Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Izbori 2020

iDario Vrbasija: Opcijom ujedinjenog centra omogućili smo biračima da više ne moraju birati manje zlo niti na desnom niti na lijevom političkom spektru

        03.07.2020.         1402 pogleda
iDario Vrbasija: Opcijom ujedinjenog centra omogućili smo biračima da više ne moraju birati manje zlo niti na desnom niti na lijevom političkom spektru
Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus nova je snaga na hrvatskoj političkoj sceni koja želi pružiti mogućnost potpuni zaokret i izgradnju nove Hrvatske.  Za razliku od drugih stranaka, pogotovo onih koje su bile na vlasti one u svom političkom djelovanju nikada nisu kompromitirali lažnim obećanjima niti političkim kalkulacijama. Zagovaraju  vrijednosti liberalne demokracije, a žele moderno i tolerantno građansko društvo koje štiti manjine, poštuje različitosti i ljudska prava. O tim temama za naš portal govori Dario Vrbasija, drugi na listi za IV. izbornu jedinicu.
 
Tko je Dario Vrbaslija i zašto je odlučio ući u politiku?
- Smatram da sam predan radnik i entuzijast kojem nije problem uhvatiti se u koštac s poslom i problemima. Uz to što sam trenutno zaposlen u marketingu turističke organizacije, vrlo sam aktivan u različitim udrugama, uglavnom povezanima uz glazbu i kulturu u širem kontekstu, nastojim djelovati i u znanosti, pišem znanstvene članke te planiram ove jeseni upisati doktorski studij, s obzirom da sam prošle godine specijalizirao marketing na poslijediplomskom sveučilišnom studiju pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Uvijek sam spreman na nove izazove, a jedan od njih je bio i ulazak u politiku i djelovanje za opće dobro. Naime, moj politički angažman počinje 2013. godine kada sam ušao u politiku, konkretno u HDZ, na poziv predsjednika i članova GO. Bio sam član stranke do 2017. godine kada sam, radi neslaganja s politikom stranke i njenog predsjednika, odlučio izaći iz HDZ-a i kandidirati se kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika grada Slatine. Na tim izborima uspjeli smo dobiti više od 25% glasova birača što nam je osiguralo pet mandata u Gradskom vijeću. Odlučili smo podržati tadašnjeg nezavisnog kandidata za gradonačelnika s liste SDP-a, koji je te izbore i dobio. Važno je naglasiti da nismo htjeli potpisivati nikakve koalicijske sporazume niti išta drugo sa SDP-om nego smo svo ovo vrijeme bili nezavisni od bilo čijih utjecaja, a tako će ostati do kraja mandata.

Cilj nam je bio pokazati da se može drugačije. To i pokazujemo na svakodnevnoj razini. U Slatini se u protekle tri godine događa pozitivan trend u brojnim smjerovima. Povećan je broj stipendija za studente i srednjoškolce, rodiljne naknade, izdvaja se značajan iznos za mjesne odbore, brine se o komunalnoj infrastrukturi, o udrugama, umirovljenicima, braniteljima i drugima. Gradsko vijeće je donijelo mjere za poduzetnike, potpisan je ugovor za aglomeraciju, provode se brojni projekti, energetske obnove i još puno drugih projekata. U posljednje dvije godine porastao je i broj zaposlenih u privatnom sektoru radi čega smo izuzetno sretni i zadovoljni. Većina građana to primjećuje, iako uvijek ima i onih koji će sve to minimizirati ili biti usmjereni na više ili manje konstruktivne kritike, bilo da su motivirani politički ili jednostavno ne podržavaju naš rad.

Zašto nova stranka i zašto baš FOKUS?
-
U ožujku ove godine s kolegama gradonačelnicima, načelnicima i predsjednicima vijeća, vijećnicima i poduzetnicima osnovali smo stranku FOKUS. Iako je u Hrvatskoj iznimno velik broj registriranih stranaka, nije postojala stranka koja zastupa poduzetnike, njihove zaposlenike, privatni sektor i sve produktivne pojedince te građane koji se ne opterećuju lijevim ili desnim pitanjima. Upravo zato nam je namjera bila njima i svim građanima ponuditi stranku političkog centra koja u fokus stavlja važne teme kao što su smanjenje poreza, smanjenje regulacija i parafiskalnih nameta, tj. temom kako državu maknuti iz naših novčanika, povećati plaće i mirovine.

