Počinje prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad
DHMZ: Djelomice sunčano uz porast naoblake
HAK: Na mostovima i nadvožnjacima moguća poledica
Ribić: Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka
Peović: Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene
Sladoljev (Most): Zakon o navijačima je licemjeran i kontradiktoran
Ministarstvo pravosuđa kreće s energetskom obnovom zgrade Općinskog suda u Virovitici

  Poljoprivreda

Informatička tvrtka M San ulaganja želi preuzeti PP Orahovica

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.03.2010.         3206 pogleda
Informatička tvrtka M San ulaganja želi preuzeti PP Orahovica

ORAHOVICA - Zbog recesije, poremećaja na domaćem tržištu i smanjenih državnih poticaja poljoprivredi 'Poljoprivredni kombinat Orahovica' se posljednjih godina bori s financijskim teškoćama za koje je upitno da će uspjeti riješiti bez dokapitalizacije i novog vlasnika.

Neplaćene obveze 'PP Orahovice', poduzeća sa više od 6000 hektara oranica, 700 hektara ribnjačarskih proizvoda, 350 hektara lješnjaka, silosima kapaciteta 35.000 tona i drugim proizvodnim kapacitetima narasle su na 135 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa već je dospjela na naplatu. Zbog nelikvidnosti tvrtka se održava preskupim zajmovima i kompenzacijama, pa će tako i proljetnu sjetvu, u vrijednosti oko 50 milijuna kuna, financirati 'Agrokor'. Oko 360 radničkih dioničara vlasnici su 85,2 posto dionica temeljnog kapitala od oko 116 milijuna kuna čija je vrijednost danas upitna. Iako se dionicom (PPOR-R-A) nije trgovalo na Zagrebačkoj burzi za otkup dionice, kojoj je nominalna vrijednost 106 kuna, zanimanje je pokazala tvrtka 'M-SAN Ulaganja iz Zagreba kojoj to nije prva akvizicija u agraru.

Proteklih godina poljoprivrednu proizvodnju 'PP Orahovice' sufinancirala je osječka tvrtka 'Žito' u vlasništvu Marka Pipunića koja je svoje potraživanje od 45 milijuna kuna prenijela tvrtki 'M SAN Ulaganja u vlasništvu Stipe Matića.

- Imamo kapital, znanje, spremnost i volju, te vidimo veliki potencijal koje 'PP Orahovica' ima i koji su radnici godinama gradili. To bi, u konačnici, trebalo rezultirati zdravom, konkurentnom i tržištu prepoznatljivom tvrtkom. Kao novi investitor odmah smo spremni uložiti i prenijeti već razvijene resurse, te dati punu podršku razvoju poslovanja. Uzevši u obzir trenutno stanje firme, globalno ekonomsko okružje, za dionice nominalne vrijednosti od 106 kuna, spremni smo platiti daleko više, što bi bila pravedna zarada za svakog od malih dioničara. Za ovu financijsku transakciju imamo potporu drugog glavnog vjerovnika 'Hypo banke' i sindikata PPDIV-a, a daljnje poslovanje namjeravamo voditi u skladu s Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika PP Orahovice, izjavio je Matić najavljujući da će, u slučaju da za prodaju dionica mali dioničari ne pokažu zanimanje, svojih 45 milijuna kuna povući i potražiti drugu poslovnu priliku za investiranje.

Vijest o ulasku novog vlasnika Uprava PP Orahovice doživljava kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja. - Mi se nalazimo u teškoćama, ali one nisu nerješive, pa smatramo da prodaja dionica za radnike nije najbolje rješenje. Sve se to odvija nekako brzo, pa smatramo da bi razmatranje ponude 'M-SAN Ulaganja trebalo odgoditi s time da, poslije, prodajna vrijednost dionice ne bi smjela biti manja od 700 kuna, kaže predsjednik Uprave Dušan Alebić koji gotovo 20 godina vodi ovu tvrtku.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.