Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Igor Ruf izlaže u Institutu za suvremenu umjetost

        24.02.2016.         2432 pogleda
Igor Ruf izlaže u Institutu za suvremenu umjetost

U petak, 26.veljače u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20, Zagreb) bit će otvorena samostalna izložba Virovitičanina, dobitnika nagrade Radoslav Putar (2014.), Igora Rufa Frizerski salon za brdo.

Igor Ruf (Virovitica, 1984.) dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2014., predstavlja se u po prvi puta u Institutu za suvremenu umjetost novom samostalnom izložbom, na kojoj u maniri svojih dosadašnjih radova, svoje djelo gradi višemedijski.

Izabranim momentima iz osobne memorije, stvarnim događajima i uspomenama, dodaje svoju interpretaciju ili viziju. Odabrani su elementi obično sasvim uobičajene provenijencije, ništa posebno ili epohalno značajno za društvnu okolinu, ali iz tko zna kojeg razloga, ucratni su u osobno tkivo, osobnu mitologiju autora.
Zatečenu uspomenu Ruf prerađuje i reciklira i nadograđuje najčešće počinjajući od nekog stvarnog objekta, kojemu dodaje nove kiparske elemente, zvuk, i prerepoznatljive stripovske simbole.

„...I premda u radu „Frizerski salon za brdo“, u kojem autor spaja kosu s brdom i brdo s frizerskim salonom, nedvojbeno možemo iščitati njegov dijalog s nadrealistima, humor s kojim pristupa predtekstu i ironijska igra s konvencijama, jasno upućuju na parodijske elemente i kritički odnos, te udaljavanje umjetnika od nadrealističkog kanona. Jedan od signala parodije je i strip obješen na zid frizerskog salona, u kojem „Brdo Smrdo“ poziva borove na igru "brice i mušterije", a kojim autor uvodi u svoj rad ludizam kao njegov gradbeni element. Prema Nabokovu "satira je lekcija, a parodija je igra". Igor Ruf ne ulazi slučajno u intertekstualni parodijski dijalog s nadrealističkim predtekstovima, jer i on, kao i nadrealisti, koristi upravo igru kao okidač za ekspresiju apsurdnog...“ iz teksta Mirne Rul.

Izložba ostaje otvorena do 19. 03. 2016.
Radno vrijeme galerije: utorak – subota 12:00 – 19:00 sati

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura