Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Igor Andrović na sastanku Svjetske banke s lokalnim čelnicima i nositeljima razvoja: Slavoniji trebaju veće plaće i veće porezno rasterećenje poduzetnika

  hrt/foto Kristijan Toplak           21.02.2018.         1036 pogleda
Igor Andrović na sastanku Svjetske banke s lokalnim čelnicima i nositeljima razvoja: Slavoniji trebaju veće plaće i veće porezno rasterećenje poduzetnika

Projekt Slavonija u središtu je pozornosti dvodnevnoga sastanka u Osijeku na kojem predstavnici Svjetske banke s lokalnim čelnicima i nositeljima razvoja razgovaraju o mogućnostima financiranja iz EU fondova.

Uz ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelu Žalac, sastanku u Osijeku, između ostalim, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i župani, Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Vukovarsko-srijemske, Božo Galić. Osim toga, ovaj dvodnevni skup, okupio je sve važne dionike s područja pet slavonskih županija, a s područja Virovitičko-podravske županije, bila je i v.d. ravnateljica Razvojne agencije VIDRA-e Željka Vuković, kao i predstavnici razvojne agencije grada Virovitice VTA.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije želi da se stručnjaci te banke svojim analizama i savjetima uključe u pripremu posebnog operativnog regionalnog programa za istok Hrvatske.
Svjetska banka za mnoge je resore radila analitičke podloge. Mislimo da ih je važno uključiti kao stručnjake, posebice za nerazvijena područja, koji rade zajednički s Europskom komisijom i u drugim zemljama članicama. Na ovoj ćemo radionici zajednički sa svim nositeljima razvoja razgovarati o tome kakvo je trenutačno stanje i koje su to kratkoročne mjere koje će pomoći, a posebice o onome što trebamo znati za sljedeću financijsku perspektivu. To je, kako smo najavili na zadnjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, priprema za poseban regionalni operativni program koji želimo za područje istoka – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na skupu u Osijeku.

Obraćajući se nazočnima virovitičko-podravski župan Igor Andrović, između ostalog je naglasio važnost budućih projekata za područje cijele Slavonije kao i Virovitičko-podravske županije.
–Virovitičko-podravskoj županiji je iznimno važna bolja prometna povezanost s ostatkom Hrvatske. Virovitica je jedino središte neke hrvatske županije, koje je čak 80 kilometara udaljeno od najbliže autoceste i zato nam treba bolja prometna povezanost sa Zagrebom. Slavoniji trebaju veće plaće i veće porezno rasterećenje poduzetnika – naglasio je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a u ovome je dobio potporu ministrice Gabrijele Žalac.

Podsjetimo, Projektom Slavonija, Baranja i zapadni Srijem 2 i pol milijarde eura, većim dijelom iz EU fondova, osigurat će se isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Cilj je gospodarski oživjeti istok Hrvatske, otvoriti nova radna mjesta i usporiti iseljavanje. “Trenutačno smo na 4 milijarde 400 milijuna kuna ugovorenih projekata. To je 24% od ciljanog iznosa i tim smo rezultatom iznimno zadovoljni”, rekla je ministrica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti