Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Ikea ostvarila solidnu dobit prije oporezivanja u proteklom desetljeću

        24.11.2009.         1339 pogleda
Ikea ostvarila solidnu dobit prije oporezivanja u proteklom desetljeću

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea u posljednjih je deset godina poslovao sa snažnom dobiti prije oporezivanja u visini 200 milijardi švedskih kruna (28,8 milijardi dolara), objavio je u ponedjeljak švedski poslovni dnevnik Dagens Industri. Budući da Ikeine dionice nisu uvrštene u burzovne kotacije i kompanija izvješćuje samo o prihodima a ne i o dobiti, Dagens Industri se za izradu procjena koristio godišnjim izvješćima Ikeine matične kompanije sa sjedištem u Nizozemskoj Ingka Holding.

Najbolja godina maloprodajnog konglomerata bila je 2007. kada je ostvario dobit prije oporezivanja u visini 29,8 milijardi kruna, piše taj dnevnik.2000. dobit prije oporezivanja bila je u visini 18 milijardi kruna, piše dalje taj list. "Pogodila nas je financijska kriza i dobit nam je smanjena", kazao je Goran Grosskopf, predsjednik upravnog odbora Ingka Holdinga u razgovoru za list Dagens Industri. "Teže je, no zahvaljujući značajnom smanjenju troškova daleko smo od krize".

Približno polovina dobiti prije oporezivanja u navedenom razdoblju reinvestirana je u Ikeine maloprodajne centre, dok je oko 11 milijardi kruna iskorišteno za isplate dividendi a iznos od 47 milijardi kruna uplaćen u Inter Ikea Systems za buduća ulaganja, procjenjuje taj dnevnik. Inter Ikea Systems u vlasništvu je zaklade koju kontrolira obitelj osnivača Ikee Ingvara Kamprada.Ikea je bila u mogućnosti pomoći nekima od podizvođača koje je pogodila globalna recesija, kazao je Grosskopf.

Grupa je ukazala na naznake stabilizacije ključnih tržišta, no i dalje je oprezna glede prognozi poslovanja. Osnovana 1943., Ikea upravlja s približno 300 maloprodajnih centara u više od 35 zemalja svijeta.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo