Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Gospodarstvo

Indijci iskazali interes za investiranje na području Virovitičko-podravske županije

  hgk           29.03.2019.         2523 pogleda
Indijci iskazali interes za investiranje na području Virovitičko-podravske županije

U Središnjici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, održan je Hrvatsko-indijski poslovni forum, kojeg je HGK organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i indijskim komorama: Udruženjem trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora (FICC).

„Indijsko gospodarsko je u zadnjih nekoliko godina najbrže rastuće na svijetu, s rastom BDP-a od bilijun dolara u zadnjih pet godina.  Kao država sve više investiraju u razvoj infrastrukture, od željeznica do telekomunikacija, a njihov IT sektor jedan je od najpropulzivnijih na svijetu. S obzirom na potražnju Indije za energijom i okretanje prema obnovljivim izvorima energija, prilike se otvaraju i u području energetike“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska bilježi stalan rast dolaska turista iz Indije, u zadnjih desetak godina njihova brojka je narasla za 20 puta, ali je još uvijek mala s obzirom na stanovništvo Indije i pozvala je indijske tvrtke da istraže naše komparativne investicijske prednosti. Naglasila je kako će se zalagati da se ponovno pokrenu pregovori oko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Indije te apostrofirala obrambenu industriju kao sektor u kojem vidi veliki potencijal za rast.

Ram Nath Kovind, predsjednik Republike Indije se složio s tvrdnjom da je obrambena industrija sektor s velikim potencijalom. „Naše potrebe u tom području su velike i zato pozivam hrvatske tvrtke da iskoriste prilike koje se tu nude“, poručio je Kovind, dodavši kako dolazak indijske delegacije svjedoči njihovoj spremnosti da ojačaju gospodarske odnose.

„Indijski turisti pokazuju sve veći interes za vašu zemlju, no robna razmjena nam je još uvijek skromna, iako se udvostručila u zadnjih deset godina. Naročito ako uzmemo u obzir da je Indija najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo i trenutno treća ekonomija svijeta. Očekujemo da će nam BDP do 2025. dosegnuti  5 bilijuna dolara, imamo drugu najveću mrežu start upa na svijetu i veliki broj kompanija „jednoroga“. Naše mlade generacije žele modernu infrastrukturu i na tome radimo brzim tempom“, naglasio je Kovind, uz napomenu kako su, uz spomenutu farmaceutiku i IT, građevinarstvo, turizam i filmska industrija također područja s velikim potencijalom.

Voditelj indijske gospodarske delegacije Shailesh Tewary je kazao kako je Forum povijesni događaj jer su se šefovi državi sastali kako bi poboljšali gospodarske odnose između dviju zemalja. „Hrvati su profesionalni poslovni ljudi i imaju širok dijapazon kvalitetnih proizvoda i usluga, a Indija je najbrže rastuća ekonomija svijeta i postala je odredište broj jedan za strana ulaganja.

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske s Indijom prošle je godine iznosila 162 milijuna dolara, od čega tek 13 milijuna otpada na naš izvoz.

Na B2B razgovorima u sklopu Foruma sudjelovalo je stotinjak hrvatskih i oko 30 indijskih tvrtki što pokazuje da postoji veliki interes za poboljšanje gospodarske suradnje.

U sklopu Foruma potpisani su sporazume o suradnji između HGK i Udruženja trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora. To će olakšati našim i indijskim kompanijama pronalazak izlazak na nova tržišta i pronalazak kvalitetnih partnera.

Temeljem upućenog poziva, na forumu je bio nazočan i direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, koji je upoznao Shailesha Tewary s karakteristikama gospodarstva Virovitičko-podravske županije, mogućnostima investiranja članova poslovne zajednice Indije na području Virovitičko-podravske županije, osobito u Poduzetničkim zonama, te sa sudjelovanjem Indije na sajmu Viroexpo, od 2003. god..
Shailesh Tewary je prihvatio inicijativu, te je konstatirao da indijski poduzetnici, osim u drugim dijelovima EU, imaju interes investirati i u Hrvatskoj i u Virovitičko-podravskoj županiji, te da će opširnije sudjelovati na 25. Viroexpu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo