Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Županija

Ipsilon s nepoznanicom: Autocestom tek nakon 2013.

  Večernji.hr           21.05.2010.         1785 pogleda
Ipsilon s nepoznanicom: Autocestom tek nakon 2013.

Podravci i Bilogorci mogu "odahnuti", doznali su kad će biti gotova gradnja autocesta A-12 i A-13, Podravsko-bilogorskog ipsilona. Priopćio im je to ministar Božidar Kalmeta u srijedu u Saboru, kad je, odgovarajući na zastupničko pitanje svoje stranačke kolegice Karmele Caparin, poručio da aktivnosti na autocesti idu prema zacrtanom Vladinu planu. No, začuđujuće je precizno i iskreno zazvučala sljedeća sentenca.

- Moram kazati odmah da ta autocesta neće biti gotova u ovom četverogodišnjem planu, sukladno odlukama da ćemo na svim cestovnim pravcima prolongirati rokove završetka.

"Skromnost" političara

I upravo taj navod, unatoč gotovo zabetoniranom optimizmu načelnika, gradonačelnika, župana iz regije, da se cesta gradi prema planu Vlade od 2009. do 2012., otkriva da bi zacrtano moglo završiti u - još daljoj budućnosti. Na to, pak, upućuje i odgovor iz Hrvatskih autocesta, u kojem se navodi, uz ogradu komentiranja izjava nadležnog ministra, dovršetak Ipsilona iza 2012.

- U postupku je dovršenje projektne dokumentacije za sve dionice, a traje i postupak izvlaštenja zemljišta, i sve se provodi prema Vladinom planu, a kada će biti gotovo, ovisi o završetku tog plana, dakle vjerojatno iza 2013. - kažu u HAC-u. Objašnjavaju da je za krak A-12, kojemu je krajnji cilj Koprivnica i Gola, predviđeno u ovoj godini 44,2 milijuna, a za A-13, do Bjelovara i Virovitice te Mađarske, 31 milijun kuna. Kad se tome dodaju i Kalmetine riječi da je za ovu godinu predviđeno uložiti po 95 odnosno 90 milijuna kuna, vozač iz regije uskliknuo bi: "Ipak se kreće!"

- Svjesna sam da bi građani željeli sve i odmah, posebice kada je riječ o dugo sanjanim projektima kakav je ova cesta. No u vrijeme krize, pitanje broj jedan više nisu rokovi, već opstanak planiranog projekta. Stoga u vrijeme oštrog rezanja investicija, ostanak ceste smatram velikim uspjehom - izjavila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, a s tim da je "bitno da cesta ide", slaže se i Stjepan Milinković, šef koprivničko-križevačkog HDZ-a. Time se eventualno mogu umiriti vječni strpljivci, ali ne i oni koji često imaju prilike voziti do Zagreba. Na "epicentru" lanjskog velebnog početka gradnje Ipsilona u Cugovcu kod Vrbovca vide samo kosture nadvožnjaka, a iza pruge u Cubincu kod Križevaca samo ploču da će ondje postojati isti takav objekt. Podravcima i Bilogorcima, bez obzira na to vjeruju li obećanjima političara, sve se manje sviđa slušati da je postupak dobivanja građevinskih dozvola za objekte ili gradnja mosta preko Bjelovacke u tijeku. Više bi željeli čuti buku bagera, viku radnika, ili doživjeti zastoj u prometu zbog radova u tijeku. Jest da se - kako to nedavno reče i potpredsjednik Sabora i prvi čovjek HSS-a Josip Friščić - o autocesti govorilo desetljećima, ali da se danas ona gradi i to onom dinamikom kojom to novac dopušta. No, učinkovitost i uvjerljivost nije vidljiva na djelu, pa je mnogima teško zanositi se i "važnom činjenicom kako su od brojnih projekata u cestogradnji ostala samo četiri iza kojih stoji Vlada, a A12 je među njima.

