Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Kultura

Ipak se kreće

  Juraj Virovitzky           19.07.2013.         3676 pogleda
Ipak se kreće

Skele su opkolile stoljetnu palaču Pejačević, nekada, za minulih vremena veličanstveni primjer baroknog graditeljstva i pored Crkve sv. Roka, Dvorca, Prve hrvatske štedionice i još svega nekoliko takvih zgrada i spomenika kulture, nulte ili prve kategorije više i nemamo reprezentativnijih građevina i u odnosu na druge, nama slične gradove, pa čak i one mlađe, prilično smo skromni.                                                                                             

Razlog tomu je vjerojatno sam položaj u kojemu je ''centrum'' grada na brežuljku i na njemu iz nekadašnjih tvrđava, burgova i opkopa, kasnije sazdani dvorac kao središnja građevina okružena presahlim jezerom i parkom.                                                                               

Još od vremena tog nesretnog požara 1997. godine i pod smiješno razjašnjenim okolnostima neispravnosti dimnjaka, ali zdravom razumu posve neshvatljivim i sumnjivim okolnostima kada je izgorjelo krovište palače Pejačević, čudoga li čuda, tik do vatrogasnog doma i vatrogasaca (?!), vodile su se rasprave i postavljala razna pitanja u svezi te građevine u samom centru grada koja je za onih davnijih dana kada su vatru gasili kantama s vodom i jednim kolima i pumpom na ''hooruuk pogon'', zajedno sa trgom, bila ondašnja žila kucavica gospodarskog razvitka grada s trgovinama i obrtima i žitnicom u dvorištu.                     

Nakon obnove krovišta radovi su naglo stali a palača stavljena na čekanje te su usput zbrinuti i njeni tadašnji stanari. I nakon desetak godina statusa ''ni vamo - ni tamo'' radovi su opet, na svu sreću, pokrenuti. Ondak su opet nešto stali pa dok se nije pronašao novi izvođač i jamac te povoljniji model ali onako laički tumačen ''daj da bi dobio'' lokalna nomenklatura je konačno, kada smo svi već pomislili da će ta naša ''Hirošima'' na kraju sama od sebe s vremenskom prolaznošću propasti, počela s obnovom tog spomenika  prve kategorije čiji je izvođač prethodno ugradio, prvo betonsku - a u budućnosti, staklenu, kocketinu u taj preostali povijesni dio nevjerojatno nalik jednoj drugoj, nešto starijoj kockici, prije devedesetih, samo tamnijih boja, iz koje danas zajedno vladaju ili su vladali i jedni i drugi ovim našim gradom. (Svaka sličnost ili ne daj bože neka loša namjera je plod čiste slučajnosti... samo tvrdnja). Ali eto... pišući ovo pala mi je napamet i još jedna takva ''biser'' kockica (bez kojih se izgleda ne može), recimo, ona bivša Ferimportova u Zagrebu, nasuprot HNK - a koja se isto tako obnavlja, ili se obnovila, ali zdravo gledajući, te vrste obnove  i te ''kockice'' nikako ne spadaju u te povijesne vizure, osobito ako su tako sekundarne kao kod nas, i koje bismo tako plebiscitarno (valjda) htjeli sačuvati, jer ne neoprostivo nagrđuju cijeli kompleks, pejzaž i kontekst u cjelini.                                                                             

Kod današnje obnove naše palače Pejačević upada u oči, ako se malko bolje pogleda, da se ne radi baš o restauracijskoj obnovi njenog vanjskog izgleda jer se vidljivo ispod ravnih nosača nekadašnjih mnoštva prozora i vrata u donjoj etaži obnova nastavlja s uzidavanjem polukružnih svodova što nikako ne prati stvarno stanje i postavlja se pitanje kako je i zbog čega ta ''nova'' varijanta dobila (ako je), prođu kod onih arhitektonsko - konzervatorskih krugova.                     

