Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Politika

Imaju li političari pravo zbog svojih okršaja gasiti službene stranice županija?

  Tena Šojer/Netokracija           11.04.2014.         2230 pogleda
Imaju li političari pravo zbog svojih okršaja gasiti službene stranice županija?

Ako ikome nije bilo jasno, naravno da ne bi trebali imati, no to nije spriječilo gašenje službene web stranice Virovitičko-podravske županije. Ako ste kojim slučajem upravo danas odlučili posjetiti je, primijetit ćete da je nedostupna i da namjesto informacija koje ste možda tamo željeli naći stoji kratka i sarkastična poruka: ”Otišli smo na Kubu, za više informacija obratite se ministru zdravlja Rajku Ostojiću”.

Nije li slučajno nekome jasno spominjanje Kube, riječ je o referenci na otvoreno pismo istog tona koje je tamošnji župan Tomislav Tolušić nedavno uputio već gore spomenutom ministru. Tako je Tolušić, koji je očito jednoć pogledao Mooreov dokumentarac Sicko, poručio:

Postoji jedna država otok u Latinskoj Americi, jedna od rijetkih svjetskih država koja je još uvijek komunistička diktatura, zemlja poznata po kršenju ljudskih prava i sloboda, rumu, turizmu i još jednoj stvari. To je Kuba. A ona stvar po kojoj je Kuba možda i najpoznatija je jedan od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu. [...] Ajde Rajko moj, ministre naš, uzdanico naša, molim te, zvrcni Fidela. Na minutu. Sekundu barem. Ako ne možeš ti, pitaj Zokija, pajdaši ste. Ako ga dobiješ, pitaj ga bi li primio nas bokce iz Virovitičko-podravske županije kod sebe na Kubu? Malo nam je glumpavo tu u našoj županiji – ukidaš nam bolnicu, ne želiš se družiti s nama, ne voliš nas, jučer si nam počeo i ukidati odjele, odoše nam doktori, a ne plaćaš ni račune.

Ne ulazeći u politička pitanja i prepucavanja, pripajanja bolnica te politike i planove javnog zdravstva, gašenje službene stranice županije potpuno je neprikladna reakcija.

Gašenje službene stranice nije protest

Za početak, službene stranice županija (i ostalih upravnih jedinica, državnih tijela, javnih institucija) nisu osobno vlasništvo mandatnih političara, kojima mogu slobodno baratati ovisno o osobnim ili političkim stavovima - piše Tena Šojer na portalu Netokracija. Riječ je o stranicama koje su stvorene za županiju i njene, ali i sve druge stanovnike i potencijalne posjetitelje te koje bi im trebale pružati željene i potrebne informacije.

Pod potrebne informacije ne podrazumijevaju se reference na Kubu, kao ni stranačka prepucavanja i prozivanje opozicije koja su se donedavno mogla vidjeti kao “obavijesti” na stranici – ni jednom ni drugom nikako nije mjesto na stranicama koje službeno predstavljaju jednu županiju.

Drugi, i ne manje bitan faktor u neprikladnosti ove reakcije, je činjenica da sam čin nije vrlo efikasan. Internetski korisnici, čini se, nisu se bacili u afan zbog nemogućnosti pristupa stranici pa tako neće ni proizvesti potencijalnu PR krizu koja bi ponukala brzu reakciju prozvane strane, a župan, ili druga osoba koja je postavila sadržaj, na ovaj način ponajviše šteti upravnoj jedinici za koju je odgovoran te njenim građanima.

Cenzura nije komunikacija

Nije tajna da domaćim političarima retorika i komunikacija nisu jača strana, osim ako je riječ o međusobnom dobacivanju i jeftinim replikama, a pogotovo kada je riječ o onoj u digitalnom obliku. I dok često tvrdimo kako bi se domaći političari trebali više služiti internetom kao medijem komunikacije, obično mislimo na primjere poput Neelie Kroes i na korištenje društvenim medijima i mrežama kako bi se ostvarila izravna i dvosmjerna komunikacija s građanima te olakšao protok informacija i transparentnost u politici.

Protok informacija, komunikacija i transparentnost se, ako nekom možda nije bilo apsolutno bjelodano, NE postižu gašenjem službenih stranica i zamjenjivanjem istih političkim prozivkama. Potonjima je mjesto na službenim sjednicama i sastancima gdje se takva pitanja rješavaju (po mogućnosti uz bolju i produktivniju retoriku), a službene stranice trebale bi ostati ispunjene ažurnim, objektivnim i službenim informacijama.

Gašenje istih, pa čak i iz protesta, zapravo je cenzura - kontrola informacija i onemogućavanje komunikacije i izražavanja, i to još na službenom državnom, odnosno županijskom mediju.

