Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Kultura

Iskopali nakit star 23 stoljeća

  Marija Lovrenc/VLM           20.08.2011.         2231 pogleda
Iskopali nakit star 23 stoljeća

U potpunosti sačuvana, sjajna i glatka ženska staklena narukvica stara više od 2200 godina posljednji je "trofej" znanstvenika koji istražuju keltsko groblje na lokalitetu Zvonimirovo nedaleko od Virovitice.

Iskovana u Alpama

U iskapanjima koja traju već 18 godina u voćnjaku obitelji Kojadin do sada je otkriveno oko 90 grobova. Tim istraživača Instituta za arheologiju u suradnji s Gradskim muzejom u Virovitici procjenjuje da lokalitet čuva oko 200 grobova. Prije tri godine u jednom dječjem grobu otkrili su malu staklenu narukvicu. Prije dva dana pijesak je otkrio i veću, žensku staklenu narukvicu, u jednom od ukupno 9 ženskih grobova u kojima su pronađeni i dijelovi kostiju i željeza, posude, dijelovi nakita i ukrasa.

- Svi pronađeni predmeti od velike su važnosti jer nam govore o kulturi, životu, radu i običajima ljudi tog vremena - objašnjava Marko Dizdar, arheolog i voditelj istraživanja. On kaže da će ženska narukvica nakon restauracije biti vrijedan dio muzejskih zbirki.

- Rijetkost je pronaći ovako sačuvanu staklenu narukvicu, gotovo netaknutu nakon više od dvije tisuće godina. To je otkriće s kojim se mogu pohvaliti samo rijetki - kaže M. Dizdar.

Stručnjaci procjenjuju da je narukvica na ove prostore stigla iz sjevernoalpskih radionica, trgovačkim putevima koji su pratili velike rijeke. "Slavonski Kelt", ratnik, ali i poljoprivrednik zacijelo je zamijenio nešto od pšenice, kukuruza ili životinju da supruzi priušti ovaj rijedak dar koji ju je na kraju ispratio i u drugi život. Kelti su, kažu stručnjaci, mrtve spalili, a zatim ostatke njihovih kostiju, ukrasa i nakita položili u grob u posebnim posudama.

Vjerovali u reinkarnaciju

- Kelti su vjerovali u reinkarnaciju pa im je tekućina u posudama, kao i svinja, tetrijeb, fazan ili kokoš, čije smo ostatke pronašli, trebala tijekom prijelaza u novi život poslužiti za hranu - kaže M. Dizdar. U slučaju da je muškarac umro prije svoje supruge, ona ga je, kažu stručnjaci, žrtvujući svoj život, pratila u sljedeći, o čemu svjedoči i tek nekoliko zajedničkih grobova koje su otkrili istraživači u Zvonimirovu. - Muškarci su u grobove bili položeni sa svojim mačem, kopljem ili štitom, a žene s nakitom. Sve je bilo omotano kožom ili nekom vrstom tkanine, koja, nažalost, nije odoljela zubu vremena.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura