Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Dossier: Tolušić

Index: Plenkoviću, dosta je farse. Raspusti zločinačku vladu

  Gordan Duhaček/index           16.07.2019.         2849 pogleda
Index: Plenkoviću, dosta je farse. Raspusti zločinačku vladu

Nakon traumatičnog kratkotrajnog mandata vlade Tihomira Oreškovića, utemeljene na kaotičnoj koaliciji desničarske Domoljubne koalicije i Mosta, uspon Andreja Plenković na nacionalnoj političkoj sceni činio se kao nešto pozitivno - piše Gordan Duhaček na portalu Index.hr.

Plenković se pojavio kao osvježenje, ali vrlo brzo je postalo jasno da se radi o prevari

Tadašnji HDZ-ov europarlamentarac se prvi u stranci usudio javno kritizirati kompromitiranog predsjednika Tomislava Karamarka te se nakon njegovog pada i kandidirao za nasljednika, a sa svojim diplomatskim pedigreom i znanjem stranih jezika činio se kao osvježenje nakon mračnih sila koje je oko sebe okupljao bivši špijun Karamarko. Plenković je izabran za predsjednika HDZ-a, a onda je i pomalo iznenađujuće pobijedio na parlamentarnim izborima, predstavljajući se kao vjerodostojan političar, koji nudi staloženost, stabilnost, umjerenu politiku i europske vrijednosti.

U posljednjoj godini mandata Plenkovićeve vlade posve je jasno kako je sve to bila prevara, a stvari su zbog sulude javne izvedbe neopozive ostavke ministra državne imovine Gorana Marića toliko eskalirale da se Plenkovićeva vlada raspada u farsičnom tonu, kao loš reality show u stilu Živog zida.

Premijer koji funkcionira kao glava mafijaške obitelji

Još važnije, pokazalo se, ponajviše zahvaljujući predanom istraživačkom radu Indexa, ali i nekolicine drugih medija, da je Plenkovićeva vlada možda i najgora od svih kada je riječ o kriminalnom profilu njenih članova i politike koju provodi. U žestokoj konkurenciji prethodnih vlada, koje su se svaka na svoj način u jednom trenutku utapale u skandalima, Plenkovićeva je vjerojatno najgora.

Naročito zabrinjava to što je premijer pokazao da je spreman preko svake mjere pristojnosti i političke podnošljivosti žestoko braniti i štititi svoje ministre koji grcaju u aferama i kriminalu, što se Plenković nakon svega razotkrio kao šef svojevrsne mafijaške obitelji u kojoj su najvažniji lojalnost kumu i zakon šutnje o njegovim promašajima. Sve suprotno od europskih vrijednosti s kojima se Plenković voli šepuriti.

Podsjetimo se koga je sve Plenković imao ili ima u svojoj vladi, tko je sve njegov izabrani kadar za upravljanje Hrvatskom, odnosno provođenje najnovije runde zločinačkog čerupanja države i građana u ime vlastite i koristi svojih prijatelja, obitelji, rodijaka i ostatka stranačke nomenklature.

Plenković na čelu grupe Borg

Sve je započelo vladinim “spašavanjem” posrnulog Agrokora pod vodstvom tadašnje potpredsjednice vlade Martine Dalić, koja je istim ljudima koji su pisali Lex Agrokor omogućila da se nakon njegova stupanja na snagu omaste milijunima honorara od tog istog Agrokora koji su "spašavali" i o kojem su zakon pisali. Cijela je operacija završila tako da je Agrokor završio u ruskim rukama, gdje je i bio na početku svojeg posrnuća, no Dalićkini pobočnici iz grupe Borg uspjeli su bankrotiranom koncernu natovariti i još golemi roll-up kredit od američkog fonda Knighthead.

Zahvaljujući mailovima Martine Dalić koje je objavio Index pokazalo se da je Plenković bio na vrhu te kriminalne grupe Borg, a premijer je onda u posljednji trenutak žrtvovao Dalić kako bi spasio sebe. 

