Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier Bedeković

Index: Ministrica Bedeković je lani odbila strože kontrole domova. Gdje je ostavka zbog 6 mrtvih?

  Ilko Ćimić/Index           14.01.2020.         2682 pogleda
Index: Ministrica Bedeković je lani odbila strože kontrole domova. Gdje je ostavka zbog 6 mrtvih?

Vesna Bedeković, HDZ-ova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, morala bi otići iz vlade Andreja Plenkovića nakon tragedije u Obiteljskom domu Zelena oaza u Andraševcu gdje je život izgubilo šest starijih osoba - piše Ilko Ćimić na Indexu.

Kako je Index istražio, ministrica je dva mjeseca nakon što je došla u Ministarstvo, koje je preuzela od Nade Murganić, odbila zahtjev da se uvedu strože kontrole, odnosno inspekcije domova zbog "osoba željnih brze zarade bez poštivanja ugovornih obaveza". Taj su zahtjev odaslali iz Sindikata umirovljenika u kolovozu prošle godine tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Ministarstvo, na čelu s Bedeković, ih je odbilo.

Dokument o tome možete vidjeti ovdje

No, krenimo redom.

Ilegalni dom bez kontrole i inspekcije

U subotnjem požaru u privatnom domu za starije i nemoćne Zelena oaza kod Oroslavja izgorjelo je šestero ljudi koji su bili nepokretni i, u trenutku požara, bez nadzora. Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za Index su rekli da nemaju informaciju o tome je li tamo proveden nadzor te su istaknuli kako oni, do završetka istrage, ne mogu reći tko je odgovoran za ovu tragediju.

Ono što se otkrilo do sada je da Obiteljski dom Zelena oaza, u kojem se dogodila tragedija, nema nikakav ugovor sa sustavom socijalne skrbi, a dozvolu za rad dobili su od Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar otkrio je kako za adresu Dolinska 22, gdje se dogodio požar, nije bila izdana dozvola za rad, dok su na adresi Dolinska 8 imali dozvolu za rad, ali samo za 13 korisnika.

Inspekcije godinama nisu ulazile u taj dom, koji je radio ilegalno, a treba napomenuti i da je taj dom tek jedan od 473 obiteljska doma na području Hrvatske. Za te domove postoji svega sedam inspektora. Nadalje, rad obiteljskih domova pravno nije dobro reguliran, a izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, u vezi s domovima, najavljuje se već godinama. Kao što smo napisali u uvodu, ministrica Bedeković u svom je mandatu već odbila jedan takav prijedlog koji bi pooštrio kontrole u obiteljskim domovima.

SUH: Uvijek razgovori, nikad odluke

Uz to, ne postoji odredba da se socijalni radnici uključe u rad obiteljskih domova, a država, iako je hrvatska populacija sve starija, gotovo da ne razvija kapacitete za smještaj i skrb starijih osoba. Katastrofa je na kraju bila neminovna.

"Imali smo jako puno razgovora, govora i pregovora s Ministarstvom i uvijek se to nešto najavljivalo. Te nekakve 'velike' izmjene koje će napokon riješiti problem obiteljskih domova. No, taj zakon nikako da dođe", kaže nam u razgovoru čelnica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović.

Naime, kako je još uvijek vidljivo na službenoj stranici e-savjetovanja, odnosno u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi iz kolovoza i rujna prošle godine, Sindikat umirovljenika tražio je strože kontrole za obiteljske domove.

"Uvođenje instituta civilnog  nadzora, kojim bi se udrugama, uz posebnu edukaciju i uz skromnu naknadu, omogućilo da njihovi volonteri obavljaju funkciju nadzora. To bi bilo vrlo korisno zbog toga što su domovi, centri za pružanje usluga u zajednici, centri  za pomoć u kući, udruge, vjerske zajednice i druge pravne i fizičke osobe iz sustava socijalne skrbi slabo pokrivene inspekcijskim nadzorom. Ovakva, za umirovljenike nepovoljna, situacija privlači osobe željne brze zarade bez poštivanja ugovornih obaveza što dovodi do osiromašenja umirovljenika", stoji u zahtjevu koji je podnesen 20. kolovoza prošle godine. Ministarstvo je taj zahtjev odbilo, a u to vrijeme ministrica je bila - Bedeković.

