ne znaju služiti demokracijom. A to je upravo naša Hrvatska :)
anakonda
25.6.2011. 9:03
i ne samo to. što će biti kada izađe na svjetlo dana istina oko domovinskog rata i oko vukovara, posavine, osijeka, dubrovnika.......

JUTARNJI LIST

Da HDZ nije postao ono što je postao... Rat bi završio dvije godine ranije, a 30 tisuća mrtvih danas bi bilo živo?

Prvotna greška
Mit o tome da će Hrvatska biti suverena kad bude imala nogometnu reprezentaciju i ambasadu uz East River rasplinuo se u ovih dvadeset godina poput tlapnje, jer u današnjem svijetu suverenosti nema. Mit o tome da će jednom kad budemo “svoji na svome” svijet prepoznati našu velebnu kulturu rastočio se još gore. Možemo mi stoput imati državu, ali Katalonci i Škoti “postoje” kudikamo više od nas, jer imaju Gaudija i ovcu Dolly, McIntosha i Pepa Guardiolu, Trainspotting i Montserrat Caballe. Umjesto toga, mi imamo Marka Perkovića.
Ako je naša država stvarno kvarni i disfunkcionalni stroj, uzrok koji ne proizvodi posljedice, aparat u koji ubaciš kovanicu a ne dobiješ slatkiš - tko je za to kriv? Jesmo li pogriješili negdje usput, i ako da, gdje? Ili je Weinberg ipak u pravu, a greška projekta u kojem živimo počiva na samom začetku, u prva tri minuta? I koja bi to tri minuta bila? Ona u svibnju ‘90., kad se konstituira prvi Sabor i piše Ustav?
Ili još prije, ‘89., kad je u dvorani NK Sava jedno čudno društvo bivših udbaša, emigranata, budućih tajkuna, profesora humanistike i oficira osnovalo stranku koja će nam vladati 16 od 20 godina?
Kako se zove ta prvotna greška hrvatske demokracije, i je li njeno ime - zapravo - Franjo Tuđman?
Lj. R. Weiss
25.6.2011. 2:02
@Davor Suhan
Napisao si:
..."Ali onda se ponovo pitam, kakve nam koristi donosi šutnja dok netko drugi tu istu šutnju koristi da nas izbacuje iz stroja koji s ponosom maršira kroz antifašističku povijest. "
Dr. Franjo Tuđman htio je hrvatskom narodu i Hrvatskoj poturiti ideju o nekakvom pomirenju, spominjući čak ideju da se u Jasenovcu pokopaju žrtve i počinitelji zločina. Pa,recimo da sada netko predloži da se uz žrtve Ovčare, pokopaju i poginuli agresori na Vukovar? Dvadeset godina su trubili jednu te istu priču o partizanima zlikovcima (nažalost, bilo je i partizana osvetnika), uvjeravajući nove naraštaje u - fata-morgane...Dok se povijesno klatno ne postavi u zlatnoj sredini, treba se truditi oko tih povijesnih tema, nemaš razloga za dileme!
Nikakvih većih podjela od onih koje su učinili dr. Franjo Tuđman i klika, ne može biti. Oni su podijelili hrvatski narod na 200 (ili 2000) bogatih obitelji i na one koji jedva vežu kraj s krajem... Generacije su u ex-Jugoslaviji pa i u Hrvatskoj stvarale narodno bogatstvo da bi se grupe podobnih (uglavnom HDZ) domogle tog bogatstva i u 20 godina ga, moja bi majka rekla, "prorajtali.."
Davor
24.6.2011. 23:11
Siniša, cijenim ovakvu vrstu kritike. I sam veoma često razmišljam koliko ovakvi tekstovi imaju smisla. Mogu li proizvesti nešto više od otvaranja starih rana – pitam se baš kao i ti. U tom razmišljanju čak sam skloniji složiti se sa tobom. Ali onda se ponovo pitam, kakve nam koristi donosi šutnja dok netko drugi tu istu šutnju koristi da nas izbacuje iz stroja koji s ponosom maršira kroz antifašističku povijest. Zato ipak mislim da se barem s vremena na vrijeme treba jasno i na glas reći tko smo, a tko nismo i ne želimo biti. Civilizirane zemlje u tom su pogledu jasno povukle crtu. Hrvatska na žalost još uvijek nije, i ako se to uskoro ne dogodi bojim se da bi veoma brzo mogli izgubiti sva antifašistička odlikovanja koja smo stekli zasluženo.
No, u svakom slučaju, i tvoje mišljenje držim i dalje otvorenim za jedan konstruktivan dijalog na ovu temu.
(Davor Suhan)
siniša prpić
24.6.2011. 21:49
Kao što rekoh, tekst će probuditi stare podjele i strasti, te isključivost. A ne ono u što se većina na ovom portalu "zaklinje", kad su uravnoteženi ( smireni ). Toleranciju i dijalog.
Lj. R. Weiss
24.6.2011. 21:30
Sjajan tekst Davore, čestitam! Dvadeset godina su nam ispirali mozak nekim revizionističkim pričama na relaciji fašizam - antifašizam, i nikada dovoljno naglašavanja tko je Hrvatsku svrstao u antifašistički svjetski blok - Tito i partizani! Istina, moglo je manje partizanskih filmova o Titu, ali njegova uloga i uloga partizanskog pokreta koji je posebno bio raširen u Hrvatskoj, priznata je od relevantnih povjesničara u svijetu.
Smrt fašizmu - sloboda narodu!
siniša prpić
24.6.2011. 21:07
Kao gotovo sve u životu, tako i to krvavo razdoblje (1941.1945.), nije crno-bijeli film. No, kao što to kaže jedan pametan čovjek, ovakve priče nas ne vode prema naprijed. Mislim da samo ponovno bude stare podjele i strasti. Premalen je hrvatski narod, za takav "luksuz". To je, naravno, moje mišljenje.
vwvtc
24.6.2011. 20:24
Isus je to malko drugačije zamislio al evo naša crkva ima malo previše ovlasti i para pa si može dozvoliti da nam servira "istinu" na malo drugačiji način!
independente
24.6.2011. 19:16
A što bi tu trebalo biti zanimljivo? Piščev zaplet je interesantan, ali stvar je i te kako jasna, jer jakodobro se zna tko je bio tko u toj i sličnim pričama...
anakonda
24.6.2011. 18:27
zanimljivo će biti čitati komentare virovitičkih antifašista na tu temu?

Udruga antifašističkih boraca i antifašista čestitala Dan antifašističke borbe
zigi7darko
24.6.2011. 18:09
Da, kao vjernik se često pitam, zar je Isus to doista sve tako zamislio, kako nam se prezentira!?
zigi7darko
24.6.2011. 17:59
Generacijama iznad 35 je to sve uglavnom jasno, no kako da se tu snađe jedan osnovnoškolac ili stranac. Sviđa mi se tekst, a da crkva to zaista tako dijeli, slušam godinama na nedjeljoj misi. Bože nas sačuvaj! Pozdrav!


Još iz kategorije Komentar