Pritom je odbio priznati da je učinjeno išta pogrešno, nego je bahato tvrdio da mu potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva odlazi zbog percepcije javnosti, što će u međuvremenu postati Plenkovićeva mantra. Premijer javnost pokušava uvjeriti da su njegovi ministri uhvaćeni u kriminalu “čisti kao suza”, kako se to kaže među domoljubima, te da je problem što ih javnost iskrivljeno gleda pa zato moraju otići.

Kriminalne tendencije Plenkovićevih ministara

Tada se činilo kako su skandali u izvedbi Martine Dalić najveća afera Plenkovićeve vlade, no sada je jasno da je to samo bio uvod u razotkrivanje opće truleži i kriminalnih tendencija njegovog ministarskog kadra.

Ovih dana se oni počinju osipati, podnoseći medijski iznuđene ostavke, što je započelo s duboko kompromitiranim ministrom uprave Lovrom Kuščevićem.

Kuščevićeve sumnjivo stečene nekretnine

Kuščević nikako ne može objasniti kako je legalno uspio prikupiti ogroman broj nekretnina na Braču. Index je otkrio da mu je sutkinja Domić u samo jednom danu dosudila čak četiri parcele različitih vlasnika. Zbog takvih postupaka, bračkoj sutkinji se i danas sudi. Kuščević čak 11 godina nije stigao upisati vilu u katastarske knjige, organizirao je sumnjive prenamjene zemljišta kojima se osobno okoristio. Prema nekim indicijama, Kuščević je vlasnik i kuće u uvali Grška koja se vodi na njegovog šogora.

Kuščević je, pritisnut nizom afera, u konačnici podnio ostavku 5. srpnja 2019. te najavio povratak u saborske klupe. Iako je originalno bio Karamarkov ministarski kadar, Plenković je Kuščevića s vremenom prigrlio te ga, uz ministarsku poziciju, postavio i za političkog tajnika HDZ-a.

Premijer je svojeg ministra branio preko svake mjere pristojnosti i razuma, čak izjavivši da sve njegove nekretninske afere nisu relevantne jer se to događalo prije nego je postao ministar. Istom logikom bi Plenković za ministra branitelja mogao imenovati, primjerice, Darija Kordića pa reći da to što je osuđeni ratni zločinac nije važno jer je to bilo prije nego je postao ministar.

Marićeve sumnjivo stečene nekretnine

Jučer je pak neopozivu ostavku podnio ministar državne imovine Goran Marić, poznat po tome što voli moralizirati i praviti se svetac u odnosu na sve ostale na političkoj sceni. Pokazalo se da je njegova politička karijera krahirala skroz u skladu s naslovom njegove pretenciozne knjige "Slom lažnog proroštva". Svojoj kući u Živogošću uspio je udvostručiti površinu, ali njena vrijednost ostala je ista - samo 850 tisuća kuna za 245 kvadrata u Živogošću. Ministar je skrivao i prihode od iznajmljivanja te kuće turistima. Index je uz to otkrio i da je poslovnim akrobacijama u suradnji s bivšom tvrtkom i franjevcima uspio sina smjestiti u stan vrijedan 2,5 milijuna kuna.

Index je nedavno otkrio i da su franjevac Željko Tolić i Goran Marić, tada saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Odbora za financiranje i državni proračun, u četiri oka dogovorili da Marić osigura obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu kako bi se otvorio Studentski dom, a franjevci će zauzvrat tvrtki njegove supruge Marijane prodati stan u Zvonimirovoj ulici u centru Zagreba. Informaciju nam je potvrdio franjevac Tolić u telefonskom razgovoru te u posebnom osvrtu koji nam je poslao kao reakciju na članak kojim smo otvorili Aferu Marićevi stanovi.

Nakon toga objavili smo i dokaz da je Marić lagao o obnovi franjevačkog Studentskog doma, a i USKOK je pokrenuo istragu o svim tim aferama. Marić se od ministarske pozicije oprostio patetičnom samohvalom i ponavljanjem priča kako mu podmeće neka nepoznata banda.

Ministrica bez važeće vozačke, ali s luksuznim Mercedesom u dvorištu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac - Plenkovićev kadrovski izum i osoba koju je čak htio staviti na čelo liste HDZ-a za Europski parlament - u Vinkovcima je pregazila djevojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu koju je skoro tri godine zaboravila produljiti. 

