Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Promet

HŽ napokon najavio povratak vlaka u Daruvar!

        15.09.2012.         3210 pogleda
HŽ napokon najavio povratak vlaka u Daruvar!

Predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić na današnjoj konferenciji za novinare objavio je plan ulaganja u projekte poboljšanja kvalitete željezničke infrastrukture.

U razdoblju od 2012. do kraja 2016. godine HŽ bi trebao uložiti 2,5 milijardi kuna za investicije i održavanje iz vlastitih sredstava te 7,5 milijardi kuna za investicije iz fondova EU-a. Uz velike infrastrukturne projekte, kao što su obnova dionice Okučani - Novska, izgradnja drugog kolosijeka dionice pruge Križevci - Koprivnica - državna granica, u planu je i niz manjih kao što su revitalizacija kolodvora u Petrinji, obnova dionice pruge Pleternica - Požega, obnova prometa prema Kumrovcu, ali i obnova pruge Sirač-Daruvar, na kojoj bi radovi trebali biti izvedeni u prvoj polovini 2013. godine.

Ovo je posebno važna vijest za Daruvarčane koji su prije dvije i pol godine, jednom nelogičnom odlukom tadašnjeg HDZ-ovog ministra prometa Božidara Kalmete, ostali bez željezničkog prometa i vlaka koji je tim gradom tutnjao od kraja 19. stoljeća, točnije od 1897. godine.

Kalmeta i njegovi direktori zatvorili su sve neprofitabilne pruge koje je potrebno ulagati, pa tako i dio pruge Banova Jaruga - Virovitica. Nelogičnost njihove odluke krije se u tome što su željeznički promet zadržali na relaciji Banova Jaruga - Sirač, dok na ostatku relacije voze autobusi koje HŽ masno plaća. Dakle, taj novac mogao je biti uložen u popravak barem malog dijela pruge od mjesta Sirač do Daruvara, a koji je dugačak tek 11 kilometara!

Sudeći prema planu šefa uprave HŽ Infrastrukture, ta će se nelogičnost ispraviti, no još nismo dobili odgovore na pitanje kada se to planira učiniti i koliko će novca biti na to utrošeno.

Vijest je prokomentirao direktor Daruvarskih toplica Marcel Medak: 'Daruvar je trenutno prometno izoliran i to može biti veliki problem u budućnosti, tako da mi je drago što čujem ovu vijest. Željeznički promet posebno je percipiran u Europi tako da obnova pruge može uvelike pomoći u razvoju Daruvara kao centra lječilišnog turizma u Hrvatskoj.'

Izvor: T-portal

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

run-dmc
16.9.2012. 16:15
HŽ treba dati u koncesiju (kao i Hrvatske ceste). Tu korumpiranu svetu kravu treba pod hitno skinuti sa državnih jasli. Pa nek si onda ti rodbinski klanovi zarade plaću. Kao što je rekao Mao: I noga u guzicu je korak naprijed.
miško
16.9.2012. 10:58
To je točno vobrado, ali zašto onda Kirin stalno priča o granji potpuno nove pruge do Barcsa? Puno novaca treba, to je jasno, ali željeznica ima neusporedive prednosti u odnosu na cestovni promet. Prije svega ekološki pa mislim da EU tu vidi razloge ulaganja. Ako im se isplati Pelješki most zašto nebi i prugu?
vobrado
16.9.2012. 10:43
Jednostavno, tolika bi ulaganja trebala u obnovu pruge i nabavu novih vlakova da je to jednostavno neizvedivo. Novci evropskih fondova se ne ulažu u propale projekte. Možemo mi očekivati pomake i željeti modernizaciju, ali to je neizvedivo. Uz to, broj putnika je ionako sveden na minimum, a da o privredi i ne govorimo. Potreba za robom i prijevozom ne trpi brzinu od 20, 30 ili 40 km na sat. To su činjenice, a mi se možemo nadati.
sitni
16.9.2012. 9:38
miško koliko je meni poznato iz fondova EU novci se mogu dobit samo za međunarodne pruge, a ne za lokalne i regionalne. No o poštenju ove uprave ne bih sada kad predsjednik uprave sebi i svojoj sviti diže plače, a neki dan traži otpuštanje radnika.
miško
16.9.2012. 9:30
Čemu sada najednom skeptičnost vobrado? Naše pruge jesu u jadnom stanju, ali ima nade! Pretpostavljam da će zavući ruku u neki od europskih fondova. Unija, naime, potiče modernizaciju pruga i ako ju budemo održavali po njihovm standardima za budućnost željeznica nebi trebali brinuti. Da HDZ-ova last nije toliko krala, da nije bila pod korupcijom stovnog lobija i da nisu žmirili na javašluk HŽnebi niakda izgubio putnike i robu.
sitni
16.9.2012. 9:28
Vobrado slažem se s tobom, no politika uprave HŽ-infrastrukture kako možemo vidjeti iz nedavnih izjava predsjednika uprave, a odnosi se na zatvaranje dionice pruge Virovitica-Osijek na žalost ne trebaju im lokalne i regionalne pruge.
Pruga Pčelić-Banova jaruga u trenutku zatvaranja bila je u boljem stanju od mnogih naših pruga.
vobrado
16.9.2012. 0:36
Žali Bože ove izjave. Svima nam je jasno da se to neće dogoditi koliko god mi pričali o tome. Naše lokalne pruge su u toliko lošem stanju da ih nije jednostavno moguće obnavljati jer nisu niti ekonomski isplative niti su nažalost rentabilne. Teško, ali istinito, pogotovo u svijetlu recesije i stanja državne blagajne kao i blagajne samoga HŽ.


Još iz kategorije Promet