Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Imenovano Županijsko povjerenstvo za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima

        17.02.2015.         2360 pogleda
Imenovano Županijsko povjerenstvo za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima

Na prijedlog Udruge Hrvatski domobran Virovitica, Udruge ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ ogranak Slatina i Orahovica, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić donio je Odluku o osnivanju i imenovanju Županijskog povjerenstva za istraživanje žrtava totalitarnog komunističkog režima i obilježavanje mjesta njihova stradanja.

Ova Odluka donijeta je u duhu Rezolucije br. 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima) koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 25. siječnja 2006. godine. Za predsjednika Povjerenstva izabran je Ivan Levar, dopredsjednik je Vlatko Ljubičić, dok su Miroslav Gazda, Mihael Puljić i Ivan Horvat imenovani članovima. Osnivanju Povjerenstva je bio prisutan i predsjednik HVIDR-e RH saborski zastupnik Josip Đakić.

Osnivanje ovog Povjerenstva potaknuto je potrebom da sa na području Županije ubrza rad na istraživanju, otkrivanju i obilježavanju mjesta stradanja žrtava totalitarnog komunističkog režima, budući da je dosadašnji rad na otkrivanju i obilježavanju grobišta i mjesta stradanja zamro nakon što je na razini države ukinut nekadašnji Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina te je poslove iz njihove nadležnosti preuzelo sadašnje Ministarstvo branitelja.