Na izbore 5. srpnja izlazite u koaliciji stranaka, što nudite građanima i zašto bi trebali glasati za listu broj 5?
-
Napokon se našim građanima nudi opcija ujedinjenog centra. Koalicijom ovih triju stranaka, stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus, omogućili smo biračima da više ne moraju birati manje zlo niti na desnom niti na lijevom političkom spektru nego mogu, mirne savjesti, zaokružiti listu broj pet imajući na umu da njihov glas neće biti bačen. Prema svim anketama naša koalicija ulazi u Sabor gdje će se borit za ostvarivanje točaka koje donosi naš program. To su u prvom redu manji porezi koji će rezultirati većim plaćama i mirovinama, provođenje nužnih reformi, ulaganje u razvoj tehnologije, razvoj poljoprivrede, modernizacija i elektrifikacija željeznica kao brzog, jeftinog i ekološki najprihvatljivijeg prijevoza roba i putnika i tome slično.

Koje još to točke programa zagovarate?
-
U svom programu naglasak stavljamo na pet mjera za Hrvatsku za pet. Prva mjera je reforma pravosuđa – uistinu nam je potrebno neovisno pravosuđe i uvođenje jakih antikorupcijskih mjera. Drugo nastavak reforme obrazovanja – povratak na put Cjelovite kurikularne reforme, zagovaramo jednosmjenski rad u svim školama uz dostupan topli obrok za svu djecu te povezivanje obrazovanja, znanosti i gospodarstva.

Treće – revolucija u gospodarstvu – smanjenje poreznih opterećenja i parafiskalnih nameta, privlačenje investicija, poticanje vrhunske tehnologije, oporavak poljoprivrede, ulaganje u visoku tehnologiju, zalaganje za prevednu raspodjelu državnog zemljišta, s naglaskom na dodjelu zamljišta uspješnim poljoprivrednicima koji žele unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju kako bi od poljoprivrede živjeli, a ne lovcima na poticaje. Potrebna nam je zelena ekonomija, pravedna tržišna utakmica na slobodnom tržištu, povratak iseljenih građana i privlačenje novih talenata.

Četvrto – teritorijalni preustroj – ukidanje županija koje su uistinu nepotrebne i same sebi svrha, stvaranje 5 regija te povezivanje postojećih gradova i općina u stotinjak urbanih centara.  

Peto – reforma javne uprave – smanjenje ministarstava s 20 na 12, temeljita digitalizacija, smanjenje administracije i naglasak na učinkovitosti i odgovornosti.

Tko su ljudi na vašoj listi?
-
Na našim listama naći ćete ljude koji iza sebe imaju rezultate, koji su ostvareni u svojim karijerama. Neki uspješno vode gradove i općine, neki su poduzetnici, drugi su u kulturi, u obrazovanju, neki u poljoprivredi i drugdje. Isto tako nećete naći islužene i profesionalne političare, stranačke manekene i žetončiće kojima je bitno ostati u fotelji i dočekati mirovinu u Saboru. Nama to nije cilj! Svatko od nas je ušao u ovu utakmicu kako bi dao svoj doprinos stvaranju Hrvatske za sve građane, Hrvatske u kojoj će svi biti jednaki s jednakim mogućnostima i prilikama, Hrvatske u kojoj će mladi ostati, raditi i ulagati u svoju budućnost. Mi želimo stvarati Hrvatsku u kojoj neće biti važno čij je djed bio ustaša a čij partizan. Poštujemo prošlost i svjesni smo svoje povijesti ali živimo za budućnost. Zato su nama u fokusu teme koje nam na stol donose kruh, koje će vratiti mlade da su profesionalno i osobno ostvare u svojoj zemlji, da tu koriste svoje potencijale i talente.

Što želite poručiti biračima?
-
Izgovor „neću na izbore jer nemam za koga glasati“ više ne vrijedi. Imate za koga glasati! Ako ste neodlučni dajte glas listi broj 5, a ako ste se već odlučili još uvijek nije kasno za promjenu, samo nemojte birati „manje zlo“. Znam da među nama ima oni koji su vjerni svojoj stranci bez obzira tko ju predstavlja i tko je na listi, ali molim vas birajte pametno, birajte ljude s imenom i prezimenom fokusirane na bitno. U nedjelju zaokruđite listu broj 5 jer budućnost Hrvatske je biti centar.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Izbori 2020