Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Idu izbori, opet najavljena obnova Palače Pejačević

        15.03.2009.         1489 pogleda
Idu izbori, opet najavljena obnova Palače Pejačević

VIROVITICA - Vijest da je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vinko Mladineo, u Viroviticu donio 1,4 milijuna kuna namijenjenih rekonstrukciji i sanaciji Palače Pejačević koja je teško stradala u požaru, sada već daleko 1998. godine, izazvao je različite reakcije u virovitičkoj javnosti. Mnogi su već primijetili da se za ta nesretna zgrada, zaštićeni spomenik kulture, ozbiljnije spominje samo uoči izbora, bilo parlamentarnih ili lokalnih. U studenom 2007. godine, uoči izbora za Hrvatski sabor, čak su na pogodnoj svečanosti, otvoreni i radovi koji nikada ozbiljno nisu započeli.

«Uvijek su neki izbori, oni nas ne zanimaju, mi moramo raditi na našim projektima. To što je novac stigao upravo sada nema veze s izborima. Radi se samo o promijeni koncepta financiranja obnove», odgovara na optužbe gradonačelnik Ivica Kirin.

Podsjetimo, Grad Virovitica dodijelio je koncesiju tvrtki Gramatinvest na rok od 20 godina uz naknadu od milijun kuna godišnje. Ukupna potrebna ulaganja na objektima Palače Pejačević procijenjena su na iznos od 35 milijuna. Ulaganja u prostore koji bi koristila gradska uprava (kat i potkrovlje) od 12,3 milijuna kuna Grad bi platio kroz zakupninu na isti rok od 20 godina. Rok izvođenja radova bio je jedna godina od pravomoćnosti građevinske dozvole za pojedinu fazu građenja. Međutim, ugovor o koncesiji sa zagrebačkom tvrtkom Gramatinvest d.o.o. sklopljen 24. kolovoza 2007. godine je raskinut jer koncesionar nije plaćao izvođaču radova, tvrtki Emporion plus d.o.o. iz Zagreba.

Radovi koji su do 9. listopada 2008. godine izvedeni prema ocjeni nadzornog inženjera i stalnog konzultanta procijenjeni su na 2,4 milijuna kuna. »Uložiti  35 milijuna kuna u mrtav objekt bilo bi ekonomki neopravdano i dobili bi veliki kritike građana bez obzora koliko je nama stalo da tu zgradu konačno obnovimo. Palača Pejačević će se raditi u dvije faze, prva je sanacija pročelja, stolarije i rješavanje poslovnog prostora. Ne znamo kako će se puniti proračun s obzirom na recesiju, ali imamo dogovor s Ministarstvom financija da u projekt ipak krenemo.  Ako situacija bude lošija nego što je sada sačekat ćemo s obnovom», kaže Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mišo111
16.3.2009. 20:31
Sve je točno izuzev 2008 godine, naime 2008 godine platio Kiro Kožnjakovom koncesionaru 2.000.000,00 kn za odustajanje od koncesijskog ugovora, a da za to mije ništa napravio.
marshall
15.3.2009. 14:04
godina 2002.-stavljen krov. gosina 2003. - ništa, godina 2004. ništa, godina 2005.-ništa, godina 2006.-ništa, godina 2007.-ništa, godina 2008.-ništa, e sad godina 2009.-izbori i poslije ako ostanu isti, opet ništa. ( pak je kriza, ne)


Još iz kategorije Virovitica