Nadalje, u njenom dvorištu u Vinkovcima je otkriven luksuzni Mercedes vrijedan najmanje 50 tisuća eura. Ministrica se pravdala da je to automobil njenih roditelja, pa da ga oni samo unajmljuju, ali nikako nije mogla objasniti kako to da ga je stalno vozio njen suprug. Mercedes je ubrzo netragom nestao, a otkriveno je da je unajmljen od tvrtke Jolly Autoline vlasnika Josipa Stojanovića, koji je nedavno pobijedio na natječaju za nove autobuse u Splitu financiranom novcem Europske unije. Znakovito, Žalac je tvrdila da joj podmeću protivnici unutar HDZ-a, javno ju je ismijavao i predsjednik sabora Gordan Jandroković, ali ju je Plenković ipak zadržao u vladi.

Tolušićev "roštilj" od 120 kvadrata

Notorna misteriozna banda koja je dokrajčila Gorana Marića namjerila se i na potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ako je vjerovati onome što on govori. No tko bi u to vjerovao kad je Tolušić ozbiljno ustvrdio da je luksuzni objekt u njegovom dvorištu od 120 kvadrata - koji je zaboravio upisati u imovinsku karticu - zapravo roštilj. To nije jedini problem s Tolušićevom imovinskom karticom: ministar je mrtav-hladan u imovinsku karticu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata umjesto 1587 kvadrata, koliko ima u stvarnosti. Kada je otkriven, upisao je ispravnu površinu, ali vrijednost nekretnine ostala je ista – skromnih 950 tisuća kuna. Kako je Tolušić sa svojom plaćom iz javnog sektora došao do tolikih nekretnina ostaje nerazjašnjeni misterij, iako vjerojatno ima veze s njegovim članstvom u HDZ-u.

Inače, Tolušić je baš zahvaljujući Plenkoviću dobio potpredsjednički status u vladi, dakle premijer ga je uzdigao na dosad najvišu političku poziciju.

Vlada koja proizvodi afere na pokretnoj traci

Pored spomenutih, koji možda najviše bodu u oči svojim muljažama i očitim neskladom između službenih primanja i imovine, ni ostatak Plenkovićeve vlade ne izgleda ni minimalno podnošljivo za europske standarde. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica socijalne politike Nada Murganić kao da se nalaze u morbidnom natjecanju u čijem će resoru umrijeti ili biti ubijeno više ljudi zbog raspada sustava, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović provodi protuzakonitu i nasilnu politiku prema migrantima, ministar obrane Damir Krstičević doživio je fijasko sa svojim pokušajem kupovanja problematičnih izraelskih borbenih aviona (no zato njegova bivša tvrtka posluje bolje nego ikad, i to s državom), ministar financija je kadar Ivice Todorića iz Agrokora, za kojega je Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo da je povrijedio načela obavljanja javne dužnosti, između ostaloga i jer je lagao o svojim tajnim sastancima s Todorićem, ministar branitelja Tomo Medved organizira vojne počasti na sprovodima ubijenih ustaša, a sin mu je dobio posao u AKD-u, tvrtki koja intenzivno surađuje s Medvedovim ministarstvom itd.

Plenkovićevi ministri su proizveli toliko afera i uhvaćeni su u toliko zločinačkih muljaža da ih je u jednom članku jednostavno nemoguće obuhvatiti.

Glembajevska ekipa

Ne treba zaboraviti da su svi ti ljudi postali ministri jer je tako odlučio Andrej Plenković.

Nitko drugi doli veliki europejac Plenković je u vladi okupio jednu glembajevsku ekipu kriminalaca ove ili one vrste i zato takvu vladu ne može spasiti nikakva “ambiciozna rekonstrukcija”, koju je najavio bahati i nesposobni premijer.

Jedina ambiciozna rekonstrukcija koju ova vlada treba je njen odlazak s političke scene, zajedno s premijerom koji ju je okupio na isključivu štetu Hrvatske i njenih građana.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: TolušićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.