Zadaće Povjerenstva utvrđene su Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a sredstva za rad osigurat će se u proračunu Virovitičko-podravske županije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
21.2.2015. 7:41
Josipe, potpuno ste u pravu kada kažete da kod svake nedužne žrtve nema vaganja.
Imali smo barem 20 godina da odamo poštovanje svim nedužno stradalim iz II svj.rata.
Na našu žalost i sramotu, te nedužne žrtve i danas služe za jeftina politička prepucavanja kako bi se raspirivanjem strasti mobiliziralo biračko tijelo.
Jedna Njemačka si takvo što ne dozvoli, već je okrenuta radu i redu.
No, nama su to teško probavljivi pojmovi.
Zato i jesmo tu gdje jesmo.
josip
21.2.2015. 6:19
Bilo bi dobro imenovati komisiju za istraživanje žrtava svih režima, bitne su podjele. Zločini Srba, zločini Hrvata, zločini Bošnjaka.... Podjele, podjele i podjele....Mržnja, mržnja, mržnja! Inače ovo stavljanje fašizma i komunizma, tj. socijalizma u ex.yu u isti koš je bolesno. Za režim kao što je bio u NDH i Njemačkoj koji je imao za cilj istrebljivanje više rasa i nacija, koji je radio konclogore za istrebljivanje djece i žena reći da je bio isti kao režim koji imao mračne strane u kojem su se radili zločini iz osvete kao što je bio Križni put i mnoga ubojstva koja su radili pojedinci ili grupe iz osvete ili pol. motivirani a cilj im nije bio istrebljivanje rase ili nacije. Ubijani su bili svih nacija. I Srbi i Hrvati i Slovenci! To je dovoljan dokaz. Jesu li partizani činili zločine? Jesu, naravno! Kao i u svakom ratu, uvijek ima zločina. Ali opet kažem da uspoređivanje i izjednačavanje sistema, onog ex-yu socijalizma s fažizmom nije normalno!!! Nedužna žrtva je žrtva i nema tu vaganja!
Autor Lj.R.W.
21.2.2015. 1:18
@slobodagovora
Preporučujem ti kolumnu "Žrtve komunizma u našoj županiji - važno pitanje?"
Ako "bać Joza" potpisuje stajališta iz ove moje kolumne, odmah je povlačim!
Ista "sisa"?
Aj, "slobodagovora", čitaj moju koilumnu pažljivo, pa se javi (i bez seksualnih fantazija, molim!)
jedna.
18.2.2015. 20:56
gospodine slobodagovora izvrsna ideja!
slobodagovora
18.2.2015. 17:42
@ jedna, a što mislite u to povjerenstvo imenovati Autora i baćka?
Koji bi to uspješan tim bio, ionako su na istoj " sisi".
jedna.
18.2.2015. 17:01
je je drugovi i drugarice, zaboravili ste u povjerenstvo imenovati personu kao što je Autor Lj.R.W. molim ispraviti grešku!
Autor Lj.R.W.
18.2.2015. 16:45
Da li članovi ovog povjerenstva imaju i neko zanimanje? Nije presudno, ali ima li u njemu bar jedna osoba koja nije Hrvat? Ili se sugerirara sastavom povjerenstva da su žrtve komunističkog sustava samo Hrvati? I ponavljam, zar je sve vrijeme od 1945. dominirao komunistički sustav, ili je bilo i vremena socijalizma u tom razdoblju? I najvažnije, što ćemo sa žrtvama 1941.- 1945., i sa žrtvama sustava 1991. do danas? Dobro je znati povijest, dobro je označiti mjesta stradanja, ali što ćemo sa Židovima-žrtvama za koje nema jednog jedinog spomenika u VPŽ (izuzimajući poneke spomenike žrtvama fašističkog terora, ako su sačuvani u naletu "čišćenja" urbanih i mjesnih prostora 1991. - 1995.) A podaci govore da je smrtno stradalo za VRIJEME ŠOAH, u današnjoj VPŽ najmanje - 300 Židova! Hoćemo li i dalje polagati cvijeće na tlo i plaiti šest svijeća, na nogostupu, ispred "Borova", za Međunarodni dan Holokausta!?
mirovnjak2
18.2.2015. 8:39
Fremen!
Naravno da ne zazivam objavu imena djece, a kamoli unučadi. Sačuvaj Bože.
No na ovaj upis me ponukala slika i neki ljudi sa nje.
Jedan je prije neko vrijeme dao jedan intarvju gdje je govorio o svom obiteljskom stablu.
Slučajno imam prijatelja koji tu obitelj odlično poznaje.
Radi se o jednoj poštenoj težaškoj obitelji kojom bi se svatko normalan trebao ne stidjeti već ponositi.
No taj gospodin je u svom intervju mnoge činjenice toliko iskrivio iz samo njemu znanih razloga da taj moj prijatelj kada sam mu dao da to pročita nije mogao doći sebi.
Autor Lj.R.W.
18.2.2015. 2:16
Templarius je sve bitno napisao! Jedino bih dodao da se Povjerenstvo bavi delikatnim pitanjima, i valjalo bi, već ako se u to ide, prethodno konzultirati povjesničare, pa da se točno vidi o kojim se žrtvama radi? Ne sporim da prvih godina "narodne vlasti" nije bilo i likvidacija bez suđenja, ali bilo bi loše ako b i se pod žrtvama komunističkog režima mislilo na - ustaše od kojih je jedasn znatan dio okrvaviko ruke! I ne zaboraviti9 da se već negdje od 60-tih dodina u odnosu na države Istočnog bloka Jugoslavija i Hrvatska znatno razlikovala, upravo po liberalizmu, od staljnističkih režima Istočnog bloka. I ne vidim baš da se osnivanjem ovog povjerenstva uzima ozbiljno poruka i generala Gotovine ali i Koilinde: OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI, RJEŠAVAJMO KATASTROFALNU EKONOMSKO-SOCIJALNU SITUACIJU U RH, i u našoj Županiji!
slobodagovora
17.2.2015. 21:30
"Sredstva za rad osigurati će se u proračunu Virovitičko -podravske županije"
Nadam se da neće za to dizati kredit koji će moji unuci otplaćivati?
freeman
17.2.2015. 18:35
da, da, njihova djeca i unuci trebaju ispaštati, bolje ne dirajte to, jer to je nemoguće raspetljati...
mirovnjak2
17.2.2015. 16:37
Sidro!
Ni tko normalan ne bi imao ništa protiv točne objave svih podataka, ali ne po sustavu "majke mi" i da se u tu objavu uključe i rodbina svih pa i sudionika ovog sastanka.
Direktnih izvršitelja zločina malo je među živima, ali imaju potomke i ima onih koji su živjeli nakon zločina a bili su vjerni odani tom sustavu.
Za to samo naprijed, ali samo ne selektivno.
Templarius
17.2.2015. 12:51
de nek sad neko kaze da zupan i ekipa ne rade za dobro svih nas. karamaku ce se idjea sigurno svidjet. mi smo se uvijek znali dobro supkat. sanderu, kosorki pa sad i karamarku. vrlo napredno i efektivno sredstvo za otvaranje novih radnih mjesta i bolji zivot svih gradjana zupanije . dokazana fora koja ce nekima posluziti za cuvanje klimavih funkcija i dodvoravanje onima gore... jos se pozivaju na evropsku konvecniju... iako je HR sabor vec osudio zlocine pocinjene u Tom rezimu... isto tako EK je samo preporucila da se zlocini istraze, jer nije u redu da bilo cija mrlja ostane skrivena. rezolucija nije donesena dvotrecinskom vecinom glasova i kao takva nije imala nikakvu ulogu... zemlje u kojima je rezim izveo vojsku na ulice , poput madjarske, cehoslovaske i rumunije, podrzale su takvu rezoluciju veoma odlucno. sistem u kojem smo mi zivjeli na veliku zalost onih koji bi to htjeli drugacije prikazati nije bio u toj mjeri totalitaran kao kod nekih nasih susjeda... vise je bio utopijski, tvornice radnicima i takve fore... zar vi tamo zasita nemate pametnija posla? sidro u pravu si valjalo bi sad provjerit clanarine svih tih likova i nek se zna ko je svojim clanstvom u partiji podrzavao taj totalitarni rezim... a danas obnasa funkcije... podnesemo zahtjev toj istoj komisji i nek se decki malo zabavljaju... pravdanja u stilu drugi su me prijavili ne vrijede... pola moje familije bili su clanovi te iste partije , a danas su u hdz-u... tako je sa svima vama koji tvrdite drugacije... ko god je bio na nekoj funkciji u onom sistemu morao je biti clan te iste partije... znaci podrzavao je taj totalitarni sistem... ne zaboravite da je i tudjmna bio titov general i provoditelj odluka u vrijeme najveceg totalitarizma tog istog sistema... dok su drugima oduzimali zito i kukuruz sa tavana on je imao funkciju i zivot poput nekog lorda u sred beograda... ajmo kopat po kosturima... mozda na taj nacin nadjemo naftu pa nam svima bude bolje...
SIDRO
17.2.2015. 10:31
Mislim da je u naslovu trebalo još biti .......... i javna objava svih onih koji su blili članovi ili su radili za UDBU, KOS i popis svih istaknutih omladinskih i partijskih drugova!
Lynx
17.2.2015. 9:22
Umjesto za žive, brinimo za mrtve...


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.