Petrović: Najmanje što očekujemo od ministrice je da ponudi ostavku

 "Ne prihvaća se jer se predloženim izmjenama Zakon o socijalnoj skrbi usklađuje sa Zakonom o sustavu državne uprave", stoji u odbijenici. Čelnica SUH-a kaže nam kako su im i tada rekli kako će se to rješavati u sklopu posebnog Zakona o socijalnoj skrbi.

"Naravno da ne može biti odgovorna samo ministrica Bedeković, no od nje najmanje očekujemo da ponudi ostavku. To bi bilo normalno", kaže nam Petrović iz SUH-a dodajući da je odgovornost na svim zaposlenicima iz Ministarstva koji godinama nisu uslišali prijedloge i molbe vezane za grozno i nesređeno stanje u obiteljskim domovima.

Provladin Večernji list objavio je danas da će se uskoro naći na savjetovanju novi Zakon o socijalnoj skrbi koji "samo što nije gotov". U tom zakonu, piše Večernji list pozivajući se na neimenovane izvore, pooštrit će se kriteriji potrebni za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova, mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti, uvest će se i nadzor tih domova te će se oni decentralizirati. Sve su to zapravo zahtjevi koji godinama stoje u ladici te zahtjevi koji su do sada uredno bili odbačeni. Sada bismo, valjda, trebali vjerovati da je Bedeković mislila na izmjene zakona prije tragedije.

Prije tri mjeseca najavila da je nacrt zakona "u završnoj fazi"

Taj nacrt do sada nitko nije vidio.

Valja naglasiti da je Bedeković u listopadu prošle godine, prije tri mjeseca, najavila kako je Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi u završnoj fazi. Tada je govorila o paketu od pet mjera Ministarstva, no u njima se ne spominju obiteljski domovi, već je fokus bio na zaštiti i usavršavanju socijalnih radnika te na bržoj reakciji kada su u pitanju krizne situacije.  

"Ma da. Jako se dugo o tome razgovara i pregovara i uvijek je samo što nije. I mi smo bili na tim razgovorima. No, nikad ništa, do sada", kaže nam Petrović iz SUH-a. Njena organizacija i Matica umirovljenika Hrvatske sada traže hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Pitali smo ministricu hoće li podnijeti ostavku, nema odgovora unatoč obećanju

Iz Ministarstva za sada ne žele razgovarati o odgovornosti ministrice za ovu tragediju. Pitali smo hoće li Bedeković ponuditi ili podnijeti ostavku, no nisu nam ništa odgovorili. Dobili smo i obećanje kako će odgovori doći prije kraja radnog vremena, no to se nije dogodilo.

Pitali smo ih zašto se do sada nije regulirao rad obiteljskih domova, kako je moguće da ne postoji odredba da se socijalni radnici uključe u rad obiteljskih domova te kako je moguće da država ne razvija kapacitete za smještaj i skrb starijih i nemoćnih.

"Kako je moguće da inspekcija ne funkcionira, odnosno da je samo sedam inspektora na tisuće korisnika? Zašto je u Vašem mandatu odbijen prijedlog da se inspekcija decentralizira?" posljednje je u nizu Indexovih pitanja, na koja i dalje nema odgovora.

U Indexovoj anketi 95 posto čitatelja je na pitanje bi li ministrica Bedeković zbog šestero mrtvih u staračkom domu trebala podnijeti ostavku, odgovorilo je potvrdno. Ovdje možete glasati i vi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
14.1.2020. 9:56
Sada će vas tužiti i Bedeković! ??
Šalu na stranu, javna uprava je nefunkcionalna i neekonomična, a nadležnosti rascjepkane. U ovom tragičnom slučaju, ali i svima općenito, ako županija izdaje dozvole, tada je prije samog izdavanja potrebno da inspekcija ministarstva izađe na teren i utvrdi ima li objekt minimalne tehničke uvjete i zaposlene stručne osobe, a zatim svako malo bez najave provesti nadzor. U vezi ilegalnih domova, jednostavno staviti u nadležnost lokalne uprave (jer svatko najbolje poznaje svoj teren) prijavu takvih po saznanju.
Naravno, propisati drakonske kazne za sve u lancu koji ne bi odrađivali svoj posao.


Još iz kategorije Dossier Bedeković