Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Kultura

Ingrid Divković: Život kao lik u mom romanu predstavlja tajnu mudrost koja čuči u svakom od nas

  Sandra Pocrnić Mlakar           22.04.2018.         3012 pogleda
Ingrid Divković:  Život kao lik u mom romanu predstavlja tajnu mudrost koja čuči u svakom od nas

Tinejdžerica, žena u kasnim tridesetim godinama i žena u zreloj dobi blizu pedesete protagonistice su romana Ingrid Divković pod naslovom „Živi mi se“. U svom prvom romanu popularna blogerica oblikovala je tri ravnopravna lika, dok je četvrti lik sveznajući i mudri Život. Tri žene koje upoznajemo u romanu dobit će priliku za razvoj u međusobnoj interakciji.

Tinejdžerica Ana odrasla je u domu za nezbrinutu djecu. Na pragu je života i osjeća promjene koje su pred njom, istodobno ih priželjkuje i od njih strahuje. Elena je imućna žena koja Ani pruža novi dom, ali ostaje emocionalno distancirana, nastojeći svoj život zaštititi od promjena koje donosi Anin dolazak. Naida je odgajateljica u domu, koja je podigla Anu i koja joj je bila jedini životni oslonac.

Sve tri žene proći će kroz životnu transformaciju koju simbolizira leptir, motiv koji prati roman od početka to kraja i svima njima zajednička je želja za davanjem ljubavi koja kulminira u dirljivoj završnici. Mudri Život u romanu kaže: „Onaj tko bude promatrao stvari i ljude naučiti kako da preživi, no tek će onaj koji bude promatrao prirodu i leptire naučiti kako da – živi.“

Pored toga što je u svom romanu napravila hrabru inverziju poimanja ljubavi kao želje za davanjem, umjesto dominantne želje za dobivanjem, primanjem ili uzimanjem, Ingrid Divković ostala je vjerna i svom poetskom izrazu i romantičnoj rečenici koju dobro poznaju čitateljice njezina bloga.

Ingrid Divković predstavit će roman „Živi mi se“ u Virovitici u Gradskoj knjižnici kao gošća Noći knjige, 23. svibnja. Bit će to drugi posjet Ingrid Divković Virovitici i prilika za razgovor o knjigama i blogovima. Predstavljanje knjige i razgovor s Ingrid Divković počinje u 19 sati

U romanu "Živi mi se" opisujete tri žene i njihovu životnu transformaciju, koju simbolizira leptir. Zašto žene kao likovi romana o transformaciji? Kako se muškarci nose s transformacijom kao životnim zadatkom?

- U romanu simbolički opisujem duhovnu transformaciju kao „zadatak“ koji se svima na neki način i u nekom razdoblju života pojavi. Postavlja se pitanje u kojem stanju taj zadatak dočekamo i na koji način ga odlučimo riješiti. I sama sam žena, i sama prolazim kroz mnoge transformacije, tako da mi je bilo vrlo prirodno da o toj temi progovorim kroz ženske likove. Na koncu, moja publika je i u većini ženska tako da je i to razlog više zašto bolje rezoniram kroz ženski pogled na svijet. Sigurno je i da muškarci prolaze kroz transformacije no one, čini mi se, nisu toliko emotivne i suptilne kao ženske. Muška je priroda, čini mi se, racionalnija i pragmatičnija, oni rješenja svojih problema nalaze u konstruktivnijim rješenjima koja zahtijevaju akciju. Ženska se priroda više oslanja na emotivni, metafizički pristup koji dopušta uranjanje u sve sfere svijesti. No želim napomenuti kako su i moji muški likovi iz romana poprilično emotivni, i znaju koliko je bitno prihvatiti i prigrliti osobnu transformaciju.

Četvrti lik romana je Život, koji priča svoju priču životnim zadacima kroz koje prolaze tri protagonistice. Kao autorici, s kojim je od protagonistica bilo najlakše identificirati se? Kako ste se kao autorica identificirali s velikim i mudrim Životom, koji u romanu "Živi mi se" također upoznajemo u prvom licu?

- Kao autoru, najteže mi se bilo nositi sa likom Naide, jer je ona žena koja je dijametralno suprotna od mog karaktera i čiji izbori života nikako ne bi bili moji izbori. No, to mi je bio svojevrsni izazov i način da bolje otkrijem sebe ali i ljude, i još više žene koje me okružuju, jer su naposljetku one moji najveći učitelji. Što se tiče pak lika Života, njega mi nije bilo teško pisati jer sam njega doživjela kao neku vrstu osobne intuicije, neke tajne mudrosti koja čuči u svakome od nas, tihog i velikog glasa kojeg nerijetko ne slušamo, a trebali bismo.

Na vrlo emotivnom predstavljanju knjige u Ivanić Gradu s odobravanjem je dočekana vaša ideja o knjizi tekstova sa vašeg bloga. Nakon tri knjige, prve knjige o Gospodinu Egu, „Knjige za divlju ženu" i romana "Živi mi se" koje su postale hitovi, zašto tek pomišljate na knjigu u kojoj biste objavili izbor sa bloga?

-  Ta mi je ideja došla od strane jedne moje čitateljice iz Srbije koja je poželjela sve moje tekstove imati na papiru, jer je naglasila da ne voli čitati s ekrana. Kad sam malo bolje razmislila, zaključila sam da imam jako puno tekstova koje vjerujem vrijedi ukoričiti. Na koncu, blog vodim već pet godina i čini mi se sasvim logično da tih pet godina blogovanja smjestim među korice. Dakako, u toj knjizi uz već objavljene tekstove svakako bi se našli i novi, neobjavljeni tekstovi a svi bi kao glavni motiv nosili ljubav, osobni rast, prijateljstvo, ali i sam život.

Sve tri vaše knjige čitane su i tražene i izvan granica Hrvatske. Kakva su iskustva sa slovenskom publikom? Koja je od Vaših knjiga najbolje prihvaćena u Sloveniji?

 - Moja iskustva sa slovenskim čitateljima su izvrsna. Obje knjige su mi jako tražene u Sloveniji. „J..e li vas ego?“ je na drugom mjestu po popularnosti i čitanosti u 2017. godini. „Knjiga za divlju ženu“ se čita od početka ove godine. Roman će biti preveden sljedeće godine. Dakle Mladinska knjiga je zaista odlična izdavačka kuća koja čini da se autor osjeća posebno. A moji čitatelji iz Slovenije mi svakodnevno dokazuju da vole hrvatske autore i hrvatske priče.

Za "Noć knjige" dolazite u Viroviticu, po drugi put. Prošle godine u Virovitici su vas dočekale brojne čitateljice koje prate vaš rad na webu. Kakve reakcije očekujete? Kako je publika sa weba dočekala vaš roman "Živi mi se"? Koliko je roman proširio vaš krug publike i približio vas publici koja ne prati web?

 -  Radujem se ponovnom dolasku u Viroviticu. Posljednji put mi je bilo divno i za ovaj put se nadam istoj atmosferi. Što se tiče mojih čitateljica ja ih, moram priznati, ne dijelim na one koje prate ili ne prate moj web. Koliko znam, moje su knjige jako tražene u brojnim hrvatskim knjižnicama, u knjižarama se jako dobro prodaju, tekstovi se na webu redovito čitaju, roman su čitateljice također lijepo prihvatile, što me je iznenadilo. Pristižu mi brojne poruke oduševljenja i čak mi pišu da se raduju mojim novim romanima. Mislim da je to najljepše što jedan autor može čuti.

Zato hvala mojim čitateljima i nadam se da se i ubuduće čitamo!

Foto: Mirjana Šarić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura