Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Idućega tjedna nacrt trećeg programa pomoći uzgajivačima svinja

  Hina           02.09.2023.         1633 pogleda
Idućega tjedna nacrt trećeg programa pomoći uzgajivačima svinja

Ministrica poljoprivrede Marije Vučković poručila je u petak da su učinili sve da se osigura opstojnost svinjogojstva u Hrvatskoj, koje je suočeno sa širenjem afričke svinjske kuge te najavila da će idućega tjedna javnosti biti predstavlen nacrt trećeg programa koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljenog očekivanog prihoda ili pomoći za neku drugu vrstu proizvodnje dok ne bude moguća svinjogojska.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić i državni tajnik Mladen Pavić sa suradnicima u petak su održali u Otoku sjednicu Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na temu daljnjih aktivnosti i mjera u svrhu suzbijanja širenja ove bolesti, a drugom dijelu sastanka pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izvijestili su iz Ministarstva.  

"Činimo apsolutno sve da osiguramo opstojnost svinjogojstva u Hrvatskoj, promptno smo reagirali i poštujući savjete struke nastavljamo s provedbom brojnih aktivnosti definiranih Naredbom. Također, mi smo već proteklog tjedna započeli s isplatama prvog programa potpore, drugi program je na odobrenju u Europskoj komisiji, dok će već sljedećeg tjedna u javnosti biti nacrt trećeg programa koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljenog očekivanog prihoda ili pomoći za neku drugu vrstu proizvodnje dok ne bude moguća svinjogojska. Razmišljamo i o dodatnim mjerama pomoći drugim uključenim dionicima. Osim nadležnim službama i uključenim tijelima uprave, zahvaljujem svim posjednicima na radu i strpljenju", izjavila je ministrica Vučković.

Zaključila je da su jedino jamstvo da se proizvodnja održi i stanje vrati na staro visoke biosigurnosne mjere.

"Danas smo dogovorili dodatne aktivnosti kako bismo usporili i suzbili širenje afričke svinjske kuge te angažman i nastavak razgovora s jedinicama lokalne samouprave u odnosu na aktivnosti vezane uz zbrinjavanje nusproizvoda. Nastavljamo intenzivno sve aktivnosti u skladu s našim Akcijskom planu te novom Naredbom je jučer stupila na snagu. U ovom trenutku obiđeno je nešto više od 7 tisuća gospodarstava na ovom području; u tijeku su i njihove rekategorizacije te se u tom smislu provode dodatni pregledi kako bi se utvrdila razina biosigurnosti", kazala je predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić.  

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić izrazio je zadovoljstvo podrškom Vladete Ministarstva poljoprivrede na aktivnostima suzbijanja afričke svinjske kuge. Istaknuo je tradiciju i važnost svinjogojstva za ovo područje te dodao kako je siguran da će jedinice lokalne samouprave u sinergiji s Vladom i Ministarstvom pružiti svu potrebnu pomoć svinjogojcima, o čemu svjedoče već započete isplate, ali naglasio je i kako se već razmišlja o razvoju svinjogojstva nakon izlaska iz krize izazvane ovom bolešću i novim, za sektor važnim, projektima na ovom području,navodi se u priopćenju.   

Iz Ministarstva podsjećaju da su pored brojnih i intenzivnih aktivnosti informiranja i educiranja uz više od 200 tisuće letaka i stotine radionica na temu ASK i biosigurnosti za lovce, veterinare, posjednike svinja i veterinarsku inspekciju, na kojima je sudjelovalo više tisuća polaznika, propisi o biosigurnosti na snazi su od 2009. godine, a od 2019. godine provodi se kategorizacija svih objekata na kojima se drže svinje u odnosu na biosigurnost. Do danas je kategorizirano više od 74 tisuće objekata, a ujedno je i onim objektima koja su unaprijedila biosigurnost omogućena ponovna kategorizacija, pri čemu je broj objekata niže kategorije smanjen za 25 posto, navode iz Ministarstva

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda