Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Inovativnost je u Banskim dvorima zabranjena aktivnost

  Miodrag Šajatović/Lider           07.06.2013.         1266 pogleda
Inovativnost je u Banskim dvorima zabranjena aktivnost

Nagrade su dobile tvrtke u kojima se posebna pozornost posvećuje inovacijama i inovativnosti (više u posebnom prilogu u ovom broju). Koliko god poduzetnici i menadžeri bili zaokupljeni inovacijama u dijelu utjerivanja dugova ili njihovu ‘restrukturiranju' na svakojake načine, u poslovnoj zajednici mnogo je primjera inovativnosti u klasičnomu poslovnom i proizvodnom smislu.
Što bi se dogodilo kad bi se aktualna hrvatska vlast tretirala kao kompanija? Koliko svoga umnog rada premijer, njegovi ministri, njihovi zamjenici, pomoćnici, pročelnici, načelnici, šefovi agencija... posvećuju inovacijama? Odgovor je - gotovo nimalo.

Politika nije za izvoz Inovativnost je u Banskim dvorima zabranjena aktivnost. Bar kad je riječ o inovativnim rješenjima koja imaju dodatnu vrijednost, dakle koja nisu samo smišljanje novih obveza za podanike. I tvrtke i pojedince.
Pod inovativnim rješenjem podrazumijevam cjelinu ili dijelove ekonomske i drugih Vladinih politika koji nisu čista prepisivačina rješenja iz bogate biblioteke Europske unije, MMF-a, Svjetske banke ili drugoga rasadnika ideja koja su svijet dovela na rub ekonomske katastrofe. Kao što se u biznisu inovacije u načelu potvrđuju na međunarodnom tržištu, tako bi kriterij za genijalne umotvorine s Markova trga bio i to bi li bilo zainteresiranih drugih vlada u svijetu da 'kupe' neko hrvatsko rješenje.
Ispričavam se ako sam smetnuo s uma neko originalno rješenje, ali čini se da je jedini kandidat ove vlade ministar financija Slavko Linić. Riječ je o njegovu projektu predstečajnih nagodbi. Bez obzira na vrlo nesretan naziv zakona koncept je uvelike originalan. Jest da je riječ o projektu nadahnutome američkim stečajnim zakonom koji predviđa zaštitu vjerovnika na neko razdoblje ne bi li se restrukturirali i opstali, ali Linićev uradak ima originalnosti. Ako sadašnji predstečajni postupci ne padnu poslije na sudovima, to bi mogao biti izvozni proizvod Milanovićeva tima.
Sve drugo je posve neinventivno. Počevši od osnovne ideje vođenja makroekonomske politike. Nakon ovotjednog istupa premijera Zorana Milanovića u Dnevniku HTV-a čini mi se da je moguće sastaviti konačan mozaik. Dakle, u Banskim dvorima odlučili su ne komplicirati si život. Umjesto da uključe što širu skupinu stručnjaka i naprave kvalitetnu novu verziju ‘Plana 21', odlučili su se za vrlo ‘inovativno' rješenje.

Čekanje oporavka eurozone Logika je sljedeća: Nismo uspjeli privući investicije. Trebamo opravdanje. Evo ga! U zemljama eurozone vlada stagnacija. Dakle, investicija neće biti dok se eurozona ne oporavi. Kako se do tada, jelte, baš ništa ne može učiniti, mi ćemo uvoditi red u državu. Cilj je da spremni dočekamo oporavak eurozone, jasno je poručio premijer.
To podsjeća na logiku prosječnoga poljoprivrednog proizvođača. Kad pada kiša, ne može se ići u polje, pa se to vrijeme iskorištava da se popravi traktor. Kao što će takav seljak u globalnoj konkurenciji propasti ako svoje aktivnosti bude sveo na popravke dok se vrijeme ne poboljša, tako će i inovativna vlada propasti (tj. propast će podanici) bude li čekala oporavak eurozone.
A što ako se eurozona ne oporavi još dvije godine? Jest da Mario Draghi iz Europske središnje banke najavljuje ‘oporavak u drugoj polovini godine' (i tu su naši političari i njima bliski analitičari kopiranti), ali kad neko spomene tu formulaciju - vrlo vjerojatno od najave neće biti ništa.
Zar doista dobro plaćeni ljudi iz državnog vrha ne mogu smisliti ništa originalnije?
Naravno, odgovor može biti da se inovativnost traži samo od tih nesposobnjakovića u poslovnom sektoru, a kreatori ekonomske politike trebaju se držati klasičnih rješenja, poput uravnoteženja proračuna, strukturnih reformi, jačanja konkurentnosti i sličnih 'robnih marki' koje troše sve nesposobne vlade ovog svijeta.
Naravno, s inovativnošću nije lako. Jednako opasno kao ne činiti ništa originalno jest raditi originalne gluposti. Tako da se pod inovativnost u makropolitici ne računaju ideje Milanovićeva suparnika Karamarka, koji bi radio gradio tunele pod morem.  U globalnom svijetu opstat će nacije koje imaju inovativne i političare i biznismene.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
7.6.2013. 10:03
Kada se zna da su zaštitnici privatizacijsko-pretvorbene plačke i grobari vladavine prava, demokracije, općeg dobra i zajednice okupljeni na Markovom trgu i Banskim dvorima, onda je logično da su Banski dvori i Markov trg zabranjena zona za inovacije.

Pametan čovjek se ne boji tuđeg znanja, već će ga objeručke prihvatiti i nastoji ga absorbirati i ukomponirati u domene vlastitog djelovanja, pri čemu mu je najvažniji pozitivni učinak inovacija, a ne uskogrudno malograđansko farizejstvo strančarenja i klijentelizma.

Upravo zato što je ne samo u Banskim dvorima i na Markovom trgu, već i cjelokupnoj politici zapošljavanja i napredovanja u struci i poslovnom životu sve podređeno nepotizmu, nagodbenjaštvu klijentelizmu i mitu i korupciji, hrvatski su inovatori, stručnjaci pa i obična radna snaga cijenjenija, priznatija i traženija u svjetu, nego u vlastitoj državi.


Još iz kategorije Gospodarstvo