Tempirani projekt

Što god pojedini političari tvrdili, ostaje evidentna činjenica da je prije nešto više od godinu dana otvaranje radova na autocesti poslužilo kao odličan način dobivanja glasova na lokalnim izborima. Ako se radovi nastave dosadašnjom dinamikom, nema sumnje oko koje će se teme vrtjeti predizborna kampanja uoči idućih lokalnih izbora, tempiranih za svibanj 2013.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mišo111
25.5.2010. 12:33
Vidite, našem mladom Županu bilo bi puno pametnije da je umjesto traženja zaštite zakonitosti biračkih popisa od ustavnog suda zatražio zaštitu ustavnosti kada je Kalmeta u svom ministarstvu promijenio odluku sabora iz 1999 godine o prioritetima izgradnje prometnica, naravno bez sabora i umjesto ceste D2 Ilok-Ormož koju je iz prve grupe prioteta potpuno izbacio iz strategije, a cestu Sveta Helena-Terezino polje iz prve grupe prebacio u treću, a na njihovo mjesto ubacio pelješki most i tunel sveti Ilija. Ovo je župane od životnog značenja za županiju čiji te porezni obveznici plaćaju, daleko značajnije od toga koji će Jorgić biti tvoj zamjenik bez obzira što je jedan iz tvog HDZ-a a drugi iz SDSS-a ili da li uopće trebaš imati trećeg zamjenika.
anakonda
23.5.2010. 10:56
Hrvatske autoceste
Nacional je iz visokih političkih krugova ovih dana dobio informaciju kako Državno odvjetništvo istražuje informacije prema kojima je Kalmeta, uz Sanaderovo znanje, iz resora koji vodi za HDZ-ovu kampanju u parlamentarnim izborima (2007) osigurao 50 MILIJUNA KUNA. Još nije poznato u kojoj je fazi istraga, ali Nacionalov izvor koji je blizak sadašnjoj vladi, tvrdi da je Odvjetništvo usredotočeno na političare koji su na visokim položajima.
Osim toga u istragu protiv HAC-a sada se uključila i Europska unija. Uključivanje Europskog antikorupcijskog ureda OLAF u istraživanje puta novca koji je u određene projekte uložila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a vezano uz činjenicu da su natječaj namjestili HAC i još neke hrvatske javne tvrtke, kao da je pokrenulo i domaće mjerodavne institucije koje su se ozbiljnije počele baviti aferama koje su proteklih godina preplavljivale medije. Prema izjavi Jörga Wojahna, glasnogovornika OLAF-a, "istrage su u TIJEKU, a posebno su FOKUSIRANE na GRADNJU AUTOCESTA u Hrvatskoj".
anakonda
23.5.2010. 9:22
ma u stvari kada bolje promislim, love za izgradnju autoceste/brze ceste do koprivnice odnosno virovitice ima, samo je treba naći.
ako je splitski konstruktor i jedna talijanska firma u BiH gradila 1 km autoceste po 21 mil. kuna, a kalmeta je gradio autoceste u rh po 43 mil. kuna, gdje je razlika (KONFIGURACIJA TERENA SLIČNA).
isto vrijedi i za cijenu izgradnje autoceste u cnoj gori koja je ipak bila na međunarnom natječaju i hrvati su bili najjeftinij????
KAKO??????
VOZAČ KALMETE sigurno to zna?????
ivan2
22.5.2010. 23:40
Slušali ste i gledali , pljeskali , padali u trans od sreće kad su političari pričali o cesti! I odjednom svi su skužili da su rekli laž po tko zna koji put i šta sada?Ceste nema , love nema , oni koji su lagali pobjegli . Nema je dugo , čeka se dugo , pa ako laž postane istine , bude možda i cesta , a kada to neće biti skoro čekaj magare da trava naraste a obećanje ludom radovanje!!!!!
anakonda
22.5.2010. 20:28
mislim da se navedene ceste više nikada neće graditi jer je finacijska situacija u državu jako loša. prvi zadata države je da pokrene gospodarstvo, a ne da se vani zadužuje sa novim kreditima za gradnju novih kilometara autoceste/brze ceste!!
kalmeta je to znao i forsirao gradnju infrastrukture u dalmaciji, a nama je to sada samo pusta želja.
ZNA SE TKO JE KRIV ZA TO! U VIROVITICI JE SANADER NAJAVLJIVAO GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA I ZA TO DOBIO OVACIJE????
Tomo
21.5.2010. 22:14
I ja se slažem. 10 godina minimalno ništa od svega toga.
Ali naravno glasove če dobiti
cuccurin
21.5.2010. 22:12
2010.-projekt, 2011/2012. izvlaštenja, 2013.- ??
freeman
21.5.2010. 21:12
realno, ali zaista realno (sagledavajući financijsku situaciju u RH) cesta neće biti izgrađena u idućih 10, a možda i više godina
Tomo
21.5.2010. 14:14
Kad su bili parlamentarni izbori tj., oni skupovi mislim 2008, na skupu HDZ-a, Adlešička i Sanader su rekli "Vi samo dajte glasove, i brza cesta (onda) a sada autocesta je tu kroz naš mandat hahahaa" Kiro je to naravno pobjedonosno potvrdio, da samo damo glasove, i dalje nije ništa naša briga. Koje su to sve lovačke priče tih političara, obečavaju ko kad ja popijem litru tuduma. Ništa dragi moji od svega toga ...


Još iz kategorije Županija