Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

»Indijski omnibus« - Virovitičanin Saša Pjanić s dvojicom kolega izlaže u Galeriji Ulupuh

        12.04.2009.         1847 pogleda
»Indijski omnibus« - Virovitičanin Saša Pjanić s dvojicom kolega izlaže u Galeriji Ulupuh

U dalekoj zemlji na kraju svijetu gdje caruje duhovnost naspram materijalizmu trojica fotografa svojim objektivom pokušavaju pronaći smisao - bio bi to kratki sadržaj izložbe »Indijski omnibus« autora Saše Pjanića, Igora Sitara i Siniše Uštelice, otvorene ovih dana u Galeriji Ulupuh - piše Vjesnik. Portretirajući tamošnje ljude, svaki od njih na svoj način donosi djelić života te egzotične zemlje i njezinih običaja, a s obzirom na to da je svaka od fotografija spojena s popratnim tekstom, čitav opus dobiva na zanimljivosti i koherentnosti. Ne trošeći vrijeme na slikanje indijskih znamenitosti, autori kroz zamišljena lica i umorne oči tamošnjih stanovnika pripovijedaju priču o njihovu svijetu, toliko različitu, a opet toliko sličnu onoj našoj stvarnosti.

Prosjak na kolodvoru koji žali za propuštenom prilikom, stara žena koja se ne predaje, umorni taksist odmara se na krovu svog auta, mnoštvo okupljeno u smiraj dana zbog nepoznatog razloga - samo su neke od slika koje nam umjetnici donose sa svog putovanja po Indiji iz ljeta 2006. i 2007. godine.  Većina tih radova odiše nekakvom meditativnom smirenošću uvlačeći promatrača u taj nepoznati i daleki svijet mudrosti.

Izložba, koja ostaje otvorena do 18. travnja, prva je u nizu unutar planiranog projekta Omnibus World Workshop, osmišljenog kao način kreativnog druženja profesionalnih fotografa u obliku zajedničkog putovanja na određenu destinaciju u svijetu, a s ciljem ostvarenja određenog kreativnog zadatka unutar medija fotografije.

U predgovoru u katalogu Saša Pjanić, jedan do autora na izložbi, piše: Indijski omnibus ili "Kako sam spojio svoj dnevni boravak sa Indijom" (Oww 001) prva je od izložbi u okviru projekta Omnibus World Workshop. Ideja prvog omnibusa nije konceptualizacija slika, formi ili sadržaja unaprijed zadanom temom ili smjerom, već jednostavno bilježenje svega onoga što se u određenom trenutku našlo s druge strane objektiva i to na tri različita načina. Uranjanje je to u individualni svijet vlastitih iskustava, predodžbi i doživljaja, izraženih pretežno stilom life fotografije kroz tri različite interpretacije. U tom bi se smislu i moglo reći da repertoar Indijskog omnibusa proizlazi prije iz klasičnih fotografskih uzora, nego iz tendencije ka vizualnom eksperimentu ili stilskim inovacijama. Blagi, stilski anakronizam i korištenje analognih fotografskih medija naprotiv, svjesno implicira intimna sjećanja autora na doba formiranja i odrastanja kada su kao zaneseni dječaci mahnito prelistavali reportažne časopise, maštajući o dalekim zemljama koje vrve fantastičnim slikama. Njihova fotografija stoga i polazi od rudimentarne biti ovog medija: bilježenje trenutka.

Druga je poveznica, dakako, Indija. Magičan i transcendentalan, već i prizvuk te riječi, mnogima evocira prilično konkretne slike za koje bi se, bez pretjerivanja moglo reći da su same po sebi vizualni fenomeni. Polazeći od ove pretpostavke, autori svoj tematski repertoar namjerno grade na tipičnim, indijskim stereotipima ali nikako u smjeru faktografske naracije. Njihove fotografije ne objašnjavaju i ne preispituju. One prikazuju, i to na različite načine kojima je zajednički cilj da očaraju.

Izložba je prva u nizu izložbi planiranih unutar projekta Omnibus World Workshop osmišljenog kao način kreativnog druženja profesionalnih fotografa u obliku zajedničkog putovanja na određenu destinaciju u svijetu, a sa ciljem ostvarenja određenog kreativnog zadatka unutar medija fotografije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura