Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Politika

Insinuacije da sam na listi za Europarlament vrijeđaju me kao ženu

  Index.hr           19.03.2013.         3568 pogleda
Insinuacije da sam na listi za Europarlament vrijeđaju me kao ženu

"MOJE bračno stanje i činjenica da sam se prije mjesec dana udala za nekoga tko je ministar u Vladi nemaju nikakve veze s ovom kandidaturom", kaže za Index Sandra Petrović Jakovina, nakon što je Glavni odbor SDP-a potvrdio da će biti na petom mjestu njihove liste kandidata za Europski parlament.

Nakon što je u javnost puštena informacija da će Petrović Jakovina biti među SDP-ovim kandidatima za Europski parlament, odmah su krenule insinuacije kako strelovit politički uspon može zahvaliti "friškom" braku s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

"Takve insinuacije vrijeđaju me prije svega kao ženu, a onda kao mladu političarku. No, takvi su stavovi samo odraz stanja svijesti društva u kojem živimo", kaže Petrović Jakovina.

"U stranci sam razmatrana, a na kraju i predložena za kandidatkinju prvenstveno zbog činjenice da sam saborska zastupnica, diplomirana pravnica s određenim radnim iskustvom upravo u Europskom parlamentu. Ono što me raduje kao ženu jest činjenica da naša lista ima čak 7 vrlo sposobnih i kompetentnih žena i da smo ponovno, po tko zna koji puta dokazali da smo stranka koja ne diskriminira", dodaje mlada saborska zastupnica.

"Odlično govorim samo engleski, ali savladala sam osnove još četiri jezika"

U medijima su se pojavile i informacije da Petrović Jakovina odlično govori pet jezika. No, ona i sama kaže da to nije točno.

"Odlično govorim samo engleski, no točno je da sam svladala samo osnove još četiri strana jezika tako da imam osnovno znanje vokabulara i gramatike, to stoji i u mom životopisu. Osobno sam se uvjerila da je europarlamentarcima sasvim dovoljno dobro poznavanje samo jednog radnog jezika parlamenta, a to je uglavnom engleski. Oni iskusni parlamentarci poznaju i i ostale radne jezike, no to nije od presudne važnosti. Nužno poznavanje francuskog jezika odnosi se samo na administraciju, dok Vam recimo poznavanje primjerice talijanskog jezika koji nije radni jezik EU može koristiti jednako kao i poznavanje hrvatskog", kaže Petrović Jakovina.

"Ne utvaram si da ćemo postati vodeći glas u Europi, no želim da si napravimo mjesto"

Na pitanje zbog čega želi ući u Europski parlament, odnosno koji će biti njeni ciljevi ako dobije priliku da zastupa Hrvatsku u Bruxellesu, Petrović Jakovina odgovara:

"Načelno, želim se zalagati za modernu, progresivnu i otvorenu Europu u okviru političke grupe socijalista i demokrata. Europa koju želim je prepoznatljiva po toleranciji, dostupnosti obrazovanja, mobilnosti radne snage, zaštiti radničkih prava i razvijanju znanosti i modernih tehnologija i to je ono što želim da i Hrvatska bude u Europskoj uniji. Svjesna sam odnosa snaga zemalja članica i ne utvaram si da ćemo postati vodeći glas u Europi, no želim da si napravimo mjesto i imidž male ali propulzivne zemlje članice. Borit ću se također da Hrvatska bude saveznica ostalim zemljama Zapadnog Balkana koje su na putu prema Europskoj uniji, da bude prepoznata kao uzor tim zemljama na njihovom europskom putu".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nož
25.3.2013. 13:31
Ženska je barem meni jako sinpatićna i draga nije ona kriva što drugi misle o njoj da se osiguraju zabolje sutra.Mogla je i više napraviti za ovaj kraj kao i drugi koji su bili u poziciji,ali nisu pa onda birajte ponovo one koji misle samo o sebi i bližnjima.
stole123
19.3.2013. 23:29
gvardijane to znači da treba se posvetiti ženama od političara pogotovo ako su zgodne.njima dobro političari će biti mirniji a i mi zadovoljniji. (gvardijane ali to za vas nevaži)
gvardijan
19.3.2013. 22:32
@nadakon, da se nadovežem na Vas. Ruski su znanstvenici, naime, utvrdili da je seksualno nezadovoljstvo u izravnoj vezi s pojačanim nagonom za bavljenje politikom. Uobičajena pretpostavka da političare zanima samo vlast jer je to najlakši i najbrži put do bogatstva valjda je naslijeđena predrasuda, jer znanstvenici tvrde da je za sve kriva seksualna frustracija. Dakle, to je razlog zašto se na svake izbore u Hrvatskoj jave tisuće kandidata, željnih slave. Neslavne noći i dani u vlastitoj postelji mogu se nadomjestiti užitkom na javnoj sceni.

Šalu na stranu. Sudimo li prema rezultatima prošlih izbora, otpadničke liste nastale na frustraciji bivših članova velikih stranaka (poglavito HDZ-a) nisu uspjele ostvariti zamjetan uspjeh na izborima. Osim odbojnosti koju većina birača osjeća prema otpadnicima od stranaka, njihov je najveći problem rasipanje glasova među desecima sličnih i sitnih političkih grupacija. Stoga svi teže nekom udruživanju koje bi njihov projekt učinilo privlačnijim. Izborne liste koje su ponudili stranački otpadnici najprisutnije su na desnome dijelu scene, jer je najviše nezadovoljnika nekad bilo u HDZ-u. No, ima ih i na ljevici.

