Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

Index: Što sve ima Turudić? Kupio je vinograd u istom mjestu i u isto vrijeme kao i Tolušić

  ić/Index           26.01.2024.         2094 pogleda
Index: Što sve ima Turudić? Kupio je vinograd u istom mjestu i u isto vrijeme kao i Tolušić

Portal Index provjerio je imovinu suca Ivana Turudića, koji je prijavio osam nekretnina, u što spadaju kuće, garaže i vinogradi. Dio je kupio vlastitim sredstvima, a dio je dobio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Zanimljivo je da se u kupoprodajnom ugovoru i zemljišnim knjigama kao prodavatelj stana u kojem danas stanuje Turudić pojavljuje Hrvatska radiotelevizija, gdje ni Turudić ni njegova supruga nikad nisu radili. Otkrili smo i da je u istom mjestu kao i bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, u razmaku od samo tjedan dana, i Turudić kupio vinograd. Pronašli smo i jednu klijet u vlasništvu Turudića, koja se ne nalazi u imovinskoj kartici - piše Index.

"Naš dečko"

Turudić je rođen 1962. godine u Lugu Gradinskom, selu kraj Virovitice. Nakon završene srednje škole u Virovitici odlazi u Zagreb na Pravni fakultet, gdje je diplomirao kod Zvonimira Šeparovića. Nakon diplome prava vraća se u Viroviticu te na Općinskom sudu odrađuje vježbenički staž.

Krajem devedesetih započinje Turudićev uzlet. Šeparović postaje ministar pravosuđa, a za svog pomoćnika uzima upravo Turudića. No u Ministarstvu pravosuđa proveo je tek godinu dana jer 2000. godine dolazi do promjene vlasti, a Turudić odlučuje ostati u Zagrebu. Ubrzo je imenovan sucem Županijskog suda u Zagrebu.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prije dvadesetak godina otkrila je medijima da su Ivo Sanader i ostali visoki HDZ-ovci Turudića nazivali "naš dečko".

Kao prodavatelj stana u kojem danas živi Turudić naveden je HRT

Sudac Ivan Turudić prijavio je u svojoj imovinskoj kartici kuću na zagrebačkom Črnomercu od 120 kvadrata, koju je procijenio na 220 tisuća eura, te jedno garažno mjesto, procijenjeno na 10 tisuća eura. 

Zanimljivo je da je u zemljišnim knjigama vidljivo kako je Turudić taj stan kupio prije dvadesetak godina od Hrvatske radiotelevizije. Provjerili smo i kupoprodajne ugovore pa se tako u jednom kupoprodajnom ugovoru spominje direktor HRT-a Ivica Vrkić, a u drugom, koji je zapravo aneks kupoprodajnog ugovora, navodi se bivši ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić.  

Budući da ni Turudić ni njegova supruga nikad nisu bili u radnom odnosu s HRT-om, novinara Indexa zanimalo je kako je Turudić došao do tog stana. Sam Turudić odbio je odgovoriti na taj upit, dok su s HRT-a dali zanimljivo objašnjenje.

HRT ostao upisan kao vlasnik, a stanove je prodavala Montmontaža

Naime, na Prisavlju nam kažu da su Montmontaža d.d. i Hrvatska radiotelevizija početkom 1994. godine potpisale suinvestitorski ugovor o zajedničkom financiranju i izgradnji stambeno-poslovnih objekata. Zemljište je bilo od HRT-a, a tvrtka Montmontaža gradila je objekte svojim sredstvima.

"Konačni obračun kojim je izvršeno zatvaranje međusobnih obveza i potraživanja potpisan je 02.07.2007., između tvrtke Montmontaža i HRT-a na temelju kojeg su Hrvatskoj radioteleviziji u vlasništvo pripala 4 (četiri) stana u poslovno-stambenim zgradama izgrađenim na predmetnim zk. česticama i koje je Hrvatska radiotelevizija unijela u svoje poslovne knjige", stoji u odgovoru HRT-a. 

Kako dodaju, predmetne stanove Hrvatska radiotelevizija ubrzo je prodala, a kupci su uknjižili svoje pravo vlasništva u zemljišnim knjigama. Ostale stanove Montmontaža je prodala trećim osobama.  

Kupoprodajna cijena niža od one navedene u reviziji HRT-a

"Formalno je u zemljišnim knjigama ostala upisana Hrvatska radiotelevizija, iako je stvarni vlasnik Montmontaža d.d., odnosno osobe koje su kupile nekretnine od Montmontaže d.d., a svoje pravo vlasništva nisu upisale u zemljišne knjige", pojašnjavaju s HRT-a. Tako se u Turudićevom kupoprodajnom ugovoru pojavljuju čelnici HRT-a, ali i direktori Montmontaže. 

Prema Turudićevom kupoprodajnom ugovoru, cijena kvadrata stana iznosila je 2050 njemačkih maraka. U nalazu Državne revizije za HRT iz 2000. godine razvidno je da su se četiri stana u vlasništvu HRT-a prodavala po cijeni od 2800 njemačkih maraka po kvadratu.

Od ostale imovine Turudić je prijavio oranicu u Virovitici od 14.806 kvadrata, koju je dobio na temelju ugovora s djedom o doživotnom uzdržavanju, a na temelju istog ugovora dobio je i kuću s okućnicom, također u Virovitici, ukupne procijenjene vrijednosti pet tisuća eura. Riječ je o 1/8 vlasništva nad kućom.  

Kupovao u isto vrijeme i u istom mjestu kao i Tolušić

U Rezovačkim vinogradima kupio je oranicu od 2307 kvadrata te tri vinograda u Milanovcu od 759, 2655 kvadrata te 2664 kvadrata. Tri vinograda procijenio je na 4400 eura, dok je oranica u Rezovačkim vinogradima procijenjena na svega tisuću eura. Supruga je vlasnica stana od 63 kvadrata u Zagrebu, procijenjenog na 132 tisuće eura.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić