Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2013.

I dalje premalo žena na listama

  V.N.           09.05.2013.         1384 pogleda
I dalje premalo žena na listama

Ženske feminističke organizacije - CESI, Babe, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative pozdravile su povećanje udjela žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore za četiri posto, ali i upozorile da je ukupni udio žena od 28 posto još daleko od uravnotežene zastupljenosti koju propisuje zakon (najmanje 40 posto).

Udio žena na kandidacijskim listama povećan je za četiri posto te ukupno iznosi 28 posto što je još uvijek daleko ispod uravnotežene zastupljenosti žena koju propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova, navodi se u analizi kandidacijskih lista što su je napravile te organizacije, a Hini proslijedio CESI.

Izračunale su i kolike bi bile kazne kada bi se naplaćivale za liste koje nisu zadovoljile zakonsku kvotu - samo za liste za županijske skupštine parlamentarne bi stranke platile 2,68 milijuna kuna.

Koalicije oko SDP-a platile bi 680 tisuća kuna, koalicije oko HDZ-a 840 tisuća kuna, HSS 400 tisuća, HNS i HDSSB po 160 tisuća kuna, SDSS 320 tisuća te Laburisti 120 tisuća kuna.

Ženske organizacije analizirale su liste za županijske i skupštinu Grada Zagreba, posebice liste koje imaju realnu šansu osvojiti mandate. Analiza pokazuje da su žene u pravilu smještene u donje dijelove lista, pa je vjerojatno da će udio članica županijskih skupština u konačnici biti značajno manji nego udio kandidatkinja na listama.

Prema analizi, Hrvatski laburisti kandidirali su ukupno 43 posto žena te je njihovih 17 lista rodno uravnoteženo. No svega dvije žene su nositeljice njihovih lista, imaju jednu kandidatkinju za županicu te osam kandidatkinja za zamjenice (što je 44 posto svih njihovih kandidata za zamjenike/ce).

Koalicije okupljene oko SDP-a ukupno su kandidirale 34 posto žena pri čemu su četiri liste uravnotežene. Četiri žene su nositeljice njihovih lista te imaju pet kandidatkinja za županice i 11 kandidatkinja za zamjenice župana/ica.

Koalicije okupljene oko HDZ-a ukupno su kandidirale 21 posto žena. Niti jedna lista nije uravnotežena, odnosno niti na jednoj nema više od 40 posto žena, te niti jedna lista ne prelazi čak niti 30 posto kandidiranih žena. Niti jednoj listi nositeljica nije žena, nemaju niti jednu kandidatkinju za županicu, ali imaju kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba te 10 kandidatkinja za zamjenice župana/ica.

Koalicija IDS-a, HNS-a i Zelenog saveza u Istarskoj županiji ima 47 posto žena na kandidacijskoj listi te kandidatkinju za zamjenicu župana.

HSS u županijama u kojima ne ide s HDZ-om ili SDP-om na listama ima 25 posto žena, pri čemu jedina uravnotežena lista je ona za skupštinu Grada Zagreba u koaliciji s HSLS-om, Zelenom listom i Demokratskom strankom umirovljenika.HDSSB je kandidirao svega 17 posto žena u četiri slavonske županije.

Ženske feminističe organizacije napominju da iz objavljenih lista nije moguće precizno iščitati kandidate/kinje po strankama u slučajevima koalicija. Stoga navedeni podaci vezano uz koalicije okupljene oko SDP-a odnosno HDZ-a ne označavaju kandidatkinje HDZ-a ili SDP-a već ukupno kandidatkinje na koalicijskim listama pri čemu postoci samih stranaka mogu biti veći ili manji od prosjeka kandidacijske liste.

Cjelovitu analizu sudjelovanja žena u lokalnim izborima 2013. godine ženske organizacije najavljuju u srpnju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
11.5.2013. 15:32
Na HSPD-ovoj listi za virovitičko Gradsko vijeće - 42 % žena.
konjica
11.5.2013. 12:29
Pogledajte i listu kandidata za GV Orahovice,lista HDZ,HSP i BUZ ima ih 5 ,što će poslije izbora biti 50% izabranih
fitilj
11.5.2013. 9:45
Čudan je to zakon koji propisuje diskriminizaciju žena!
Nikola Huljak
10.5.2013. 14:01
Moja lista ima 33,33% žena. Iako ne prelazimo tih 40% i dalje podižemo prosjek,


Još iz kategorije Izbori 2013.