No, kad pogledamo svu tu patnju i nečinjenje kroz svo to prošlo desetljeće i još ''ohoho'' , i ako želimo nešto vrlo vrijedno i temeljno sačuvati iz te ''mikeške'' prošlosti ovoga grada i da ostane na životu pa makar i u takvom ''novoprilagođenom'' obliku moramo se pomiriti s time, valjda i jedino mogućim, i likovati : - Ipak se kreće!!!                                                                 

Usput se moramo nadati da nova fasada valjda neće biti, ni u tragovima, nalik na onu fašanjsku, kao ona dugačka zgrada, to jest, kompleks ''Torcide'' s početka korza na istom trgu kao i ova palača.        

    

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Templarius
22.7.2013. 10:17
kirin city
kišni
22.7.2013. 6:46
jedva čekam da nam za novodolazeći dan grada iliti dan jada serviraju priču kako je u tijeku velebni projekt izgradnje još starije i još ljepše palače pejačević a kada se to napravi svi ćemo tak lijepo živjeti da to ne bu normalno.
lukica
21.7.2013. 19:13
Mislim da to ide po sistemu "Ja tebi, a ti meni... " No, ostaje činjenica da se građanima "mažu " oči. A tek kada niknu visibabe, ljubičice, mačuhice i ostale cvečke oko tog velebnog zdanja...
freeman
21.7.2013. 14:30
kao i za rotore, kakvi papiri, kakvi bakrači
atma
21.7.2013. 10:42
Je li netko vidio tablu s oznakom građevinske dozvole?
kišni
20.7.2013. 18:30
pa mora se sa nečim mazati oči građana da se ne vidi hirošima od privrednog debakla, industrija nam u hondurasu, novih tvornica nema, a oni kaj delaju to je čisto roblje za 2 tisuće kuna a to se prikazuje kao new dill, a valjda su napokon uspjeli podijeliti tko će dobiti koji lokal u palači.
siniša prpić
19.7.2013. 19:52
Ali u nadi je spas......
freeman
19.7.2013. 16:09
da Siniša, teko je, ali istina je vjerojatno još strašnija...
siniša prpić
19.7.2013. 15:41
@freeman, upravo Vaša konstatacija "jednog dana će se vjerojatno i saznati koliko je novaca izvučeno za taj debakl... " potvrđuje stalnost građanske nefokusiranosti na bitno. Teško naši Mikeši shvaćaju zaduživanje Grada. Oni misle da se ta zaduženost ne odnosi na njih. Istina je, na žalost gorka. U taj "bunar bez dna" utučeno je ( što u novcu, što u imovini ), više od 15 milijuna kuna. Prilikom zadnjeg raskida ugovora, izvođač radova je pokupio više od 1,1 milijun kuna. Sada, kada izvođač radova kasni sa završetkom radova ( rok je bio 12.07.2013. ), nikome ništa. Objašnjenje za prekoraćenje roka je ( vjerovali ili ne ), snježna zima i kišno proljeće. Kao da je Virovitica u Egiptu.
freeman
19.7.2013. 9:13
ma nemojte tako, oni vole Hrvatsku i sve bi uzeli, pardon dali za nju - kocka ko kocka, možda bude lijepa kao samostalni objekt, ali ovako.... blago rečeno katastrofa, ali šta mi znamo, oni su najpametniji i zadnje, jednog dana će se vjerojatno i saznati koliko je novaca izvučeno za taj debakl...
MACAN
19.7.2013. 8:47
ma trebalo tu palaču srušit davnih dana, samo trošak i zajebancija.....bolje neki poslovni objekat sa više trgovina otvorit.

šifra: Ljubitelj starina :)
drug
19.7.2013. 7:13
juraj, ova bi mogla biti kompleks pederčina sa potpisom bbb...
Ljubo R. Weiss
19.7.2013. 0:20
Ona stakleno-betonska zgradurina, naslonjena na palaču Pejačević, totalni je arhitektonski promašaj, šaka u oko! I kada bude završena neće se uklopiti u kompleks palače Pejačević - već samom visinom odudara od Palače!! Ma tko je to projektirao??? A obnova Palače je ZIDANJE SKADRA na Bojani, razvlačenje građevinskog zahvata koji nije jednostavan, ali koji ide neoprostivo sporo!


Još iz kategorije Kultura