Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  O dizajnu

Inkluzivni dizajn

  Krunoslav Kovač           14.03.2021.         911 pogleda
Inkluzivni dizajn

Dobar dizajn je inovativan, ekološki prihvatljiv, funkcionalan i individualan za svu populaciju. Inkluzivni dizajn uključuje sve kreativce da se dođe do dobrih rješenja prihvatljivih za najširi krug. Dizajnirati proizvode i okoliš kako bi bili u najvećoj mjeri upotrebljivi svim ljudima bez potrebe za prilagodbu ili nekim posebnim dizajnom vrlo je zahtjevan zadatak. Suradnjom profesionalnih dizajnera i osoba s posebnim potrebama dolazi se do inovativnih rješenja svakodnevnih proizvoda, komunikacija i usluga.

Začetnik ove vrste dizajna 1991. godine je Roger Coleman. Širenje svijesti o ljudskim pravima pokreće promjene u zakonodavstvu i naglašava potrebu za uključivanjem svih osoba u sve aspekte društva i svakodnevnog života bez obzira na njihove mogućnosti i nemogućnosti.

Svi znamo što je daljinski upravljač, no znamo li zašto je on osmišljen? Nastao je kao potreba da se pomogne nepokretnim i starijim ljudima da uključe ili isključe televizor ili promjene kanal.

U trećem nastavku kolumne predstavljamo dva odlična primjera dizajna za osobe s posebnim potrebama i inovativan hortikulturni dizajn parka sa socijalnom distancom u doba pandemije.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

  

Pametni sat za slabovidne. Inovatori Korejske startup tvrtke Dot Incorporation iz Seula osmislili su prvi na svijetu pametni ručni sat koji samostalno i trenutno prevodi digitalne tekstove na brajicu (Brailleovo pismo). Dot Watch sat omogućuje slabovidnim korisnicima pametnog telefona primanje i pregled svih dostupnih obavijesti i informacija pomoću 24 pomične mehaničke točke, odnosno igle na zaslonu sata.

Dot Watch ručni sat odličan je primjer inovativne suradnje dizajnera, informatičara i inženjera precizne mehanike. Posebnim ga čini savršena ravnoteža minimalističke estetike i funkcionalnosti. Bezvremenski dizajniran okrugli oblik, metalno aluminijsko kućište, suvremeno oblikovana narukvica koja odgovara svim uzrastima i pristaje uz svaku odjeću.

Dizajn Dot Watcha dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada za dizajn. Posebno je važno priznanje World Summit Award koje vrednuje digitalni sadržaj s utjecajem na društvo. Sadrži inovativne aplikacije, sukladno s 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja društva u cjelini.

Procjenjuje se da u svijetu ima 285 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. Samo oko 3% čitavog tekstualnog sadržaja dostupno je na brajici. Dot Watch sat revolucionaran je izum koji pomaže slabovidnima u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života. Cijena iznosi cca 300 € i može se naručiti putem interneta. U promidžbu sata uključili su se i svjetski poznati slabovidni umjetnici Stevie Wonder i Andrea Bocelli.

 

 

Električni drveni skuter na tri kotača osmislio je japanski dizajner Mikiya Kobayashi. Koncept drvenog baterijskog skutera za sjedenje posebno je namijenjen osobama s poteškoćama u kretanju, poput starijih osoba. Dizajner je stvorio elegantnu i prirodnu estetiku zahvaljujući organskim oblicima drva integrirajući najsuvremeniju tehnologiju električne mobilnosti skrivenu u tijelo skutera.

Skuter je vrlo stabilan i ima sve performanse za vanjsko i unutarnje kretanje. Posebno je praktičan za kretanje starijih u velikim trgovačkim centrima i prostranim aerodromima.

 

Park predviđen za socijalno udaljavanje i kratkotrajnu samoću tijekom COVID-19. Arhitektonski studio Chrisa Prechta iz Austrije osmislio je dizajn parka kojemu je inspiracija otisak prsta.

Parc de la distance oblikovan je evocirajući ljudski dodir, paralelne linije vode posjetitelje kroz valoviti krajolik gdje svaka staza ima odvojen ulaz i izlaz. Park je dizajniran da stvori fizičku udaljenost između posjetitelja u doba pandemije, bijeg od gradske buke i da utaži želju za samoćom. Šetnja kroz park traje 20 tak minuta, a dužina staze je cca 600 m. Inovativni koncept parka osmišljen je tako da se može jednostavno implementirati u bilo kojem gradu na svijetu.

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu