Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Aktualnosti

I čistokrvni psi su žrtve napuštanja

  Prijatelji životinja           31.03.2012.         3644 pogleda
I čistokrvni psi su žrtve napuštanja

U Hrvatskoj, kao i u svijetu, postoji mnogo legalnih i ilegalnih uzgajivača određenih pasmina pasa, koji profitiraju na masovnom uzgoju tzv. čistokrvnih pasa. Uzgajaju se psi s prenaglašenim fizičkim osobinama, kako bi zadovoljili suce na izložbama. Veterinari upozoravaju kako te osobine mogu uzrokovati ozbiljnu nelagodu i stres.  

Neki veterinari i stručnjaci za životinje usporedili su masovnu proizvodnju pasa s pedigreom s eugeničkim principima Adolfa Hitlera, s obzirom na uobičajenu praksu parenja unutar obitelji, kao i uzgoj po standardu. Česta praksa uzgajivača je uzgoj životinja u krvnom srodstvu, kako bi se pobjednička obilježja za izložbe prenosila s generacije na generaciju pasa, pa se npr. razmnožava djed s unukom, a događa se i međusobno parenje izravnih rođaka. Dok se s jedne strane psi masovno uzgajaju, s druge strane postoji mnoštvo napuštenih pasa u skloništima i na ulicama, među kojima su i 'čistokrvni' psi.  

Masovni uzgoj pasa i napuštanje 'čistokrvnih' pasa tema je akcije 'Udomljavanje je fora', kojoj se pridružuje i udruga Prijatelji životinja, pozivajući na udomljavanje napuštenih životinja. Akciju organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a održat će se u subotu, 31. ožujka 2012., od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.   Građani će moći upoznati napuštene 'čistokrvne' pse, koji su smješteni u Skloništu i traže dom, jer se psi iz uzgoja jednako napuštaju kao i drugi neželjeni psi. Na info štandovima moći će dobiti korisne informacije vezane uz udomljavanje napuštenih životinja i problem uzgoja pasa, a svim građanima Hrvatske želi se odaslati poruka da se psi ne bi smjeli 'izrađivati po mjeri' i prodavati, već da su oni živa bića koja trebaju naše prihvaćanje i odgovornost.   Parenje blisko srodnih životinja dovodi do zdravstvenih problema i genetski nasljednih bolesti. Zbog okrutnih i suludih standarda uzgoja, mnoge pasmine, poput primjerice buldoga, imaju pretjerane fizičke karakteristike koje im otežavaju svakodnevno funkcioniranje, ne mogu se sami pariti, već ih umjetno oplođuju, a štence porađaju carskim rezom jer su im glave prevelike.  

Veliki problem za pse s pedigreom su i nasljedne bolesti. Primjerice, čistokrvni ravnodlaki retriver ima visoku stopu obolijevanja od raka. U uzgoju se štenci oduzimaju od majke u vrlo ranoj dobi, a zainteresirani ih kupuju često samo zbog karakterističnog izgleda. Kada im nakon nekog vremena dosade, često ih napuštaju.   Prijatelji životinja pozivaju građane koji su kupili 'čistokrvne' pse da sljedećega psa, koji će biti dio njihove obitelji, umjesto kupnje udome, neovisno o pasmini.   Provokativan kratki film 'Vrhunski pedigre, vrhunski rasizam', preveden na hrvatski jezik za ovu prigodu, može se pogledati na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

Tekst kampanje i plakati s uperenim pištoljem i porukom: 'Kupili ste životinju? Jednoj napuštenoj ste presudili.', koji poziva na udomljavanje umjesto na kupnju životinja, mogu se također vidjeti na web stranici Prijatelja životinja.

Kratki film 'Vrhunski pedigre, vrhunski rasizam' može se vidjeti i na www.youtube.com/watch?v=t23LfyqMGxE.  

Kampanja 'Kupili ste životinju? Jednoj napuštenoj ste presudili.': www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2035.   Istoimeni film: www.youtube.com/watch?v=VqFJq-WB1P4.  

Reakcija 'Kupnjom životinja podržava se ubijanje napuštenih pasa': www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2052.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nicko
31.3.2012. 15:37
smatram da bi bilo koja civilizirana država trebala ograničila uzgoj dok god postoje psi po šinterajima i azilima, ali to se nažalost nikada neće dogoditi


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.