Za sve osobne i političke prepirke među političarima na internetu, tu su njihovi osobni Facebook/Twitter/Google Plus i ini profili koje mogu (zlo)upotrebljavati i gasiti do mile volje, a ono što ipak nije u njihovom vlasništvu trebalo bi ostaviti na miru.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nicko
15.4.2014. 12:46
znači više je ljudi došlo provjerit da li ste stvarno toliki kreteni nego što se inaće dolazi "informirati"?
fitilj
15.4.2014. 11:27
@gvardijane s obzirom da sjediš na izvoru informacija vjerujem da xi u pravu kada tvrdiš da je stranica radila u ilegali. Mogli su je otvoriti samo ti, tj. ROKS i stanovnici Kube.
Sulejman veliki
15.4.2014. 10:18
E moj gvardijane, ne zna se tko je blesaviji - ti koji braniš neobranjeno ili onaj koji je naložio podčinjenom ovu stupidariju.
drug
15.4.2014. 9:48
Vlast obahati barabe i kriminalce. Da porezna radi svoj posao ne bi se dogodilo da se palamudi preko društvenih mreža i to službenih stranica...
No, da bi se to dogodilo, netko treba shvatit da je na vlasti i da to iskoristi...
gvardijan
15.4.2014. 9:34
Stranica nije bila "ugašena", jer bi to značilo da je prekinuta veza fizičkog servera i DNS-a i to može potvrdititi svaki informatičar. Upravo suprotno, stranica je radila i to daleko više nego u danima prije toga, što se može vidjeti u statističkim podacima Cpanel-a stranice. Jedino je stranica izgledala malo drugačije nego inače. ;)
nicko
14.4.2014. 0:12
nije da je nekome nedostajao taj partijski bilten
Terminator
13.4.2014. 23:57
Izrada novog designa web stranice iziskuje gašenje stare, bar preko vikenda, no uz vrlo visoku razinu homofobije prema svima koji nisu "poslušnici" pojedinaca na vlasti u VPŽ. Lijepo baš.
francek
12.4.2014. 17:48
Potpuno neočekivan potez odgovornih !
slobodagovora
12.4.2014. 15:34
Ovakovo nešto se radi samo iz dva razloga,
iz straha ili po nečijem nalogu?
Treće ne postoji.
mastermind
12.4.2014. 10:57
Sramota! Pa to je uvreda svakom normalnom stanovniku ove županije, prave nas idiotima! Tena je sve napisala, za takve "fore" nek koriste fb a ne SLUŽBENE stranice županije!
lepotan
12.4.2014. 10:29
Čovjek mora biti mudar i pametan, dorastao. Ne ćemo ovime ništa dobro postići.
Terminator
12.4.2014. 10:08
Pokušavam kontaktirati Raula ili bilo koga od njegovih radi informacije kako ovako brzo pojedincima izdaju vize za Kubu, a ja nikako da je dobijem. Dobijem Muju, susjeda Antu i Rajka, a oni me upute na Noinu arku iza zgrade županije. Rano jutros dođem ti ja tamo kad arke nema. Izgleda već otišla. Baš imam je.... sreće! Vjerojatno sve već mnogo prije isplanirano, urota čista. Ili možda neki zatražili politički azil. Možda i strah od kaznenog progona za nezakonita zapošljavanja? Sve je moguće. Možda teorija urote, kodno ime Kuba koje dekodirano znači Remetinec? Zaista sam zbunjen ovih dana i noći.
Nakon nekoliko dana i neprospavanih noći glede ovako velikodušne ponude običnom neukom puku da krene put Kube, zainteresirano i manijakalno sam surfao po netu i možda pronašao odgovor, valjda. Kažu, Havana, Kuba, dobre vijesti za sve koje muči problem ćelavosti stižu iz Havane gdje je znanstveni tim sa sveučilišta uspješno regenerirao kosu. Postupak koji bi mogao pružiti idealnu alternativu već poznatom presađivanju vlasi počeo je uzgojem dviju različitih vrsta stanica izuzetih iz folikula miša. Tako uzgojene stanice kasnije su presađene u folikule miša koji nije imao dlaka. U roku od samo tri tjedna, iz 74 posto ugrađenih folikula narasle su nove crne dlake. Povezane su sa nervima i potpuno funkcionalne, a raznim metodama moguće im je mijenjati gustoću i boju. Još zanimljivije zvuči to da su znanstvenici sličan eksperiment izveli na mišu i sa stanicama ljudskih folikula i tako dobili ljudsku kosu. No prerano je za oduševljenje jer, iako eksperiment pruža nadu, ćelavi miševi morat će podnijeti još najmanje deset godina eksperimentiranja prije nego što metoda bude primjenjiva na ljudima.
I evo ti vraga, sada me muči pitanje-ta što ću ja tamo kada još uvijek imam kosu? Izgledno je da će se (bar moje) putovanje morati odgoditi...ostalima koji su ishodili vize na crno, sretan put! Vratite nam se u raznim bojama i malo, malo pametniji. Ili ne, ili... Tada možda i dobijete bolnicu na upravljanje po Vašem "kubanskom" modelu. Svatko ima prava pobjeći bilo gdje od stvarnosti, no sve to vrlo kratko traje. Viva Havana, Viva la revolucion! ! Viva Mujo i Ante i svi moji sugrađani! Che je još uvijek živ!
bazinga
12.4.2014. 10:03
Bahatost, arogancija..ili ipak nešto treće?! Idemo se malo igrati sa službenim stranicma, poput svakog nedoraslog djeteta sa cerebralnim oštećenjem..
marita
12.4.2014. 9:36
Dabogda se nikad vratili
freeman
12.4.2014. 9:09
možda su išli vidjeti cijene stanova
fitilj
11.4.2014. 23:52
Možda se radi o zabuni, jer su sponzori spomenute stranice mislili; "popušili smo ku*u"
Nano-59
11.4.2014. 22:37
Nismo mi te sreće da tamo i ostanu, doći će natrag prije nego Lesi doma


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.