Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Priroda društva

Ideologije, politike i ljudske sudbine

  Davor Suhan/Moja Rijeka           01.06.2015.         2064 pogleda
Ideologije, politike i ljudske sudbine

Već dva i pol desetljeća u Hrvatskoj traju žustri prijepori oko političkih ideologija, mada je riječ samo o prividnoj pojavi. Naime, u svim javnim raspravama nikada nećemo čuti da se razgovara o njima, nego se takve političke i stručne diskusije svode na smušene „sudske“ debate o ljudskim sudbinama. Ovu ozbiljnu raspravnu stručno-političku dihotomiju nitko ne primjećuje – a razni ideološko-politički manipulatori time se vješto koriste.

Definicije fašizma i antifašizma kristalno su jasne, i ne ovise o tome čiju su uniformu nosili naši očevi i djedovi – a to je upravo znanstveni put kojim smo mi zabrazdili.

Ova glupa historijska „metodologija“ dovela nas je do toga da nam čak i neki studenti fakulteta političkih znanosti toliko otupave pa počinju vjerovati kako je ustavna utemeljenost hrvatske državnosti na antifašizmu komunistička propaganda – i onda još takvu imbecilnu historijsku revizionističku tezu pozdrave aplauzom. (Telegram.hr)

Ako se tako nešto može dogoditi onima koji povijesti Drugog svjetskog rata proučavaju studijski, s pravom se moramo upitati: Gdje je nastao taj kratki spoj u ljudskoj pameti?

Fiziološki, očito, u asocijativnom području moždane kore, odgovornom za inteligentno ponašanje, razmišljanje i učenje. Ali strateška kritična zona je svakako izvan koštane  lubanje, negdje u historiografskim oblastima društvenih znanosti koje u različitim povijesnim epohama ne uspijevaju jasnije raspoznati i sa dovoljno autoriteta kritički razdvojiti političku i osobnu razinu povijesnog diskursa.

Upravo je ta akademska šeprtljavost u nesnalaženju bespućima hrvatske povijesne zbiljnosti glavni uzrok ideoloških razmirica koje stvaraju duboka politička raslojavanja unutar hrvatskog društva – jer umjesto razboritih humanista, svi odjednom postajemo odvjetnici naših roditelja, stričeva i ujaka koji su se u određenom vremenu našli na suprotnim stranama.

Takav pristup, naravno, totalno je pogrešan, pogotovo kad je riječ o raščišćavanju tih silnih zaostalih povijesnih računa od 1941. do 1945., gdje je spomenuta osobna razina, prije svega (i u prvome redu), priča o ljudskim sudbinama – većinom običnih seljaka, zaokupljenih više svojim blagom, poljima i vinogradima, negoli politikom.

Zato upravo na tome tragu vidim pomirujući izlaz iz ovog našeg zbunjujućeg mentalnog labirinta koji bi nam svima skupa mogao biti od velike pomoći da se u nekom trajnom budućem dijaloškom susretu sa vlastitom prošlošću konačno dozovemo razumu:

Ako u raščišćavanju naših političkih odnosa sa različitim ideologijama, osobna imena naših bliskih rođaka prestanemo povezivati sa karakterom službenih povijesnih formacija fašističke i antifašističke vojske u kojima su proveli svoj ratni staž, na dobrom smo putu da partizanske, ustaške i domobranske postrojbe  stavimo na mjesto njihovih stvarnih povijesnih uloga, a nacionalno pomirenje njihovih vojnika dovedemo na razinu ljudske humanosti.

U suprotnom ostajemo i dalje jedina država u europskoj obitelji koja svoj nacionalni antifašistički identitet traži u rođačkim linijama poražene vojske, nesposobna razdvojiti osobne ljudske sudbine od povijesnog dobra i zla.

Kolumna Prirda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

UooH
2.6.2015. 11:44
Ha ha ha dobra ti je ova, iako ne mislim da bi se baš svaki složio, npr. Linić, Sabo, Merzelica, Tedeschi, Čehok .....
pocelo je
2.6.2015. 8:27
uooh svaki hrvatski lopov i ratni profiter ce se sloziti s tobom.
UooH
1.6.2015. 10:24
Davore možda je to tako zato što je kod nas ta antifašistička vojska pred sami kraj rata prešla u fašističku vojsku, a režim koji je nastupio je bio totalitarni komunizam koji nije nešto bolji od fašizma.


Još iz kategorije Priroda društva