Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Inicijativa za slobodnu Palestinu: Tražimo trajan prekid vatre i mir

  ich           25.11.2023.         1693 pogleda
Inicijativa za slobodnu Palestinu: Tražimo trajan prekid vatre i mir

Okupljeni na mirnom skupu, kojeg je danas u Zagrebu održala Inicijativa za slobodnu Palestinu, pozvali su na trajan prekid vatre u Gazi i solidarnost s Palestinom. Prosvjed je čitanjem svoje poezije podržao poznati pjesnik Enes Kišević, a nastupili su zbor Domaćigosti i bubnjarski kolektiv Drum’n’bijes. “Danas smo ovdje kako bismo ukazali na potrebu uspostave mira u Gazi i cijeloj Palestini. Stanimo na kraj ratu. Zaustavimo genocid kojemu svjedočimo. Spriječimo daljnje ratne zločine. Produbimo ljudskost u nama!”, pozvala je Rima Salman, suradnica Inicijative, u svom govoru na prosvjedu.

"Ne u naše ime - mir i sloboda Palestini" glavni je slogan prosvjeda kojim poručujemo kako glas Vlade RH protiv rezolucije UN-a o prekidu vatre nije glas građana i građanki. Svojim se glasom Vlada svrstala na stranu okupacije koju izraelski režim desetljećima provodi nad stanovništvom Palestine. “Naš glas je glas za mir i slobodu”, poručila je Salman.

Majed Maarouf, predsjednik palestinske zajednice u BiH, prisjetio se vlastitog djetinjstva u izbjegličkog kampu u Libanonu. “Moji prvi dani u školi nisu bili veseli. Bilo nas je 1200 djece i morali bi ići u sklonište kada bi izraelski avioni došli bombardirati naše kampove”, opisao je Maarouf. “To ne želim za bilo koje dijete, želim da svako dijete ima pravo na mir”, dodao je.

Međunarodna zajednica primjenjuje duple standarde kada izraelske okupacijske snage ruše palestinske crkve i bolnice, kada ciljano napadaju novinare, zdravstvene i humanitarne radnike, naglasio je Maarouf. “Od velike katastrofe do danas nasilje je ostalo glavno obilježje naših života, a okupacija mjerilo naše ljudskosti ili mjerilo ljudskosti onih koji su ju provodili i onih koji su ju prešućivali”, rekao je.

Tzv. humanitarno primirje, koje je nastupilo 24. studenog, daleko je od dovoljnog i predstavlja samo privremenu pauzu u napadima. “Privremena 'humanitarna pauza' zlodjela nije rješenje. Pauzirati se može film ili video igrica, a ne genocid kojem svjedočimo”, rekla je Amani El Balawi, suradnica Inicijative.

Umjesto pribjegavanja ovakvim mjerama, koje služe kao izlika za produljenje rata i razaranja, pozivamo Vladu RH i vlade ostalih država članica EU da se zauzmu za trajni, trenutačni i bezuvjetni prekid vatre.

U ime Inicijative govorila je Petra Matić koja je naglasila kako nikada nećemo biti slobodni dok nisu slobodni i u miru svi. “Dok čitamo ove zahtjeve, u ruševinama kuća još uvijek su zatrpani, živi i mrtvi, Palestinci i Palestinke. U tim ruševinama je savjest Europe kojoj pripadamo. Njihovu bol ne može umiriti naše okupljanje, ali jedino strašnije od toga što se događa u Gazi jest šutnja o tome izvan nje”. Matić je pozvala vlade država članica EU da osude okupacijski režim u Palestini i obustave financijsku, vojnu i političku podršku izraelskoj vladi.

El Balawi je poručila kako ne postoje 'nesuglasice' između Palestinaca i Izraelaca ili Židova. “Postoji borba Palestinaca da žive kao dostojanstven narod, da se zovu svojim imenom. Postoji borba protiv kolonizatora, oružanih snaga koji nameću sustav rasne dominacije i apartheida koji je potvrđen od strane brojnih međunarodnih, palestinskih pa i izraelskih organizacija za ljudska prava”.

Inicijativa je pozvala Vladu da hrvatskim državljanima i članovima njihovih obitelji, koji su nedavno evakuirani iz Gaze, pruži svu potrebnu humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć. Također poziva Vladu da se u međunarodnim forumima založi za omogućavanje neometanog i neograničenog pristupa humanitarnoj pomoći u Palestini.

“Ljudsko pravo na dostojanstven život treba biti omogućeno svima. Pravo na neograničeno i nesmetano korištenje vode za piće, hrane, električne energije i telekomunikacija ne smije biti uskraćeno“, kazala je Salman i dodala: “Zahtijevamo pravo na mir i život. Za slobodnu Palestinu!”.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti