Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Kultura

Igor Ruf: Nema ni pogrešnog ni pravilnog tumačenja mojih skulptura

  spm           27.03.2014.         3263 pogleda
Igor Ruf: Nema ni pogrešnog ni pravilnog tumačenja mojih skulptura

Vrlo rijetke su prilike da umjetnik, osobito ako je priznat i afirmiran, pred publikom govori o svojim djelima i njihovim tumačenjima i pritom još odgovara na pitanja publike. Upravo takav nezaboravan doživljaj priredio je Društvu Virovitičana mladi, ali već ugledan i afirmiran likovni umjetnik Igor Ruf, koji je treće srijede u ožujku održao predavanje s prezentacijom svojih  djela. Ruf je Virovitičanima predstavio svoj rad od prvih godina na Likovnoj akademiji do aktualne Izložbe brda, namještaja i hodajućih prostora, koju je, kao magistar likovnih umjetnosti, priredio u Multimedijalnom centru Split. 

 - Na prvoj i drugoj godini na Likovnoj akademiji upoznaju se tehnike i materijali, da bi se na trećoj godini počeo razvijati umjetnički identitet – počeo je Igor Ruf izlaganje prikazujući neke od svojih prvih radova.

Rufovi tadašnji radovi su od drveta i metala, materijala od kojih se ne odvaja ni danas, jer je zadržao jednostavan, konkretan i praktičan pristup materijalima i oblicima.

Skulptura u vinogradu gospodina Franje G. intervencija u otvorenom prostoru koja prikazuje kružni odsječak sunca i zrake koje se spuštaju na zemlju, dimenzija 190 x 40 x 256.

-  Prva ideja za skulpturu u vinogradu gospodina Franje bila je konj, ali želio sam se odmaknuti od uobičajene asocijacije – pojasnio je umjetnik konstrukciju koja predstavlja čvrsto sunce koje  pouzdano i uvijek sja.

Model Generičkog grada je konstrukcija od ljepenke, dok je Objekt 1991. – 2008 . prijedlog zahvata u javnom prostoru, a predstavlja mobilne stube od drveta i metalnih vijaka (95 x 190 x 300) , koje mogu mijenjati smjer i voditi do različitih ciljeva.

 Na Izložbi brda, namještaja i hodajućih prostora predstavljeni su ambijentalni radovi i svjetlosni objekti. Jedan od njih je Breeze, koji stvara atmosferu povjetarca koji unosi svježinu, a igra svjetla i sjene postignuta je ventilatorom i led rasvjetom.

Ambijentalni rad je i One of the kind and five others, također kombinacija svjetlosnih objekata, a prikazuje stalak u obliku lutke iz izloga kojem je umjesto glave svijetleći ekran u kojem je igra sjena. Kip je okružen istim takvim ekranima, postavljenim na stalke, koji predstavljaju „others“ . Četiri ih je. Peti je promatrač? Ili umjetnik? Jednako provokativno je i Medvjeđe postolje, koje je toliko veliko da se umjetnik u njega može popeti i u njemu svira gitaru. Osobina je svih radova Igora Rufa da intenzivno provociraju različita tumačenja, što umjetnik objašnjava:

 - Nema pogrešnog i pravilnog tumačenja skulptura. Radio sam ih isključivo zbog sebe i dodvoravanje publici ne dolazi u obzir. Svaka od njih navodi promatrača da im posveti pažnju i da o njima razmisli – tumačio je mladi umjetnik pristup svojim djelima i zapitao -  Jeste li kada sat vremena razmišljali o nekom kipu ili slici?

Stol s brdima naveo je prof. Kolesarića da zapita kako radovi korespondiraju s publikom, budući da osjeća da  pejzaž proizvodi drukčiju emociju nego što dopušta stol na kojem je smješten, na što je Ruf odgovorio da je doživljaj stvar tumačenja. Mirjana Pokupić na to je podržala stav je da svaka umjetnina poligon za pluralizam misli i doživljaja.   

Predstavljanju Igora Rufa prisustvovali su njegova majka i djevojka te mladi prijatelji iz Virovitice, a stariji članovi Društva nadaju se da će ih češće viđati na sastancima Društva Virovitičana. Prilika je već sljedeći susret u travnju, za koji je Mirko Kovačević najavio gostovanje također mladog virovitičkog likovnjaka, grafičkog dizajnera, književnika i strip crtača Davora Šunka.

Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.