Politički pluralizam u Hrvatskoj drži se čvrsto slogana iz komunističke Kine „Neka cvjeta tisući cvjetova!“. No, ako žele postići neki uspjeh na izborima, morale bi sve te pojedinačne figure sjesti i razmisliti koliko smisla ima postojanje radi postojanja, a bez ikakve afirmacije. Ili im je, kako tumače ruski znanstvenici, zapravo svejedno jer im je glavni motiv ionako da u politici pronađu nadomjestak za seksualnu nemoć.
stole123
19.3.2013. 22:27
gvardijane po svemu sudeći i jedno i drugo.
gvardijan
19.3.2013. 22:17
Mene samo zanima, onako šale radi, jesu li njih dvoje potpisali predbračni ugovor ili koalicijski sporazum? :)
nadakon
19.3.2013. 16:43
Templarius svi govorite o nekoj trećoj opciji..ajd molim te reci mi za treću opciju na nivou hrvatske..pa nema je i svi ovi koji su u tim ostalim strankama su otpadnici od ove dvije stranke..hss u raspadu,hsp u raspadu,hdssb-šef im odabrao bosnu da služi zatvorsku kaznu,u zatvoru u drugoj državi održavaju sastanke,eto koliko poštuju ustav i pravne zakone RH,laburisti sve otpadnici od svih stranaka pomalo,hsls u raspadu,kerumova stranka katastrofa,dc ne postoji..jedina stranka u koju bi čovjek imao povjerenja je GI don ivana grubišića..to je naša realnost pa mi ti onda reci koja je to treća opcija..
fitilj
19.3.2013. 13:01
Naravno da je to plan 21 za političke prevarante i parazite na narodnoj grbači, ali i bankrot za narod i državu.

Naravno da je do mjesta na izbornoj listi Sandra Petrović Jakovina došla nepotizmom, ali nepotizam je glavna odlika onih koji svakim danom potvrđuju SDP=HDZ.

O svemu tome treba voditi računa prilikom glasovanja i ne dati svoj glas ni SDP-u, ni HDZ-u a kamo li njihovim političkim pajdašima, čiji je jedini interes obogatiti se pod svaku cijenu, pa čak i pod cijenu bankrota države koju guraju u propast.
crni
19.3.2013. 12:56
Ah što ima zlobnih ljudi.!!!
mikeš07
19.3.2013. 12:15
U Pitomači,na izborima za mjesne odbore ju ljudi nisu izabrali da ih predstavlja,ali će ih zato predstavljati u EU parlamentu na osnovu svog "radnog iskustva".Izgleda da takav rad od početka najviše cijeni Zoki Milanović,a Jakovina dođe više kao paravan.
Sve je to plan 21.
kišni
19.3.2013. 12:07
probao sam naći projekte kojima je dotična zadužila moja pokradena kroejša ali na žalost jedini uspjeh je udaja za neću ni napisati ko ga kvo vadis maj darling.
Templarius
19.3.2013. 10:52
cura se probila... nek joj je sa srecom... i njoj i onom liku od minsitra koji kao nije znao da ima dugove... svi takvi koji su vas zahebali i sad vam pokazuju svoje pravo lice... nisu oni krivi, krivi ste vi... vi ste im dali glas... i njima i hdz-u... dokle god ne izaberete trecu opciju ovakvi "vrijedni" i "napredni" politicari ce vam krojit sudbinu...
Survive
19.3.2013. 9:35
Postavlja se pitanje gđi što je kao saborska zastupnica napravila za svoj kraj, općinu i županiju? Ako nije, a u Pitomači ne znaju za to, kako će se izboriti za Hrvatsku u tako velikoj asocijaciji kao što je EU!
EL GATO NEGRO
19.3.2013. 8:37
trudnica je mila svuda, zna mala posao...
fitilj
19.3.2013. 8:34
Nije mi jasno zašto joj nitko ne vjeruju da je na na listi završila zbog svojih sposobnosti, a ne kao supruga ministra.

Nije li se i Sanja Kirin probila kao sposobna žena a ne supruga ministra.

Treba samo vidjeti kako nam je Županija procvala nakon što su u politiku ušle sposobne supruge naših sposobnih lokalnih političara, zar ne?
vlaado
19.3.2013. 7:56
Skoro sve je tak, tak, kak je i rekla. Manje više, ali ono što je notorna laž, iz nekih tekstova na drugim portalima, je njena nazočnost u svojoj matičnoj organizaciji: nikad ali baš n i k a d nije bila na ni jednom sastanku, skupu niti je bilo ko znao da je uopće član sdpa dok nije kandidirana za sabor. Ali to je naša Pitomača, dok smo se svadili ona je došla, vidjela i otišla (natrag) u zg. A sad u EU. Žalosno.
kišni
19.3.2013. 6:22
čudo jedno kak se nije udala za nekoga od naših dečki kaj delaju u "Flori", a ne odmah za ministra, ne ulazim ko kak zgleda ali naspram ministra Jakovine naši dečki izgledaju ko Alan Delon u najboljim danima, biti će joj pametnije da zašuti dok nije izvalila još neku veću budalaštinu. Čitajućiu tekst nisam uočio koje to velike kvalifikacije ima dotična da bi nas mogla predstavljati u EU parlamentu, bože mili kaj nas buju sramotili u svjetu.
čistač
19.3.2013. 5:55
Draga gospođo Petrović Jakovina,da ste bar iskreni možda bi i glasao za Vašu listu, ovako Vam moram reči da o Vašoj stranci znam više od većine Vas u SDP-u
Morate znati da nisam u HDZ-u, niti sam Vam pol. protivnik ali fraza da Vas nešto vrijeđa kao ženu,(uvijek vrijeđa istina) sad me je svrstala na NEKU DRUGU STRANU.Želim vam puno sreće na izborima , u budućem radu i u braku naravno.


Još iz kategorije Politika